Skip to navigation Skip to main content

Winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland: deze regels zijn van toepassing

Ford Wit

In Duitsland geldt een winterbandenplicht als de condities dit vereisen: rijden op winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden zoals ijzel en sneeuw. Rijd je niet op winterbanden bij deze omstandigheden, dan riskeer je een boete. Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht op wegen waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord, maar alleen als de weg bedekt is met een laag sneeuw. Monteer je geen kettingen, dan riskeer je een boete. In dit blog lees je alles over winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland.

Direct naar specifieke informatie over winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland:

Kies jij voor de auto als type vervoer en ben je op zoek naar een specifiek onderwerp over winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland? Klik op een van de onderstaande linkjes om daar snel naartoe te gaan. Rustig naar beneden scrollen kan natuurlijk ook.

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

In Duitsland geldt geen algemene winterbandenplicht, maar een situationele (situative Winterreifenpflicht). Dat wil zeggen dat rijden op winterbanden verplicht is tijdens winterse omstandigheden. Met winterse omstandigheden bedoelt men onder andere ijzel, sneeuw, sneeuwmodder, vorst, smeltwater, rijpvorming en ijs. Met deze omstandigheden kun je doorgaans te maken hebben van oktober tot Pasen, maar dit is een ruwe richtlijn. Duitsland heeft bijvoorbeeld niet zoals Oostenrijk en Frankrijk een officiële periode vastgesteld. De winterbandenplicht geldt voor alle vier de wielen van de auto, voor zowel inwoners van Duitsland als toeristen. Reis jij als Nederlander of Belg tijdens winterse omstandigheden door Duitsland, dan zijn winterbanden verplicht. Rijden op winterbanden in de zomer is toegestaan, het is alleen niet slim om dat te doen. Lees hier meer over de verschillen tussen winter- en zomerbanden ›

Rijden op winterbanden in Duitsland tijdens winterbandenplicht

Hoe hoog is de boete als je in Duitsland niet op winterbanden rijdt?

Rijd je niet op winterbanden in Duitsland tijdens winterse omstandigheden? Dan riskeer je een boete van 60 euro en een strafpunt op je rijbewijs. Ongeacht of je toerist bent of niet. Hinder je andere bestuurders, dan loopt de boete al snel op naar 80 euro of zelfs 120 euro. Ben jij de bestuurder, maar niet de eigenaar van de auto? Dan krijg je een boete voor de overtreding, maar de eigenaar ook (€75,- en een strafpunt). Veroorzaak je een ongeval op zomerbanden, dan kunnen de gevolgen nog veel groter zijn. Uitzondering op de winterbandenplicht zijn motoren. Lekke band en alleen een zomerband als reserve mee? In dit geval riskeer je geen boete, maar je moet deze wel bij de eerstvolgende gelegenheid vervangen door een winterband.

Eisen winterbanden in Duitsland

Winterbanden zijn te herkennen aan het alpine symbool: een berg met drie toppen met daarin een sneeuwvlok. Ook wel het sneeuwvloksymbool, 3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake. Ook zijn er winterbanden met zowel het M+S symbool als het alpine symbool en met alleen M+S. Let op: regels omtrent winterbanden met alleen het M+S symbool veranderen dit jaar. Verderop deze pagina lees je daar meer over. Winterbanden moeten in Duitsland een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter hebben, maar door ADAC, de Duitse ANWB, wordt minimaal 4 millimeter aangeraden. Winterbanden moeten gemonteerd zijn op alle vier de wielen van de auto. 

Ook dient de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de winterbanden te houden. De maximumsnelheid kun je terugzien op de zijkant van de band in de vorm van een lettercode. De meest voorkomende zijn T (190 km/u), H (210 km/u), V (240 km/u) en W (270 km/u. Bij goedkope banden ligt de maximumsnelheid vaak een stuk lager. Bovendien stelt de ADAC dat winterbanden na zes jaar vervangen moeten worden, omdat de samenstelling van het rubber van tijd tot tijd hard wordt en daardoor grip verliest. Controle hierop is overigens vrijwel onmogelijk.

M+S en alpine symbool op winterbanden
Op deze band zijn beide symbolen duidelijk te zien

Nieuwe regels M+S winterbanden vanaf september 2024

In 2024 veranderen de regels omtrent winterbanden met alleen het M+S symbool (modder en sneeuw). Banden met alleen dit symbool, dus zonder het hierboven genoemde alpine symbool, gefabriceerd voor 31 december 2017, worden nog tot 30 september 2024 geaccepteerd als winterband, daarna niet meer. Nu worden deze banden al een tijdje niet meer verkocht, maar er zijn nog genoeg autobestuurders die ermee rondrijden. Heeft de band zowel het M+S symbool als het alpine symbool, dan wordt deze wel geaccepteerd als winterband. Meer over deze nieuwe regel omtrent winterbanden in Duitsland lees je hier ›

Rijden in de sneeuw op winterbanden in Duitsland

Zijn all season banden toegestaan in Duitsland?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn all season banden geschikt om mee te rijden tijdens alle vier de seizoenen. Toch betekent dit niet automatisch dat de autobanden ook als officiële winterbanden worden gezien. Dit is alleen het geval als de banden over het alpine symbool en/of M+S symbool beschikken. Alleen M+S is geldig tot 30 september 2024. Zijn geen van beide aanwezig, dan wordt de band als zomerband bestempeld.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht in Duitsland?

Nu duidelijk is dat winterbanden in Duitsland verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden, is het tijd om te kijken naar de regels omtrent sneeuwkettingen. In Duitsland is rijden met sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met onderstaand verkeersbord en de weg bedekt is met sneeuw en/of ijs. Dit bord kom je over het algemeen alleen tegen in berg- of heuvelachtige gebieden. Voor rijden met sneeuwkettingen geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Ligt er geen sneeuw en/of ijs op de weg? Dan is rijden op sneeuwkettingen verboden. Anders kun je de kettingen en het wegdek beschadigen. Naast metalen sneeuwkettingen zijn ook sneeuwsokken en spikes toegestaan, al raadt ADAC die eerste aan.

Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland met dit verkeersbord en sneeuw op de weg

Hoe hoog is de boete als je geen sneeuwkettingen monteert?

Staat er een bord met ‘sneeuwkettingen verplicht’ en vereist de verkeers- en weerssituatie sneeuwkettingen? Dan ben je verplicht ze te monteren. Doe je dit niet, dan riskeer je een waarschuwingsboete van 20 euro. Belangrijk om te weten is dat dit bord ook geldt voor voertuigen met vierwielaandrijving en dat sneeuwkettingen geen vervanging zijn voor winterbanden.

Op welke wielen moet je sneeuwkettingen monteren?

In het geval van personenauto’s, moet je sneeuwkettingen monteren op de aangedreven wielen van de auto. Rijd je in een auto met vierwielaandrijving, dan volstaat het om sneeuwkettingen alleen om de voor- of achterbanden te monteren. Heb je geen idee welke as de aangedreven as is? Dit kun je terugzien in het informatieboekje van de auto of even checken bij de garage.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.