Skip to navigation Skip to main content
Selva Wolkenstein
© Spalder Media Group

Er zijn genoeg sfeervolle wintersportdorpen in Italië te vinden. Een skivakantie hiernaartoe wordt dan ook steeds populairder. Niet voor niets, want misschien is het land van pizza en gelato wel een van de mooiste landen om te gaan skiën. De brede en perféct geprepareerde pistes, de Sellaronda, de Italiaanse keuken, het prachtige weer en natuurlijk de imposante Dolomieten waarmee je omringd wordt maken het een prachtige bestemming voor een skivakantie. In dit blog sommen we 10 sfeervolle wintersportdorpen in Italië voor je op!

Wintersport in sfeervolle skidorpen in Italië

Veel wintersporters kiezen voor een wintersport naar een bestemming waar niet alleen een fijn skigebied is, maar waar het plaatsje ook gezellig is om in te verblijven. Een bruisend centrum, barretjes en restaurants, winkelstraten en sfeervolle chalets, we vinden het prachtig. Italië is een geweldig land om te gaan skiën. Niet alleen zijn Italianen meesters in het prepareren van pistes, ook vind je hier goede skischolen en grote skigebieden waar beginnende én gevorderde skiërs uit de voeten kunnen. Het wintersportland kent genoeg leuke plaatsjes om te verblijven. In onderstaand lijstje met sfeervolle wintersportdorpen in Italië, zit je zeker goed!

1. Kastelruth

Een dorp dat een plekje heeft bemachtigd op de lijstje 'mooiste dorpen van Italië', behoort ook zeker tot het rijtje van sfeervolle wintersportdorpen in Italië. Kastelruth, of in het Italiaans Castelrotto, is een verzamelnaam voor 11 dorpskernen die met elkaar een enorm karakteristieke plaats vormen. Tal van historische gebouwen en panden, pittoreske straatjes en een oude, hoge kerktoren schetsen deze authentieke kern. Aanrader is om de ruim 300 treden van de kerktoren eens omhoog te nemen, want vanaf daar heb je een waanzinnig uitzicht op de Dolomieten. Een directe verbinding met het skigebied Seiser Alm is er echter niet, daarvoor moet je even met de bus of met de auto.

Een van de sfeervolle dorpen in Italië voor wintersport is Kastelruth
© Pixabay

2. Cortina d'Ampezzo

Zien en gezien worden, mondain, charmant, maar wel bijzonder sfeervol: dat is het Italiaanse Cortina d'Ampezzo. Deze wintersportplaats is het Lech van Italië en beschikt over luxe winkels en boetiekjes, mooie restaurants en diverse uitgaansgelegenheden. De prijzen liggen hier over het algemeen wel wat hoger, maar het is dan ook wel een prachtige wintersportbestemming. Niet te vergeten de skimogelijkheden hier, want die zijn ook waanzinnig. Het gelijknamige skigebied is niet voor niets het toneel geweest voor de Olympische Winterspelen in de jaren '50. Met zo'n 120 km aan pistes direct in het bereik, zijn er mooie skitochten te maken voor iedere soort wintersporter.

Cortina d'Ampezzo een van de meest sfeervolle wintersportdorpen in Italië
© Pixabay

3. Brixen

Brixen, of in het Italiaans gezegd Bressanone, is groter dan een dorp en kan eigenlijk meer een kleine stad worden genoemd. Het is een prachtige plaats om te verblijven en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De Italiaanse plaats heeft een oud centrum dat zich tekent door een stadsmuur met torens, smalle straatjes en gezellige pleinen. De sierlijke panden in het centrum geven echt een Italiaanse ambiance en dat maakt het leuk om door de straten heen te struinen. Ben je hier op wintersport, dan moet je er wel rekening mee houden dat het skigebied niet direct met het plaatsje is verbonden maar op ongeveer een kwartiertje rijden ligt.

4. Ortisei

Een van de sfeervolle wintersportdorpen in Italië is ongetwijfeld Ortisei, of St. Ulrich, dat in de prachtige vallei Val Gardena ligt. In het dorp vind je een fijne mix van moderne chalets en oude, authentieke bergboerderijen. Dat maakt dat het plaatsje een gezellige sfeer heeft behouden. Het wintersportdorp is een geliefde plek voor een vakantie en dat is niet zomaar, want er zijn ontzettend veel faciliteiten in het dorp te vinden. En dat niet alleen, want ook de skimogelijkheden zijn hier fantastisch. Direct vanuit het centrum bereik je in een mum van tijd de skilift en kun je al snel de ski's aanklikken. Om nog maar over het pisteaanbod te zwijgen, want met een aansluiting op de Seiser Alm en de Sellaronda verveel je je hier geen seconde.

Skigebied Val Gardena
Vanuit Ortisei sta je zo op de pistes van Val Gardena

5. Sterzing

Met een historisch centrum is dit met recht een van de mooiste en meest sfeervolle wintersportdorpen in Italië welke echt de moeite waard is om te bezoeken. Het oude stadje wordt in het Italiaans ook wel Vipiteno genoemd en kent een lange geschiedenis. Dat toont nog altijd aan de middeleeuwse toren Zwölferturm die het plaatsje domineert, de sierlijke koopmanshuizen en de steegjes in het centrum. Ook fijn is dat het plaatsje nog niet zo bekend is, waardoor het massatoerisme uitblijft en je rustig kunt genieten van het prachtige dorp in al haar glorie. Sterzing maakt deel uit van het Wipptal, waar het eveneens nog relatief rustig is.

6. Seis am Schlern

Seis am Schlern is een traditioneel en knus dorpje gelegen aan de Seiser Alm en zoals de naam al doet vermoeden ligt het aan de ruim 2500 meter hoge berg Schlern. In het dorp vind je sfeervolle huizen, kerkjes en een oude burcht genaamd Hauenstein. Naast dat het een gezellig plaatsje is, heeft het ook een ideale ligging voor wintersporters die willen skiën op de Seiser Alm. Vanuit het dorp brengt een gondel je direct naar het skigebied, waar er zo'n 60 kilometer aan pistes op je liggen te wachten. Natuurlijk kun je vanaf hier ook de pistes van Val Gardena verkennen. Ook leuk is dat hier 's winters een muziekfestival plaatsvindt, 'Swing on Snow'. Dan wordt het dorp gevuld met klanken van jazz-, soul-, klassieke en popmuziek.

7. Corvara

Wie graag wil skiën in het schitterende Alta Badia, kan goed verblijven in het leuke wintersportdorpje Corvara. Dit is een van die dorpjes die de harten van wintersporters verovert en niet meer loslaat. Onder andere dankzij de fijne sfeer de er hangt en de geweldige skimogelijkheden. Moderne accommodaties en idyllische pensions komen hier samen, waardoor er een prettige mix in het dorp heerst. Voor de uitmuntende Italiaanse keuken kun je terecht in een groot aantal restaurants en knusse berghutten. En elke ochtend als je wakker wordt verwonder je je weer over het uitzicht, want hier ben je omringd door de imponerende rotsformaties van de Dolomieten.

Skigebied Alta Badia
Vanuit Corvara kun je de heerlijke pistes van Alta Badia bedwingen!

8. Bormio

Een plek die ook zeker niet mag ontbreken aan het rijtje sfeervolle wintersportdorpen in Italië is Bormio. Ook deze plaats wordt geschetst door een historisch centrum dat wordt gevormd door smalle steegjes, mooie pleinen en panden die nog rechtstreeks uit de middeleeuwen dateren. Daarnaast bruist het centrum van gezelligheid en zijn er veel leuke bars te vinden waar je ook voor het nachtleven goed zit. Aan de rand van het wintersportdorp vertrekt de lift die je direct naar het skigebied Bormio & Santa Catarina brengt. Stap je over op de kabelbaan, dan bevind je je in een oogwenk op ruim 3000 meter hoogte op de Cima Bianca.

9. Innichen

Een absolute aanrader als je op zoek bent naar een sfeervolle bestemming in de bergen van Italië, is Innichen, ook wel San Candido genoemd. Deze plaats beschikt eveneens over een historisch centrum dat bijzonder uitnodigend is om doorheen te slenteren. Het hooggelegen dorp wordt gevormd door kerkjes, karakteristieke huizen en een stadse flair met tal van bezienswaardigheden. Bovendien zit je hier ook goed om lekker te winkelen of uiteten te gaan in mooie restaurants. Hoewel de Italiaanse plaats het niet eens van de omgeving hoeft te hebben, is die er niet minder indrukwekkend om. De bekende Drei Zinnen, Tre Cime di Lavaredo in het Italiaans, vormen het decor van dit wintersportadres en dat maakt het een extra mooie bestemming. Skiën doe je op de pistes van 3 Zinnen Dolomites.

10. Courmayeur

De vallei Valle d'Aosta kent ook een aantal sfeervolle wintersportdorpen waar Courmayeur er één van is. Het is een bruisende plaats met een charmant centrum vol winkels, restaurants en bars. Daarnaast telt de plaats tal van andere voorzieningen zoals een fijne wellness, maar ook een bioscoop en een theater. Ook de omgeving is weergaloos, met een ligging aan de machtige Mont Blanc. Net buiten het dorp liggen twee skiliften die je naar het gelijknamige skigebied brengen waar je op iets meer dan 40 km heerlijk kunt skiën. Een andere manier van wintersport die hier ontzettend populair is, is heliskiën. Het dorp is goed bereikbaar via een tunnel van 12 km lang en rijd je eens naar de andere kant van de tunnel, dan kom je terecht in het prachtige Franse Chamonix.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.