Skip to navigation Skip to main content
Spain 5267678 1920
© Pixabay, Francisco Hernandez
Spanje

Skigebieden in Spanje

De meeste skigebieden in Spanje liggen in het noorden van het land, in de Spaanse Pyreneeën. In de autonome regio’s Aragón en Catalunya liggen een aantal van de bekendste skigebieden, zoals Baqueira/Beret en Formigal. Maar, niet alleen daar kun je in de latten klikken. Ook in het noordwesten en bij de bekende steden Madrid en Valencia liggen skigebieden. Tot slot ligt er nog een skigebied in Zuid-Spanje, in de Sierra Nevada. Op zo’n 30 km van Granada ligt het zonnige en meest zuidelijke skigebied van Spanje.

Overzicht skigebieden in Spanje

Bekijk hieronder een overzicht met de skigebieden en bijbehorende skidorpen in Spanje. Van het noorden van het land tot het zuiden: mogelijkheden genoeg. Op zoek naar een specifiek thema? Maak gebruik van de filters of scroll helemaal naar beneden voor meer handige informatie en tips over een wintersport in de Spaanse skigebieden.

Wintersport in de skigebieden in Spanje

Spanje roept misschien niet meteen wintersport op. Veel mensen denken eerder aan zon, zee en strand. Maar, dat is een gedachte om snel bij te draaien, je kunt er namelijk ook een hele fijne skivakantie beleven. De Spaanse skigebieden liggen verspreid door het land. De meeste in het noorden, in de Pyreneeën, maar ook in het noordwesten, midden, westen en zuiden van het land zijn er skimogelijkheden. De grootste skigebieden tellen meer dan 100 km aan pistes, zoals bijvoorbeeld Sierra Nevada en La Molina/Masella - Alp 2500. Panticosa, Espot Esqui, Astún en Port del Comte bieden tussen de 40 en 20 km aan pistes en dan zijn er nog een aantal skibestemmingen kleiner dan dat.

Wintersport in skigebieden in Spanje
© Pixabay, Anne-Ed C.

Wintersport in de Sierra Nevada

In het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië, ligt de Sierra Nevada. Met 16 bergtoppen hoger dan 3000 meter is dit na de Alpen het hoogste bergmassief van West-Europa. Sierra Nevada betekent besneeuwde bergen en hoewel je bij Zuid-Spanje misschien eerder aan een zonvakantie denkt, kun je hier ook fantastisch wintersporten. Er ligt één skigebied in het gebergte: Sierra Nevada, ook wel Solynieve genoemd (vertaald naar zon en sneeuw). De zon schijnt hier meer dan 80% per jaar, maar aan sneeuw is zeker geen gebrek. De ruim 112 km aan pistes liggen tussen 2100 en 3300 meter hoogte en zijn te bereiken vanuit het dorpje Pradollano. Het skigebied is ideaal voor een wintersport met kinderen in Spanje, met onder andere een leuk kinderland, mogelijkheden voor kinderopvang en leuke kinderpistes. In de hutten aan de piste bestel je tapas, paella en internationale gerechten en de après-ski na afloop is gezellig.

Sierra Nevada - Solynieve skigebied in Zuid-Spanje
© Archivo Cetursa Sierra Nevada

Skigebieden in de Pyreneeën in Spanje

De Pyreneeën vormen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje, met daartussen Vorstendom Andorra. Het gebergte strekt zich zo’n 430 km uit van west naar oost, van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee. Er liggen heel wat skigebieden in de Spaanse Pyreneeën. Baqueira/Beret is met 165 km aan pistes het grootste skigebied in Spanje en de Pyreneeën. Blauw en rood is hier vrijwel eerlijk verdeeld, met daartussen een aantal mooie zwarte hellingen. Een ander groot skigebied is La Molina/Masella - Alp2500 met 145 km aan pistes. Met ruim 80 km aan blauwe afdalingen is dit een ideaal skigebied voor beginners in Spanje. Andere skigebieden in de Spaanse Pyreneeën zijn: Formigal, Cerler, Boí Taüll, Panticosa, Espot Esqui, Candanchú en Astún.