Skip to navigation Skip to main content
Winterberg 3
© Spalder Media Group

Skivakantie in skigebieden dichtbij

Voor een skivakantie hoef je niet per se naar de Alpen, er zijn ook genoeg skigebieden dichtbij. Het Sauerland ligt op iets meer dan 300 km rijden vanaf Antwerpen en naar het Franse Gérardmer is het nog geen 500 km rijden. Zelfs in eigen land kun je op de latten staan met voldoende sneeuw. Ben jij op zoek naar een fijn skigebied dicht bij huis? Op deze pagina zetten we ze op een rijtje.

Wintersport in skigebieden dichtbij

Op zoek naar een geschikte bestemming voor een skivakantie dicht bij huis? Op deze pagina vind je een overzicht met skigebieden in België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en zelfs Oostenrijk en Zwitserland. Aan fijne skigebieden dichtbij is geen gebrek. Ideaal voor een shortski of weekendje weg naar de sneeuw! Houd er wel rekening mee dat de sneeuwcondities dichter bij Nederland nog weleens wisselend kunnen zijn. Check dus vooraf goed hoeveel pistes er geopend zijn en hoe het eruitziet op de webcams. Wanneer het koud genoeg is kunnen de sneeuwkanonnen volop draaien en wordt een eventueel gat van moeder natuur opgevangen. Geen zin in zorgen om sneeuw en op zoek naar een sneeuwzeker skigebied? Wie iets verder rijdt, vindt ook in de Alpen skigebieden dicht bij huis, op nog geen 800 km vanaf Antwerpen.

Skigebieden dichtbij voor je wintersport

Top 5 skigebieden dichtbij per land

Wie op zoek is naar een skigebied dicht bij België, vind daarvoor genoeg mogelijkheden in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië, maar zelfs in eigen land als je genoegen neemt met geringe pistekilometers. Hieronder een overzicht met de top vijf skigebieden per land die het dichtst bij of in België liggen. Alle afstanden zijn gerekend vanaf Antwerpen.

Langlaufen in skigebied dichtbij

België

 1. Thier des Rexhons: 239 km
 2. Mont des Brumes: 244 km
 3. Ovifat: 249 km
 4. Val de Wanne: 253 km
 5. Le Monty: 262 km
Tsjechië skigebieden dichtbij
© Pixabay

Tsjechië

 1. Plešivec: 749 km
 2. Klínovec: 755 km
 3. Špičák: 809 km
 4. Lipno-Kramolin: 909 km
 5. Rokytnice nad Jizerou: 952 km
Dorp in de Ammergauer Alpen

Duitsland

 1. Wildewiese: 300 km
 2. Winterberg: 337 km
 3. Willingen: 338 km
 4. Altastenberg: 341 km
 5. Postwiese: 349 km
Skigebieden dichtbij in Frankrijk
© Spalder Media Group

Frankrijk

 1. Gérardmer: 470 km
 2. La Bresse-Hohneck: 485 km
 3. Lac-Blanc: 486 km
 4. Ventron: 486 km
 5. Les Rousses: 700 km
Skigebieden dichtbij in Oostenrijk

Oostenrijk

 1. Tannheimer Tal & Reutte: 762 km
 2. Kleinwalsertal: 772 km
 3. Alberschwende: 773 km
 4. Tiroler Zugspitz Arena: 792 km
 5. Damüls-Mellau-Faschina: 795 km
Skigebieden dichtbij in Zwitserland

Zwitserland

 1. Sörenberg: 695 km
 2. Klewenalp-Stockhütte: 698 km
 3. Engelberg: 711 km
 4. Toggenburg: 713 km
 5. Hoch-Ybrig: 720 km
Skigebied Altastenberg dicht bij Nederland

Skiregio’s dicht bij huis

Voor een skivakantie hoef je echt niet meteen naar de Alpen. Dicht bij huis liggen meerdere skiregio’s. Van de Ardennen tot het Sauerland en van het Zwarte Woud tot de Jura. Hieronder lichten we vier skiregio’s dichtbij aan je uit.

Wintersport dichtbij

Ardennen

Ook in eigen land kun je het echte wintersportgevoel al ervaren. Als er voldoende sneeuw gevallen is, dan is het zeker de moeite waard om eens naar de Ardennen te rijden. Je vindt hier verschillende kleine skigebiedjes, waar je prima een paar uur naar beneden kunt glijden. Skiën is al mogelijk bij een sneeuwlaag van 10 centimeter, omdat de ondergrond van het heuvellandschap uit gras bestaat. Je kunt je hier prima een paar uur vermaken, voor een heel weekend kun je beter naar het Sauerland of de Vogezen.

Wintersport dichtbij

Sauerland

Het Sauerland is een van de meest populaire skiregio’s voor een wintersport dicht bij huis. Al na iets meer dan 300 km rijden kun je in de latten klikken, ideaal voor een lang weekend naar de sneeuw. Winterberg en Willingen zijn de bekendste namen, maar er zijn meer skimogelijkheden. Ook op de pistes van Postwiese-Neuastenberg, Altastenberg en Züschen kun je je prima vermaken. De sneeuwcondities kunnen nog weleens wisselend zijn, maar met verse sneeuw is het hier een waar winterfeest. Check dus voor het boeken even hoe het is. 

Zwarte Woud skiën dichtbij
© Pixabay

Zwarte Woud

In het zuidwesten van Duitsland, tegen de grens van Frankrijk en Zwitserland, ligt het Zwarte Woud (Schwarzwald). Dit dichtbeboste gebied en grootste middelgebergte van Duitsland bereik je al na iets meer dan 600 km rijden. De 1493 meter hoge Feldberg is de hoogste berg van de skiregio en bovendien de naamgever van het grootste skigebied dat je hier vindt. Hier komt skiën het dichtst bij een wintersport in de Alpen. Andere bekende skibestemmingen in deze skiregio dicht bij huis zijn Todtnauberg en Todtmoos.

Skiën dichtbij

Harz

Nog een skiregio dicht bij Nederland is te vinden in Duitsland. De Harz is het noordelijkste middelgebergte van het land en met een hoogte van 1142 is de Brocken de hoogste berg van de regio. Langlaufliefhebbers kunnen hier naar hartenlust langlaufen op meer dan 500 km aan loipes. Skiën kan in verschillende kleine skigebieden, samen goed voor 53 pistes. De meest bekende namen zijn Wurmberg-Braunlage, Bocksberg-Hahnenklee en Matthias-Schmidt-Berg - Sankt Andreasberg. De eerste in dit rijtje is de grootste van allemaal.

ribbelpiste

Vogezen

Skiën in Frankrijk, maar geen zin in de lange rit naar de Alpen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van de Vogezen. Deze middelhoge, bosrijke bergketen ligt in het noordoosten van het land, begint bij de grens met Zwitserland en strekt zich uit over de westelijke zijde van het Rijndal. Je vindt hier verschillende skigebieden, waarvan Gérardmer met zo’n 40 km aan pistes de grootste is, gevolgd door La Bresse-Hochneck (21 km) en Lac Blanc (14 km). Vooral families met jonge kinderen voelen zich thuis in deze skiregio dicht bij Nederland.

Winter in de Jura
© Unsplash, Nathan Queloz

Jura

Een andere prachtige skiregio niet ver van Nederland is de Jura, gelegen in het oosten van Frankrijk, vlak voor de Alpen. Dit eeuwenoude berggebied strekt zich uit langs de Zwitserse grens en het landschap is zo anders dan de Alpen. Er zijn zelfs mensen die het vergelijken met Scandinavië of zelfs Canada. De bergen zijn vriendelijk en overnachten kan in allerlei authentieke dorpjes. Langlaufen is een populaire activiteit, maar je kunt er ook skiën. Bijvoorbeeld in de skigebieden Lélex/Crozet (19,5 km), Métabief (40 km) en Mijoux (15 km). 

Skiliftkarussel Winterberg skigebied dicht bij Nederland
© Spalder Media Group