Skip to navigation Skip to main content
Finland Winter
© Yrjö Huusko / Vastavalo
Finland

Skigebieden in Finland

Een wintersport in de skigebieden in Finland betekent volop genieten van heel veel sneeuw en unieke landschappen. Van uitgestrekte sneeuwvlaktes tot kilometers aan bos, bergen en ’s nachts de kans op het noorderlicht. Skiën kan in de zuidelijke helft van het land, maar ook in het noorden in Fins Lapland. Wil je iets bijzonders en unieks ervaren, reis dan zeker af naar het Hoge Noorden. Rust en ruimte vind je hier volop en het landschap is zo anders dan de Alpen. De skigebieden in Finland hebben een bijna magisch tintje en bieden iedere winterliefhebber een onvergetelijke tijd.

Overzicht met skigebieden in Finland

Hieronder volgt een overzicht met enkele skigebieden in Finland. Gebruik de filters om snel naar een bepaald thema te gaan of scroll helemaal naar beneden voor meer handige tips en informatie over een wintersport in de Finse skigebieden.

Wintersport in Phyä, een van de skigebieden in Finland
© Pyhä Ski Resort

Grootste skigebieden in Finland

Verwacht in Finland geen skigebieden met honderden kilometers aan pistes. Hetzelfde geldt voor kilometerslange afdalingen: de skigebieden in Finland reiken nu eenmaal niet tot grote hoogtes en overbruggen daarom niet veel hoogteverschil. Niet groot en niet hoog, maar wel ontzettend fijn en met meer dan voldoende uitdaging voor alle niveaus. Met zo’n 55 km aan afdalingen is Ylläs het grootste skigebied van het land. Levi staat op de tweede plaats met bijna 40 km aan pistes, gevolgd door Tahko en Ruka-Kuusamo met beide 20 km aan pistes. Op de vijfde plaats staat Saariselkä met iets meer dan 18 km aan afdalingen.

Kindvriendelijke skigebieden in Finland

Een unieke wintersport met kinderen beleven? De skigebieden in Finland hebben meer dan genoeg te bieden voor gezinnen. Er zijn tal van goede skischolen met leuke kinderlanden en vrolijke mascottes. In Ylläs vind je naast meerdere kinderlanden ook tal van familiepiste zoals de Ice Age Slope en Tenava. Ook het kleine, maar fijne Phyhä beschikt over een uitgebreid kinderland. Een van de meest kindvriendelijke skigebieden in Finland is Levi. Kids kunnen hier uren oefenen bij de kinderlanden Kids’ Land en Leevilandia en ook zijn er allerlei gratis oefenliften. De unieke activiteiten na afloop van de skidag maken de wintersport helemaal compleet.

Wintersport in de skigebieden in Fins Lapland

Lapland is een regio in het Hoge Noorden, dat zich uitstrekt over de vier landen Finland, Noorwegen, Zweden en een klein gedeelte van West-Rusland. Het gebied is ruig en ongerept en behoort tot een van de laatste wildernissen van Europa. Rust en ruimte zijn hier in overvloed, hetzelfde geldt voor rendieren en elanden. Omdat Lapland boven de poolcirkel ligt, is het hartje winter overdag vooral schemerig, met prachtige kleuren in de lucht. De Sami zijn de inheemse bevolking van het gebied en laten jou graag kennismaken met hun unieke leefwijze en tradities. Een wintersport in Fins Lapland staat bij veel wintersporters hoog op de bucket list. Levi, ook wel Sirkka, is de meest levendige skibestemming. Je vindt hier zo’n 40 km aan pistes. Ylläs bij Äkäslompolo is met zo’n 53 km aan pistes het grootste skigebied in Fins Lapland en bij Ounasvaara - Rovaniemi heb je slechts 6 km aan pistes tot je beschikking. Een ander bekend skigebied is Ruka-Kuusamo, waar je kunt skiën op zo’n 20 km aan pistes.

Sneeuw in Scandinavië

Unieke activiteiten

De skigebieden in Finland bieden veel meer dan alleen fijne pistes. Sterker nog, het is zonde om alleen daarop te focussen zoals je misschien wel in de Alpen doet. Buiten de pistes is er van alles te beleven. Denk aan een hondensledetocht door het ongerepte landschap, een bezoek aan de Sami, een tour op sneeuwscooters, winterwandelen en langlaufen. Droom je ervan het noorderlicht eens met eigen ogen te aanschouwen tijdens een wintersport in Finland? Er zijn diverse apps die aangeven hoe groot de kans op het natuurspektakel is. Ook bieden verschillende accommodaties een wek- en/of waarschuwservice als de kans groot is.

Hondensledetocht unieke activiteit in Finland

Vervoer

De snelste manier van reizen naar de skigebieden in Finland is met het vliegtuig. Zeker als je naar Fins Lapland gaat. Met de auto zou kunnen, maar het wordt dan wel een hele lange reis. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen ’s winters rechtstreeks in zo’n 2,5 uur naar Helsinki. Vanaf hier koers je eenvoudig naar de skigebieden in het zuiden van Finland. Wordt het een wintersport boven de poolcirkel, in Fins Lapland, dan kun je hier overstappen op een binnenlandse vlucht naar het noorden. Overigens hoeft dat niet, er zijn ook reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekse vluchten naar Fins Lapland aanbieden.

Reizen met het vliegtuig naar Finland

Weetjes

  • De noordelijke helft van Finland hoort bij de regio Fins Lapland, een van de laatste wildernissen van Europa.
  • Het overgrote deel van Fins Lapland ligt boven de poolcirkel, wat betekent dat de zon ’s winters een periode niet opkomt, ook wel poolnacht genoemd. Het is dan eerder schemerig dan echt licht en vooral donker. Hoe noorderlijker, hoe langer dit fenomeen duurt. Andersom gaat de zon in de zomermaanden een aantal dagen niet onder, dit heet middernachtzon.
  • De Sami zijn de inheemse bevolking van Fins Lapland. Zij zijn van oorsprong vissers en rendierhouders met een nomadisch bestaan, al wonen ze vandaag de dag ook tussen de andere bewoners. Wel zijn er nog die de oude tradities voortzetten en ook zo leven. Zij geven je graag een kijkje in hun leefwijze.