23 maart 2020 door Miranda in Alpenweer

Vorige week zorgde het coronavirus voor een onverwacht einde van het skiseizoen. Door deze harde realiteit, zullen we vanaf nu dan ook geen Alpenweer meer publiceren. Dat betekent dat we helaas ook ruim een maand vroeger dan normaal zullen terugkijken op het Alpenweer van het afgelopen winterseizoen, dat op alle vlakken verschilde met het seizoen 2018/2019. Dit jaar startte het seizoen met een hoopvolle sneeuwdump in november, maar helaas werd het daarna steeds minder. De sneeuwval bleef beperkt en de temperaturen bleven maar stijgen. Officieel was het zelfs de warmste winter ooit gemeten! In dit artikel kijken we terug op het Alpenweer van winterseizoen 2019/2020.

Sneeuwdump in november

Afgelopen winterseizoen ging, na de eerste witte webcambeelden in september, echt van start met een flinke sneeuwdump begin november. Dalende temperaturen en flinke sneeuwval zorgde ervoor dat het in één klap winter werd. Op 12 november vertrokken collega Yvonne en ik naar het skigebied Gurgl, om hier voor de allereerste keer het seizoen te openen tijdens de Snowplaza Ski Opening. Prachtig weer en verse sneeuw zorgde ervoor dat het feest he-le-maal losbarstte in de Alpen. Het begin van dit seizoen deed ons denken aan de 'sneeuwchaos' van in januari 2019. Record na record werd verbroken en op sommige plekken viel er op 48 uur tijd dubbel zoveel neerslag als normaal gemiddeld over de hele maand november. Dit zorgde voor heel wat problemen in de Alpen. Wegen werden noodgedwongen afgesloten en veel huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Ook wij moesten een extra nacht in Obergurgl blijven, omdat we ingesneeuwd raakten. Ook tijdens de opening van het skiseizoen in Ischgl, waar we zelf als allereersten van de pistes naar beneden mochten skiën, werd er genoten van veel verse sneeuw.

auto uitgraven sneeuw
Midden november raakten we ingesneeuwd in Obergurgl en moesten we voor de eerste keer de auto uitgraven

Kaiserwetter in de kerstvakantie

Vanaf midden november bleven er elke dag opnieuw bakken met sneeuw uit de lucht vallen. Dit zorgde in bijna alle skigebieden voor een perfecte start van het skiseizoen in december. In december konden we zelf in Innsbruck, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Serfaus-Fiss-Ladis genieten van perfecte condities op en naast de pistes. Wakker worden in een prachtig besneeuwd dorp, om vervolgens de lift naar boven te nemen en uit te kijken over de machtige witte toppen van de Alpen. Tijdens de eerste week van de kerstvakantie viel er nog een laatste laag sneeuw en tijdens de week van oud & nieuw konden skiërs genieten van een hemelsblauwe lucht, heel veel zon en een vers laagje sneeuw op de piste. Echt Kaiserwetter! De eerste zaterdag van het nieuwe jaar vielen de laatste vlokken naar beneden, waarna we een droge maand met veel zon beleefden.

Zillertal Arena
Midden december was het echt goed winters in de Alpen (Zillertal Arena)

Zacht en zonnig in januari

Skiërs die in januari op vakantie gingen, konden genieten van geweldige omstandigheden, zeker in het eerste deel van de maand. De dorpen lagen er tot midden januari nog besneeuwd bij, en op de pistes lag genoeg sneeuw. Warme, zonnige dagen zorgden in de skigebieden voor volle terrassen tijdens het middageten en bij de après-ski. Ook wij genoten van deze prachtige condities en legden de bergen in deze weersomstandigheden vast op beeld. In januari waren wij voornamelijk onderweg in Zwitserland voor opnames van 24 UUR IN, die na de zomer online zullen komen, en voor onze Ski Safari, die je live kon volgen via Facebook. Het weekend van 19 en 20 januari begon het tijdelijk weer flink te sneeuwen en was het plots weer winter. Het bleef bij dit ene weekend, want daarna was er tot eind januari weer sprake van mooie zonnige dagen. Daarna werd het wisselvallig.

Skien in Davos
Januari was een topmaand (Davos)

Februari: wisselvallig, mild en stormachtig

Vanaf februari begonnen de dagen wisselvallig te worden. Sneeuw, wind, regen, zon, we kregen het allemaal te zien, maar echt winter werd het niet. In de eerste dagen van februari kregen we te maken sterke stormen, die ervoor zorgden dat verschillende skigebieden in de Alpen hun liften noodgedwongen moesten sluiten. Ook tijdens de krokusvakantie, één van de drukste weken van het seizoen, was het weer onstandvastig. Af en toe viel er sneeuw, het was winderig op de bergtoppen en dan zorgde de zon weer voor een paar mooie dagen. Halverwege februari kregen we opnieuw een storm, die de deuren van veel skigebieden deed sluiten. Over het algemeen bleef het deze maand dus wisselvallig en mild weer, waar ook in maart niet veel verandering in kwam.

Wisselvallig in maart met een prachtig, maar ongewild einde...

Maart begon met een paar flinke sneeuwbuien. Vooral maandagmiddag 2 maart viel er een grote sneeuwdump. Wij waren de eerste week van maart in Zwitserland (Morgins, Veysonnaz, Nendaz, Fiesch en Bettmeralp) en konden overal genieten van verse sneeuw en zon. Ook collega Florien kon deze week in Val Gardena genieten van gelijkaardige weersomstandigheden. De tweede week van maart werd wisselvallig, maar vanaf de derde week konden skiërs volop genieten van zonnige, maar milde dagen. Helaas werd op het einde van deze week besloten dat het skiseizoen erop zat. 16 maart 2020 gaat de geschiedenisboeken in als de dag waarop veel skigebieden hun liften vervroegd moesten sluiten vanwege het coronavirus. De Alpen zijn onbereikbaar geworden, de afgelopen dagen konden we enkel nog op de webcams kijken naar het prachtige weer op de verlaten skipistes. Maar we blijven positief en kijken alvast enorm uit naar het volgende winterseizoen! Na de zomer, wanneer de eerste sneeuw valt, zijn we weer bij je terug met het Alpenweer. Vanaf november melden we ons terug regelmatig.

poedersneeuw
De mooiste dag van het seizoen? Woensdag 4 maart 2020: een zonovergoten dag na verse sneeuw in Veysonnaz

Wij wensen iedereen, ondanks de onzekere tijd, een mooie zomer toe!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen