28 oktober 2018 door Lies in 'Recepten''

Door: Lies De Sutter. Plan je een wintervakantie naar Zwitserland? Dan kan je alvast beginnen watertanden. De Zwitserse bergkost is om van te smullen! Maak kennis met deze 8 typisch Zwitserse gerechten die je deze winter zeker eens geproefd moet hebben.

#1. Kaasfondue

Het allereerste waar je aan denkt als je “Zwitserse bergkost” hoort, is ongetwijfeld kaasfondue. Want zeg nu zelf, wie is er niet verzot op gesmolten kaas? Niets gezelliger dan samen genieten van heerlijke kaasfondue waar je groentjes of brood in kan dippen. Kaasfondue is natuurlijk ook heel bekend buiten de grenzen van Zwitserland en je kan het bovendien gemakkelijk zelf maken!

Kaasfondue met aardappelen

(Foto: © Angela Pham / Unsplash)

#2. Raclette

Kaas is heel belangrijk in de Zwitserse keuken en wordt dan ook in veel gerechten gebruikt. Dus niet alleen kaasfondue, maar ook raclette is een Zwitserse topfavoriet. Bij ons komt het in de winter ook wel eens op tafel, maar dan smelten we de kaas in kleine pannetjes op het raclettestel. Bij een echte typisch Zwitserse raclette wordt een halve kaas in een speciaal toestel gehangen. Het bovenste laagje smelt en wordt telkens afgeschraapt en opgediend met aardappelen, augurkjes en uitjes.

#3. Rösti

Dit typische aardappelgerecht staat vast en zeker op het menu als je op vakantie bent in Zwitserland. Rösti wordt gemaakt van geraspte, gekookte of rauwe aardappelen die worden platgedrukt en krokant gebakken in de pan. Deze lekkernij wordt vaak opgediend met spek, kaas en een spiegelei.

#4. Alpenpasta

Zin in een heerlijke portie comfortfood? Alpenpasta is goed vullend en smaakt fantastisch na een dagje skiën. Aardappelen, pasta, kaas, room en ui… alles wat je nodig hebt voor dit smaakvolle, typisch Zwitserse gerecht. Op de kaart in het bergrestaurant vind je het waarschijnlijk onder de naam Älplermagronen, maar vergeet het zeker ook niet thuis eens te proberen! Succes verzekerd!

Älplermagronen

#5. Berner Platte

De Berner Platte is een rijkelijke schotel vol lekkers. Je krijgt een bord met verschillende vlees- en worstsoorten die afkomstig zijn uit de streek, maar ook groenten en aardappelen. Dit typische gerecht uit Bern (de naam zegt het al) is ideaal als je eens zin hebt in iets anders en kan je gemakkelijk delen.

#6. Meringue en crème double de Gruyère

Natuurlijk kent Zwitserland ook enkele zoete klassiekers. Als je na al die heerlijke bergkost nog zin hebt in een lekker dessert, dan moet je zeker meringue double lait eens proberen. Meringue, een schuimgebakje van gesuikerd, opgeklopt eiwit, kennen we allemaal wel. Hier wordt het geserveerd in combinatie met een dip van crème double de Gruyère. Een zoete zonde waar je nooit genoeg van krijgt.

#7. Cremeschnitte

Een ander zoet en typisch Zwitsers berggerecht is de Cremeschnitte. Dit gebakje met bladerdeeg en Zwitserse room lijkt een beetje op onze tompoes en smaakt overheerlijk tijdens een pauze op de piste.

Cremeschnitte

(Foto: © Pixabay)

#8. Zwitserse chocolade

Naast kaas is ook chocolade niet weg te denken uit Zwitserland. Als chocoladeliefhebber kom je hier vast en zeker aan je trekken! Denk maar aan de chocolademerken die iedereen wel kent: Milka, Toblerone, Lindt… allemaal afkomstig uit Zwitserland. Hier vind je (eigenlijk net als bij ons in België) chocolade in alle vormen, maten en kleuren!

Wat is jouw favoriet? Laat hieronder een reactie achter!

Stukje Toblerone

(Foto: © Pixabay)

Wil je meer weten over heerlijke bergkost? Lees dan de blogartikels 'De 10 lekkerste Oostenrijkse gerechten op skivakantie' en 'De 15 lekkerste gerechten in de Alpen'.

De bergen zijn altijd al heel speciaal geweest voor Lies. Ze zette haar eerste stapjes in de Zwitserse Alpen, leerde als kind skiën in Oetz, ging een semester studeren in Graz en werd ten huwelijk gevraagd aan de Gosausee.