Skip to navigation Skip to main content

Vignet Oostenrijk 2024: informatie en tips

Ford Wit

Alle motorvoertuigen tot 3500 kilo moeten in het bezit zijn van een vignet Oostenrijk 2024 om op de Oostenrijkse snelwegen te mogen tijden (aantal trajecten uitgezonderd). Deze regel is niet alleen van toepassing op inwoners, maar ook op toeristen. Als je met de auto op wintersport gaat naar het land, maar ook als je op doorreis bent, vergeet geen vignet aan te schaffen. Het vignet Oostenrijk 2024 is verkrijgbaar als sticker en digitaal, gekoppeld aan je kenteken. Alle informatie hebben we in dit blog op een rijtje gezet.

Waarom heb je het vignet Oostenrijk 2024 nodig?

Iedereen die met de auto, motor, caravan, camper of vrachtwagen gebruik wil maken van de Oostenrijkse snelwegen - en ook enkele autowegen - moet tol betalen. Die tol betaal je niet bij tolpoortjes, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk of in Italië, maar via het vignet Oostenrijk 2024. Ongeacht of je in het land woont of er op vakantie bent. De tolplicht geldt sinds 1997 voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo (let op: hier is het een en ander veranderd sinds 1 december, het gaat nu om de technisch toegestane totale massa in plaats van het hoogst toegestane totaalgewicht). Alles wat zwaarder is moet ook tol betalen, maar doet dit via de GO-box, in plaats van een vignet. Om toegang te krijgen tot een aantal wegen en tunnels moet je extra tol betalen. Op deze zogeheten 'Sondermautstrecken' gelden andere regels en betaal je een extra bedrag bij een tolpoortje. Enkele voorbeelden zijn de Arlbergtunnel, Brenner- en Tauern Autobahn.

Vignet Oostenrijk 2024
Het vignet Oostenrijk 2024 is geel van kleur.

Prijzen vignet Oostenrijk 2024

Het vignet Oostenrijk 2024 is te koop voor 10 dagen, 2 maanden of een heel jaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen motoren en auto's. Geef bij het verkooppunt altijd duidelijk aan wanneer je op vakantie bent, dit wordt aangegeven op het vignet. Met een speciaal apparaatje worden er dan gaatjes gemaakt op de dag en maand van aankomst. Handig om te weten: het jaarvignet is niet 12, maar 14 maanden geldig: van 1 december 2023 tot en met 31 januari 2025. Bekijk hieronder de prijzen voor het vignet Oostenrijk 2024.

Prijzen auto's (tot 3500 kg, technisch toegestane totale massa)

 • 1 jaar: 96,40
 • 2 maanden: 28,90
 • 10 dagen: 11,50
 • 1 dag: 8,60

Prijzen motoren

 • 1 jaar: 38,50
 • 2 maanden: 11,50
 • 10 dagen: 4,60
 • 1 dag: 3,40

Nieuws: dagvignet Oostenrijk vanaf 2024

Op 20 september heeft de Oostenrijkse overheid bekendgemaakt dat er ook een vignet Oostenrijk voor 1 dag komt. Ideaal voor mensen die langer in het land verblijven, maar de auto alleen voor de heen- en terugreis gebruiken en ook voor iedereen die op doorreis is door het land.

Waar is het vignet Oostenrijk 2024 te koop?

Het vignet Oostenrijk 2024 is op verschillende locaties te koop. Digitaal via de website van wegbeheerder ASFINAG. Uiteraard bestaat er de optie om je vignet bij een tankstation in Duitsland of bij de Oostenrijkse grens aan te schaffen. Wil je een digitaal vignet Oostenrijk kopen? Houd dan rekening met de wet van 14 dagen bedenktijd. Dankzij deze wet, in combinatie met een extra termijn van 3 dagen voor eventuele postbezorging, is het digitale vignet op z'n vroegst pas 18 dagen na aankoop geldig. Deze regel geldt overigens alleen voor het vignet van 2 maanden of 1 jaar. Dagvignetten en vignetten van 10 dagen zijn wel direct geldig. Inmiddels kun je de digitale variant ook bij een aantal verkoopkantoren en tankstations kopen. In dat geval vervalt de wet van bedenktijd en is het digitale vignet ook direct geldig.

Vignet Oostenrijk 2024
Ook onderweg kun je een vignet kopen, maar stop op tijd!

Digitaal of als sticker

Sinds een aantal jaar is het vignet Oostenrijk niet alleen te koop als sticker, maar ook digitaal. Als je voor die tweede variant kiest, heb je geen sticker meer nodig en wordt het vignet gekoppeld aan je kenteken. Dat scheelt een hoop gedoe met het verwijderen van de sticker na afloop van de wintersport. Als je voor een digitaal vignet Oostenrijk 2024 van 2 maanden of een heel jaar kiest, houd dan wel rekening met de hierboven genoemde wet van bedenktijd. Als je dit type vignet online aanschaft, is deze pas op z'n vroegst 18 dagen na aankoop geldig. Uitzondering op deze regel zijn dag- en 10-daagse vignetten. Kies je voor het vignet in de stickervorm? Vergeet 'm dan niet op te plakken voordat je de grens overgaat. Zo voorkom je een flinke boete! Tegenwoordig kun je het digitale vignet ook bij een aantal tankstations aanschaffen, bijvoorbeeld bij onderstaande automaten. In dit geval is het digitale vignet meteen geldig en geldt er geen wet van bedenktijd. 

Digitaal Vignet aanschaffen bij tankstation
Bij een aantal tankstations kun je ook een digitaal vignet aanschaffen.

Vignetvrijstellingen

Sinds 15 december 2019 zijn een aantal snelwegtrajecten vrijgesteld van de tolplicht. Om op deze stukken snelweg te kunnen rijden, heb je geen vignet meer nodig. De vignetvrijstellingen gelden op de volgende snelwegtrajecten:

 • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
 • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
 • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
 • Linzer Autobahn A26

Vignet Oostenrijk 2024 opplakken: zo doe je dat

Het vignet Oostenrijk 2024 plak je op de voorruit van de auto, op de daarvoor aangegeven plekken. Dit staat ook op de achterkant van het vignet aangegeven. Miranda legt het je in onderstaande video stap voor stap uit.

Handige tips voor het vignet Oostenrijk

 • Heb je de stickervariant gekocht? Plak het vignet voordat je de grens overgaat op de voorruit van de auto. Zo voorkom je een boete.
 • Bewaar altijd het aankoopbewijs en de achterkant van de sticker.
 • Een caravan of aanhangwagen heeft geen apart vignet nodig.

Skigebieden in Oostenrijk zonder vignet

Wie een week op wintersport gaat, heeft voldoende aan een vignet Oostenrijk 2024 voor 10 dagen. De prijs van € 11,50 valt best mee, maar wie dit er niet voor over heeft kan ook kiezen voor een skigebied in Oostenrijk waar je zonder vignet naartoe kunt rijden. Bijvoorbeeld de Tiroler Zugspitz Arena of Zell am See - Kaprun.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.