Skip to navigation Skip to main content
Sneeuw Op Dak In Sölden
© Spalder Media Group

Sneeuwzekere skigebieden in de Alpen

Sneeuwzekere skigebieden verzekeren je het hele seizoen van fijne pistes. Sneeuw is nu eenmaal het allerbelangrijkste ingrediënt van een geslaagde wintersport. Niemand zit te wachten op bruine pistes of ijsplaten. Of een skigebied sneeuwzeker is hangt af van een aantal factoren. Gletsjers zijn sneeuwzeker, maar ook skigebieden met een hoge ligging, veel pistes boven de 2000 meter of juist dankzij de natuurlijke ligging. Op deze pagina een overzicht met sneeuwzekere skigebieden in de Alpen.

Wat maakt een skigebied sneeuwzeker?

Bij de zoektocht naar een geschikte wintersportbestemming is de sneeuwzekerheid van een skigebied vaak de belangrijkste voorwaarde, maar wat maakt een skigebied nu sneeuwzeker? Skigebieden die over een gletsjer beschikken zijn zeer sneeuwzeker. Door deze eeuwige sneeuw bestaan er zelfs twee gletsjerskigebieden in de Alpen waar je het hele jaar door kunt skiën. Over het algemeen geldt: hoe hoger het skigebied ligt, hoe hoger de sneeuwzekerheid. Heeft een skigebied bijvoorbeeld veel pistes boven de 2000 meter hoogte? Daar valt vrijwel altijd genoeg sneeuw. Reikt het skigebied tot 3000 meter of hoger? Ook dan zit je goed met de sneeuw. Tot slot zijn er nog skigebieden die dankzij de natuurlijke ligging zeer sneeuwzeker zijn. Skigebieden in een zogeheten ‘schneeloch’ hoeven niet tot grote hoogtes te reiken om jaarlijks bovengemiddeld veel sneeuw te ontvangen.

Sneeuwzekere skigebieden wintersport Alpen

Top 10 sneeuwzekere skigebieden per land

Elk wintersportland kent sneeuwzekere en minder sneeuwzekere skigebieden. Wil jij tijdens je wintersport verzekerd zijn van een dikke witte deken en fijne pistes? Bekijk hieronder de top 10 meest sneeuwzekere skigebieden per land.

Verse sneeuw in sneeuwzeker skigebied in Oostenrijk

Oostenrijk

Aan sneeuwzekere skigebieden geen gebrek in Oostenrijk. Op de Hintertuxer Gletscher kan zelfs het hele jaar daar geskied worden. Dit is de top 10:

 1. Hintertuxer Gletscher
 2. Sölden
 3. Obertauern
 4. Zell am See - Kaprun
 5. Silvretta Arena Ischgl - Samnaun
 6. Gurgl
 7. Damüls Mellau Faschina
 8. Stubaier Gletscher
 9. Kühtai
 10. Ski Arlberg
Sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

Zwitserland

Op zoek naar sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland? Die zijn zo gevonden in het land met de vele drie- en vierduizenders. Dit is de top 10:

 1. Matterhorn Glacier Paradise (Zermatt)
 2. Saas-Fee
 3. Engelberg Titlis
 4. Laax Flims Falera
 5. Jungfrau Region
 6. Davos Klosters
 7. Aletsch Arena
 8. Arosa Lenzerheide
 9. Crans-Montana
 10. Les Quatre Vallées
Sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk is het land met de grootste skigebieden ter wereld. Sneeuwzekere bestemmingen vind je in dit Alpenland genoeg. Dit is de top 10:

 1. Les Deux Alpes
 2. Tignes - Val d’Isère
 3. Les Trois Vallées
 4. Le Grand Massif
 5. Chamonix
 6. Le Alpe d’Huez
 7. Les Sybelles
 8. Paradiski
 9. Galibier Thabor
 10. Serre Chevalier
Sneeuwzekere skigebieden in Italië

Italië

Sneeuwzekere skigebieden in Italië vind je in de Alpen en in de Dolomieten. Combineer verse sneeuw met Italiaanse gezelligheid. Dit is de top 10.

 1. Breuil-Cervinia
 2. Passo Tonale
 3. Livigno
 4. Pejo 3000
 5. Schnalstal
 6. Arabba
 7. Val Gardena
 8. Cortina d’Ampezzo
 9. Alta Badia
 10. Val di Fiemme

Welke skigebieden zijn sneeuwzeker in Duitsland?

Duitsland telt ontzettend veel skigebieden en veruit de meeste wintersporters. Verspreid in het land zijn allerlei skimogelijkheden te vinden, maar niet allemaal even sneeuwzeker. Het Sauerland is bijvoorbeeld ontzettend populair, alleen zijn de sneeuwcondities hier vaak erg wisselend. Aan sneeuwkanonnen geen gebrek, zelfs die boven nul sneeuw kunnen produceren, maar het moet wel koud genoeg zijn. Sneeuwzekere skigebieden vind je vooral in het zuiden van Duitsland. Zo is het gletsjerskigebied Zugspitze sneeuwzeker en ben je onder andere ook verzekerd van voldoende sneeuw in Oberstdorf Kleinwalsertal en de skiregio Hörnerdörfer (bekend van Balderschwang).

