Skip to navigation Skip to main content
Konigsleiten Zillertal Arena

Skivakantie in december 2024: informatie, tips en aanbiedingen

Op wintersport in 2024, de maand waarin de winter én het nieuwe skiseizoen officieel van start gaat? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je begin december gaan skiën, maar ook in de periode daarna. De kerstvakantie behoort tot de drukke weken van het hoogseizoen. Veel mensen gaan skiën met kerst of oud en nieuw. Plan jij een wintersport in december 2024? Lees snel verder voor tips, informatie en aanbiedingen.

Wintersport in december: skiën in de laatste maand van het jaar

December is de laatste maand van het jaar en hoe mooi is het om die af te sluiten op de pistes. Wie de voorkeur geeft aan een rustige wintersport, kan het beste in de eerste twee weken gaan. De kerstvakantie aan het einde behoort namelijk tot de drukste periodes van het skiseizoen. Volgens de astronomische kalender begint de winter op 21 december, al gaat deze volgens meteorologen en klimatologen al op 1 december van start. Toch kunnen de sneeuwcondities in deze maand nog weleens wisselend zijn. Kies dus voor een sneeuwzeker skigebied als je in december gaat skiën of snowboarden. 

Wintersport in december boeken

Een wintersport in december boeken kan via verschillende reisorganisaties, maar ook rechtstreeks bij de verhuurder. Wil je voordelig op wintersport, dan is het altijd verstandig om beide opties te bekijken. Voordeel van boeken bij een reisorganisatie is dat je vaak een compleet pakket boekt, inclusief skipas, vervoer en maaltijden. Het hele jaar door profiteer je bij reisorganisaties van aantrekkelijke aanbiedingen voor een wintersport in december. Boeken kan onder andere bij:

Aanbiedingen wintersport december 2024

Bij reisorganisaties profiteer je het hele jaar door van de beste aanbiedingen voor een wintersport in december 2024. Van aantrekkelijke vroegboekkorting tot scherpe last minute deals. Wil je in december 2024 gaan skiën, kijk dan eens naar onderstaande aanbiedingen:

Wintersport in december 2024

Tips voor een goedkope wintersport

Chalet Aussicht Balkon Brandnertal

Wintersport is geen goedkope vakantie. Tel alle kosten voor de heen- en terugreis, de accommodatie, de skipassen, skiles, skikleding, skimateriaal, maaltijden en drankjes maar eens bij elkaar op en er staat al snel een flink bedrag onderaan de streep. Hoe ga je dan goedkoop op wintersport in december? Met deze bespaartips kun je de kosten flink indimmen!

Tips goedkope wintersport Goedkope wintersportbestemmingen Tips betaalbare wintersport met kinderen Skipas online kopen met korting Bespaartips Skigebieden met gratis skipas voor kinderen Vroegboekdeals voor skiseizoen 2024/2025
Wintersport met Kerst

Wanneer op wintersport in december?

Wordt het een wintersport begin december, in de adventperiode of in de kerstvakantie rond Kerst of oud en nieuw?

Eerste week van december (Sinterklaas)

De eerste skigebieden zonder gletsjer openen in november de eerste pistes en in de eerste week van december volgen er meer. Als het bij ons Sinterklaas is, kun je in de Alpen al heel wat afdalingen maken. 

Adventperiode

De adventperiode is een heerlijke tijd voor een wintervakantie in de Alpen. In de weken voor kerst is alles mooi versierd en wordt er van alles georganiseerd. Van optochten met beangstigende Krampussen tot de leukste kerstmarkten

Kerstvakantie

Eind december is het tijd voor de kerstvakantie. Zodra de laatste schoolbel heeft geklonken, reist de eerste grote groep af naar de Alpen voor een wintersport in december met Kerst. Omdat veel mensen dit ook thuis vieren is dit de rustigste week van de kerstvakantie. De tweede week staat in het teken van oud en nieuw. Redenen voor een wintersport met oud en nieuw ›››

Sneeuwzekere skigebieden in december

December is de maand waarin de winter officieel van start gaat, maar dit betekent helaas niet dat dit ook overal het geval is. In de laatste maand van het jaar kunnen de sneeuwcondities nog weleens wisselend zijn, ondanks dat vrijwel overal het skiseizoen van start gaat. Vrieskou, sneeuw, zon en milde temperaturen: in deze maand kan het allemaal. Wil je verzekerd zijn van fijne pistes? Kies voor een skigebied met gletsjer of met veel pistes boven de 2000 meter hoogte. Over het algemeen zijn deze skigebieden heel sneeuwzeker in december en zorgen voor een heerlijke week op de latten. We lichten er 4 toe:

Wintersport in december 2024: informatie per land

Waar kun je gaan skiën als je in december op vakantie wilt gaan? In principe is in bijna elk wintersportland het seizoen al geopend in deze maand van het jaar. Benieuwd waar je lekker kunt poederen en een mooie week kunt beleven? Bekijk hier de mogelijkheden per wintersportland voor jouw skivakantie eind 2024:

Wintersport in Oostenrijk in december

Wintersport december Oostenrijk

In Oostenrijk beleef je in december een heerlijke skivakantie. Er zijn tal van sfeervolle skidorpen en de après-ski is feestelijk. Handige tips voor een wintersport in december in Oostenrijk:

Wintersport in december in Zwitserland

Wintersport december Zwitserland

In alle rust genieten van een prachtig berglandschap? In Zwitserland vind je zelfs in de drukke weken fijne, rustige skigebieden. Tips voor een wintersport in december in Zwitserland:

Wintersport in december in Frankrijk

Wintersport december Frankrijk

Dat wordt genieten in december! Hier kun je skiën in de grootste skigebieden ter wereld, maar ook in kleine parels. De prijzen zijn vaak aantrekkelijk. Handige tips voor een wintersport in Frankrijk:

Wintersport in Italië in december

Wintersport december Italië

In Italië kun je skiën in de Alpen en machtige Dolomieten. De kans op zon is groot en het eten is er heerlijk. Tips voor je wintersport in december in Italië:

Wintersport in december in Duitsland
© Spalder Media Group

Wintersport december Duitsland

Skiën in december in een skigebied dicht bij huid? Ook in Duitsland beleef je een fijne skivakantie. Houd wel rekening met de sneeuwcondities. Tips voor een wintersport in Duitsland in december:

Wintersport in Tsjechie in december
© Unsplash, Honza Emler

Wintersport december Tsjechië

Een goedkoop alternatief voor een wintersport in december is Tsjechië. De skigebieden zijn niet groot, maar druk is het er daarentegen ook niet echt. Tips voor een wintersport in december in Tsjechië:

Wintersport in december in Scandinavië

Een wintersport in december in Noorwegen of Zweden is niet te vergelijken met een skivakantie in de Alpen. De natuur is ongerept, je kunt er het noorderlicht spotten en de vele mythes en verhalen geven de landen een bijna magisch tintje. Perfect zo rond de kerstperiode. De skigebieden reiken misschien niet tot grote hoogtes, aan sneeuw is geen gebrek! Handige informatie:

Wintersport in Zweden in december

Voordelen en nadelen van skiën in december

Twijfel je nog of je wilt gaan skiën in de laatste maand van het jaar? Er zitten voor- en nadelen aan een wintersport in december 2024. Bekijk hieronder waarom het fijn is om te skiën in december, maar ook welke nadelen eraan verbonden kunnen zijn:

Voordelen wintersport december

 • Buiten de kerstvakantie is een wintersport zeer betaalbaar. Ga je in de eerste weken van december skiën, dan profiteer je van aantrekkelijke prijzen en aanbiedingen.
 • Niet alleen is het begin van de maand voordelig wat betreft de prijzen, ook kun je genieten van heerlijk rustige pistes. Het is nog net iets te vroeg voor de massa’s toeristen en dat merk je aan de drukte in de skigebieden. Bekijk hier de rustige wintersportweken ›
 • Wintersport in december 2024 kan betekenen dat je met Kerst en oud & nieuw in de sneeuw staat. Geniet van een witte kerst met de hele familie tijdens de mooiste tijd van het jaar. 
 • Veel skigebieden starten het wintersportseizoen in december. Dat betekent openingsevenementen en -feesten om een nieuw skiseizoen op een waanzinnige wijze in te luiden. 
 • In plaats van stress tijdens de feestdagen, hoef je tijdens een wintersport met Kerst en oud & nieuw nergens aan te denken. Ontspanning, gezelligheid, familie, skiën en lekker eten staan centraal. 

Nadelen wintersport december

 • Heb je rekening te houden met de schoolvakanties, dan kunnen de kosten flink oplopen voor een wintersport in december. De kerstvakantie is een populaire periode om op wintersport te gaan en dat kun je merken aan de prijzen. Nu zijn er genoeg mogelijkheden om te besparen, bijvoorbeeld een verblijf in een appartement dat minder centraal ligt. Ook als je op tijd je wintersport boekt, profiteer je vaak van aantrekkelijke prijzen.
 • December is een wisselvallige maand wat betreft de weer- en sneeuwcondities. Hoewel de winter officieel van start gaat kan het niet alleen sneeuwen en koud zijn, maar ook flink mild. Daar hebben de lagergelegen pistes snel onder te lijden. 
 • De kerstvakantie is een periode waarin veel families op wintersport gaan. Met name in de populaire skigebieden kan het daarom tijdens deze weken erg druk zijn op de pistes en bij de liften. Bekijk hier de drukke wintersportweken van het skiseizoen ›
Voordelen en nadelen van skiën in december

Kindvriendelijke skigebieden

December is de eerste maand van het skiseizoen waarin veel gezinnen richting de Alpen vertrekken voor een welverdiende vakantie in de sneeuw. Gezellig samen in de kerstvakantie op wintersport en volop genieten. Op wintersport met kinderen in december en op zoek naar een familievriendelijke skibestemming? De meeste skigebieden bieden faciliteiten voor een familievakantie in de sneeuw, maar in een aantal staan gezinnen op de eerste plaats. Hier vind je naast uitgebreide kinderlanden en vrolijke mascottes ook mogelijkheden voor kinderopvang en tal van kindvriendelijke accommodaties zoals kinderhotels. We lichten vier skigebieden aan je uit:

Skiën in december dicht bij België

Op het laatste moment even weg naar de sneeuw, slechts een paar dagen gaan of niet ver willen reizen om te gaan skiën? Je kunt op een aantal plaatsen relatief dicht bij België op wintersport in december 2024. Skigebieden dicht bij huis zijn bijvoorbeeld Winterberg, Willingen en Gérardmer. Binnen enkele uurtjes kun je in de sneeuw staan, mits het natuurlijk in december al koud genoeg is en Moeder Natuur of de sneeuwkanonnen hun werk hebben gedaan. Deze skigebieden liggen namelijk niet zo hoog als de gebieden in de Alpen. Daarom is het aan te raden om voor een wintersport dicht bij België af te wachten en last minute te besluiten of je die kant op gaat.

Skigebied dicht bij
Piste en stoeltjeslift in skigebied

Tips voor een skivakantie in december

Tot slot nog een paar tips voor als je in december naar de sneeuw gaat:

 • Bekijk goed vooraf de weersvoorspellingen. Het kan in december wat weer betreft alle kanten op. Zo kan het ontzettend koud zijn, extra thermokleding of warme spullen kan dan fijn zijn, maar hetzelfde geldt ook andersom. In het geval van een milde of late start van de winter, kan de temperatuur ook nog (net iets) te warm zijn. Luchtige kleding is dan ook prettig! Tips voor je wintersport outfit ›
 • Boek je vroeg van tevoren, kies dan het zekere voor het onzekere door naar een sneeuwzeker skigebied te gaan. Een gebied met een gletsjer is altijd een veilige keuze.
 • Wil je met Kerstmis in een fijne accommodatie verblijven? Dan heb je er baat bij om vroeg te boeken. De periode rondom Kerst is ontzettend populair en wacht je te lang, dan zijn de beste hotels al volgeboekt.
 • Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties? Ga dan begin december en geniet van aantrekkelijke prijzen en rustige pistes.