Skip to navigation Skip to main content

Winterbanden in Frankrijk: waar en wanneer zijn ze verplicht?

Rijden op winterbanden

Sinds 1 november 2021 is rijden op winterbanden officieel verplicht op bepaalde wegen in berggebieden in Frankrijk. Wie zonder winterbanden op wintersport gaat en ook geen sneeuwkettingen of sneeuwsokken bij zich heeft, riskeert een flinke boete. Ook als je alleen op doorreis bent. Ga jij komende winter naar de Franse sneeuw of doorkruis je het land naar een ander wintersportland? In dit artikel lees je alles over winterbanden in Frankrijk en waar en wanneer ze verplicht zijn.

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Frankrijk?

Rijden op winterbanden in de winter klinkt misschien logisch, maar dat was in Frankrijk lange tijd niet het geval. Daar waar in wintersportlanden als Duitsland en Oostenrijk een officiële verplichting geldt, was dat in Frankrijk een heel ander verhaal. Tot grote ergernis van de lokale bevolking in met name berggebieden. Elke keer was het weer chaos bij hevige sneeuwval en gebeurden er regelmatig ernstige ongelukken. In 2016 werd er daarom een wetsvoorstel ingediend voor het verplicht stellen van rijden op winterbanden. Dit wetsvoorstel kreeg pas in 2020 goedkeuring en is sinds november 2021 officieel. Sindsdien is rijden op winterbanden verplicht in Frankrijk tijdens winterse omstandigheden van 1 november tot 31 maart.

Verplicht op winterbanden rijden in Frankrijk
© Spalder Media Group

Waar zijn winterbanden verplicht?

De winterbandenplicht geldt niet in heel Frankrijk, maar alleen in 34 departementen in de vijf grote berggebieden Vogezen, Jura, Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief en Corsica (in bijna 800 gemeenten). Op welke wegen de winterbandenplicht geldt, wordt aangegeven met een langwerpig bord met een rode rand met daarop een berg, het woord ZONE, een koffer met een band met sneeuwketting eromheen en een winterband. Vaak met onderbord met daarop de tekst ‘Entrée de zone d’obligation d’équipements en période hivernale’. Het einde van de plicht wordt aangegeven met eenzelfde bord, maar dan met een streep erdoorheen en de woorden FIN de ZONE. Op het onderbord staat de tekst: ‘Sortie de zone d’obligation d’equipements en période hivernale’.

Belangrijk: in de rest van Frankrijk is rijden op winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden tijdens winterse omstandigheden.

Wat zijn de eisen aan winterbanden in Frankrijk?

Winterbanden, in het Frans ‘pneus hiver’, worden in Frankrijk als winterbanden beschouwd als er het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en de aanduiding M+S (M&S / MS) op staat. Winterbanden moeten op alle vier de wielen gemonteerd zijn. Tot 1 november 2024 worden ook winterbanden met alleen M+S goedgekeurd. Na die periode gelden voor deze banden dezelfde regels als zomerbanden. Wij raden je aan om uitsluitend op winterbanden met het sneeuwvloksymbool die kant op te gaan. All season banden (4S, all weather, all season) hebben geen wettelijke definitie om als winterbanden te worden beschouwd. Dit type band wordt alleen goedgekeurd met de stempel 3PMSF, het sneeuwvloksymbool of tot 1 november 2024 de letters M+S. Voertuigen met spijkerbanden zijn vrijgesteld van de uitrustingsvoorschriften. 

Rijden op winterbanden in Frankrijk

Zomerbanden met sneeuwkettingen of sneeuwsokken

Er zit een kleine uitzondering in de wet van de winterbandenplicht in Frankrijk. Het is namelijk ook toegestaan om tijdens winterse omstandigheden te rijden op zomerbanden met sneeuwsokken of sneeuwkettingen. Je moet de sneeuwkettingen of sneeuwsokken verplicht bij je hebben van 1 november tot 31 maart. Wij raden je aan om nooit zonder winterbanden die kant op te gaan en ook altijd een setje sneeuwkettingen mee te nemen.

Sneeuwkettingen verplicht verkeersbord

Sneeuwkettingen verplicht op sommige wegen

Tijdens de winterperiode geldt er op sommige wegen in de Franse berggebieden een sneeuwkettingenplicht. Als je op winterbanden rijdt en de weg is bedekt met sneeuw of ijs, dan ben je verplicht om sneeuwkettingen om te leggen als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Het gaat om een rond blauw bord met daarin een band met daaromheen een sneeuwketting. Vaak met een onderbord met ‘chaînes à neige obligatoires’. Sneeuwkettingen moeten ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd. Er geldt dan een maximumsnelheid van 50 km/u.

Waarom rijden op winterbanden?

Eigenlijk zegt de naam al genoeg: winterbanden zijn autobanden voor de winterperiode. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van het rubber. Rubber heeft namelijk de eigenschap om hard te worden bij lage temperaturen. Daarom is de rubbersamenstelling (compound) van winterbanden aangepast. Winterbanden leveren de beste prestaties bij temperaturen onder de 7 °C. Bovendien beschikken ze over extra veel én diep profiel voor meer grip. Nogmaals willen we benadrukken om in de wintermaanden altijd op winterbanden te rijden, ook als er geen winterbandenplicht geldt. Rijden op winterbanden is een stuk veiliger!

Boetes voor rijden zonder winterbanden in Frankrijk

Winterbanden zijn verplicht voor personenwagens, bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens, campers en touringcars. Wie niet op winterbanden rijdt in Frankrijk, riskeert sinds 1 november 2022 een boete van € 135,-.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.