Skigebieden met gletsjer

Gletsjerskigebieden zijn sneeuwzeker, maar bieden vaak ook een extra lang skiseizoen. Als de sneeuwcondities het toelaten, kun je in september vaak al skiën in Sölden. Op de Hintertuxer Gletscher en gletsjer boven Zermatt kan zelfs het hele jaar door worden geskied. Saas-Fee en de Mölltaler Gletscher sluiten slechts een aantal maanden per jaar. Hieronder vind je per land enkele voorbeelden van skigebieden met gletsjer.

 • Italië: Schnalstaler Gletscher en Arabba-Marmolada
 • Duitsland: Zugspitze
 • Oostenrijk: Hintertuxer Gletscher, Stubaier Gletscher en Kaunertaler Gletscher
 • Frankrijk: Tignes - Val d’Isère en Les Deux Alpes
 • Zwitserland: Engelberg Titlis, Saas-Fee en Matterhorn Glacier Paradise
Gletsjerskigebied Hintertuxer Gletscher

De hoogst gelegen skigebieden en dorpen in de Alpen

Maar niet alleen de aanwezigheid van een gletsjer bepaalt of een skigebied wel of niet sneeuwzeker is. Ook de hoogte van het skigebied speelt daarbij een rol. Benieuwd naar de hoogst gelegen skidorpen en skigebieden in de Alpen?

Hoogste skigebieden

 1. Zermatt/Breuil-Cervinia: 3899 meter
 2. Chamonix: 3842 meter
 3. Saas-Fee: 3573 meter
 4. La Grave - La Meije: 3534 meter
 5. Les Deux Alpes: 3523 meter

Hoogste skidorpen

 1. Val Thorens: 2300 meter
 2. Hochgurgl: 2150 meter
 3. Breuil-Cervinia: 2050 meter
 4. Kühtai: 2020 meter
 5. Bettmeralp: 1970 meter
Wintersport met kerst in sneeuwzekere skigebieden

Sneeuwzekere skigebieden in de kerstvakantie

December is de maand waarin het skiseizoen én de winter officieel van start gaan. Toch kunnen de sneeuwcondities nog weleens wisselend zijn. Het komt helaas ook voor dat er bijvoorbeeld in de periode rond Kerst een minimale hoeveelheid sneeuw ligt in de skigebieden. Skiën is vaak gewoon mogelijk, maar niet altijd met de beste omstandigheden. In de dalen lijkt het meer herfst dan winter en niet alle dalafdalingen en pistes zijn open. Wil jij verzekerd zijn van voldoende sneeuw, dan is het verstandig om te kijken naar een skigebied dat ook in december, bijvoorbeeld in de kerstvakantie, sneeuwzeker is. Hieronder een aantal tips.

 • Val Thorens
 • Zermatt
 • Saas-Fee
 • Obertauern
 • Sölden
 • Silvretta Arena Ischgl - Samnaun
 • Schnalstaler Gletscher
 • Gurgl
Sneeuzekere wintersport in het voorjaar

Sneeuwzeker op wintersport in het voorjaar in maart of april

Skiën in het voorjaar is fijn om veel verschillende redenen. De rust is na de voorjaarsvakantie weer helemaal teruggekeerd, de dagen worden langer en ook laat de zon zich vaker zien. Klein nadeel aan de aangename temperaturen en toenemende kracht van de zon is dat de sneeuw wordt aangetast. Nu smelt niet meteen alles weg, er is genoeg gevallen in de winter, maar pistes worden wel snel papperig. Vroeg opstaan en vooral ’s morgens genieten is de sleutel tot succes, maar ga ook de hoogte in voor lang pisteplezier. Benieuwd naar sneeuwzekere skigebieden voor maart en april? Hieronder een paar voorbeelden. 

 • Zugspitze (Garmisch-Partenkirchen)
 • Obertauern
 • Zillertal Arena
 • Kitzsteinhorn, Kaprun
 • Les Deux Alpes
 • Tignes - Val d’Isère
 • Val Thorens
 • Silvretta Arena Ischgl – Samnaun
 • Sölden

Skigebieden met veel sneeuwkanonnen

Naast de hoogte, natuurlijke ligging en aanwezigheid van een gletsjer is er ook een hulpmiddel om een skigebied sneeuwzeker te maken. Vrijwel alle skigebieden maken gebruik van sneeuwkanonnen. Het ene skigebied zet sneeuwkanonnen in om al vroeg in het seizoen een dik sneeuwdek te creëren of om het gat van moeder natuur op te vangen. Ook zijn er skigebieden die volledig afhankelijk zijn van sneeuwkanonnen. De volgende skigebieden beschikken over een groot aantal sneeuwkanonnen: