Skip to navigation Skip to main content
Polen
© Pixabay
Polen

Skigebieden in Polen

De skigebieden in Polen liggen vooral in het zuidwesten en zuidoosten van het land. Wat wintersport betreft zijn de mogelijkheden hier uitgebreider dan je misschien in eerste instantie zou denken. De skigebieden in Polen zijn relatief klein (allemaal onder de 40 km aan pistes), maar daarentegen ligt het prijsniveau veel lager en vaak kun je met een combinatieskipas meerdere skigebieden in dezelfde vakantie aandoen. De natuur is nog ongerept en prachtig om te ontdekken. Naast skiën en snowboarden zijn er nog veel meer leuke activiteiten mogelijk.

Overzicht skigebieden in Polen

Hieronder volgt een overzicht met skigebieden en skidorpen in Polen. Op zoek naar een specifiek thema? Maak gebruik van de filters of scroll helemaal naar beneden voor handige tips en informatie over een wintersport in de Poolse skigebieden.

Waar kun je skiën in Polen?

Polen is een nog redelijk onontdekt wintersportland. Hoewel de skigebieden niet zo groot zijn, vind je hier toch genoeg mogelijkheden voor een vakantie in de sneeuw. De meeste Poolse skigebieden liggen niet vet van de Tsjechische en Slowaakse grens, onder andere in de woiwodschappen Kleinpolen, Niederschlesien, Schlesien, Karpaten Voorland en Lublin. Ook in het noorden, in de buurt van Gdynia, kun je op de latten staan. Echter, hebben de skibestemmingen hier niet meer dan een kilometer aan afdalingen. Naast skiën en snowboarden is ook langlaufen en wandelen een populaire winteractiviteit in Polen. Er zijn tal van kilometers aan loipes en winterwandelwegen die zich een weg banen door het Reuzengebergte of de Hoge Tatra. Vrijwel alle medewerkers van de skigebieden, hotels en faciliteiten spreken Duits en/of Engels, dus jezelf verstaanbaar maken moet geen probleem vormen.

Overzicht met skigebieden in Polen

Zakopane: hoogste (wintersport)stad van Europa

Zakopane is niet alleen de hoogste stad van Polen, maar wordt ook nog eens gezien als de bakermat van het skiën in het land. Met meer dan 120 jaar aan skitradities is dit absoluut een skibestemming om naartoe te gaan. Zakopane ligt op ongeveer 800 meter hoogte, aan de voet van de 1984 meter hoge Mount Giewont (Tatragebergte). Rondom de stad liggen zo’n 10 skigebieden, samen goed voor 30 km aan pistes. Met 14 km aan afdalingen is Kasprowy Wierch de grootste en populairste van allemaal. Andere skigebieden zijn Polana Szymoszkowa, Gubalowka, Nosal, Gigant, Pod Krokwia, Ugory, Kalatówki, Harenda en Lista osrodków narciarskich. Met de skibus kun je eenvoudig heen en weer pendelen.

Zakopane hoogste stad Polen voor een wintersport
© Unsplash, Michał Lis

Grootste skigebieden in Polen

Groot zijn de skigebieden in Polen niet. Met iets meer dan 36 km aan pistes is Szczyrk Mountain Resort, in Schlesien, het grootste skigebied van het land. De pistes liggen tussen 524 en 1257 meter hoogte en het merendeel is blauw van kleur. Op de tweede plaats staat Zieleniec met zo’n 21,6 km aan pistes, gevolg door Białka Tatrzańska – Kotelnica/Kaniówka/Bania met 21,3 km aan pistes. Houd er rekening mee dat het merendeel van de skigebieden in Polen niet meer dan 1 tot 3 km aan pistes te bieden heeft.