Skip to navigation Skip to main content

7 tips om te besparen op je wintersport

Geld

De jaarlijkse skivakantie is niet goedkoop, maar er zijn genoeg mogelijkheden om te besparen op je wintersport. Met een aantal simpele handelingen en consessies kun je de vakantie in de sneeuw een stuk goedkoper maken. Zelfs nu alle prijzen om ons heen alleen maar stijgen. Lees snel verder voor tips om te besparen op je wintersport, zonder dat je inlevert op plezier en fijne pistes. Wintersport is de mooiste vakantie van het jaar en daar wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk van blijven genieten!

1. Kies een goedkope wintersportbestemming

Besparen op de wintersport begint al bij het boeken. Er zit namelijk een enorm prijsverschil tussen de verschillende wintersportbestemmingen. Zowel per land als per skigebied. Het populaire Oostenrijk is al snel flink duurder dan bijvoorbeeld Frankrijk. Veel reisorganisaties stunten met aantrekkelijke pakketreizen naar de Franse Alpen en boeken is al mogelijk voor minder dan € 300,- per persoon, inclusief skipas. Ook Tsjechië is een perfect land voor prijsbewuste wintersporters. De skigebieden zijn er misschien niet zo groot, maar de prijzen voor accommodaties, skipassen, maaltijden en drankjes liggen daarentegen laag. Wil je toch graag naar Oostenrijk? Laat dan de grote, populaire skigebieden links liggen en kies voor een kleinere skibestemming. Minder pistekilometers betekent vaak aantrekkelijkere skipasprijzen.

Besparen op de wintersport door te boeken in Frankrijk
In Frankrijk vind je veel aantrekkelijk geprijsde accommodaties!

2. Neem de reiskosten onder de loep

Ook de heen- en terugreis kosten geld. Kies je voor de auto als type vervoer? De eerste bespaartip is een skigebied dicht bij huis. Als je gaat skiën in het Sauerland, ben je al na drie uurtjes rijden op de plaats van bestemming (vanaf Utrecht). Dat scheelt natuurlijk flink in de brandstof. Om op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen te mogen rijden, heb je een vignet Oostenrijk of vignet Zwitserland nodig. Nu zijn er meerdere skibestemmingen die zonder vignet te bereiken zijn. Scheelt toch weer ruim een tientje. In Frankrijk betaal je tol en dat geldt ook voor Italië. Tolkosten vermijden betekent vaak omrijden. Overweeg of extra benzinekosten opwegen tegen de tolkosten. Naar welk land je ook gaat: bereken vooraf wat je ongeveer kwijt bent voor brandstof en een eventueel vignet of tol. Kies je voor een ander type vervoer, dan is de bus vaak de meest goedkope optie. Wil je besparen op het milieu, reis dan met de trein. Tot slot behoort ook vliegen tot de mogelijkheden. Hier geldt hetzelfde als voor trein- en bustickets: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is. Houd bij het vliegtuig rekening met kosten voor handbagage en skimateriaal.

3. Een passende skipas

Skipassen stijgen vrijwel elk jaar (lees bijvoorbeeld onderzoek 2023/2024). In een aantal skigebieden betaal je inmiddels ruim € 300,- voor een 6-daagse skipas (volwassenen) in het hoogseizoen. Bij veel reisorganisaties boek je de skipas vaak inclusief bij de accommodatie. Zij hebben ter plaatse goede afspraken met de skiliftmaatschappijen, waardoor ze deze voor een aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden. Koop je de skipas zelf? Kijk goed of het skigebied onderdeel is van een grote skiregio, zoals Dolomiti Superski. Ga je bijvoorbeeld skiën in Alta Badia, dan hoef je echt niet per se te betalen voor de uitbreiding en zijn de 130 pistekilomters meer dan voldoende. Ook beginners hebben niks aan dit soort uitbreidingen. Skipassen van grote, moderne skigebieden kosten meer dan de skipassen van kleine, minder bekende skibestemmingen. En ga je met kinderen? Genoeg skigebieden bieden een gratis skipas voor kinderen! Tot slot loont vooraf online kopen ook. Profiteer online van extra korting of dynamische skipasprijzen.

Besparen op de skipas

4. Besparen op kosten tijdens de wintersport

De vierde tip om te besparen op je wintersport is misschien een hele simpele, maar wel een effectieve. Natuurlijk kun je denken 'Ja, maar het is vakantie...', maar je komt hier om te besparen! 😉 Allereerst de lunch. Ga niet elke dag lunchen bij een berghut, maar ga terug naar de accommodatie of neem een picknick mee voor op de berg. Maak van de lunch iets speciaals en ga niet elke dag, maar slechts 1 tot 3 keer. En wil je toch? Kies voor een soepje in plaats van een schnitzel of deel samen een gerecht. Na afloop van de skidag klinken de après-ski hits aantrekkelijk, maar ook hier geldt: ga niet elke dag. Wissel af met après-ski in het appartement door zelf een wijntje of biertje open te trekken met wat spelletjes. Voor uit eten gaan geldt hetzelfde: kook zelf en ga slechts één of twee keer uit eten. Een pakketreis met ontbijt en diner biedt vaak ook uitkomsten. Vaak is op basis van half pension verblijven goedkoper dan elke dag boodschappen doen.

Lunchen bij een berghut
De lunch op een zonnig terras lonkt, maar een picknick is ook hartstikke leuk als de zon schijnt!

5. De accommodatie

Natuurlijk verblijf je het liefst dicht bij de pistes en liften of midden in het centrum. Helaas hangt aan dit soort A-locaties vaak wel een ander prijskaartje. Kies je voor een wat meer afgelegen accommodatie, dan betaal je vaak flink minder. Druk bezig met boeken? Doe altijd even online een rondje waar de accommodatie die je gevonden hebt het goedkoopst te boeken is. Via een reisorganisatie met skipas inclusief of toch direct bij de verhuurder? En welke reisorganisatie biedt de beste deals?

6. Skimateriaal en skilessen

Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat heb je van alles nodig, maar niks in huis. Voordat je op pad gaat om alles in te slaan, kijk eerst even wat je kunt lenen. Misschien vind je skiën wel helemaal niet leuk en zit je na afloop met een complete ski-uitrusting. Leen geen ski's of skischoenen, aangezien die echt afgestemd moeten worden op jouw niveau. Maar hier geldt weer dat vooraf online huren je weer geld op kan leveren (bijvoorbeeld via INTERSPORT RENT of Skiset). Ook zijn er genoeg goedkope skikleding merken en winkels waar je voor een prima prijs je slag kunt slaan. Tot slot loont het ook om je skilessen vooraf vast te leggen (CheckYeti). Dat scheelt tijd op locatie, je bent verzekerd van een plekje bij de plaatselijke skischool én je bespaart geld. Alles over skikleding ›››

Besparen op skimateriaal
Huur ski's en skischoenen online om te besparen!

7. Skiën buiten het hoogseizoen

We sluiten dit lijstje met tips om te besparen op je wintersport af met de tip om te gaan skiën of snowboarden buiten het hoogseizoen. Heb je geen schoolgaande kinderen en ben je ook zelf qua werk niet afhankelijk van de schoolvakanties? Ga buiten de drukke weken van het hoogseizoen op wintersport! In deze periodes kan het zijn dat je minder voor een skipas betaalt en ook liggen de prijzen voor accommodaties lager.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.