6 november 2019 door Michiel in Alpenweer

Grote delen van West- en Centraal-Europa worden op de komende periode sterk beïnvloed door diverse lagedrukgebieden. De koude lucht uit de Poolstreken weet af en toe de Alpen te bereiken, maar de zachte lucht uit noord Afrika komt ook steeds om de hoek kijken. Hierdoor zal er de komende periode verschillende keren een tweestrijd zijn tussen deze twee luchtsoorten. Deze kunnen de komende periode gaan zorgen voor behoorlijk wat sneeuw.

Sneeuw op komst

In de Oostenrijkse Alpen is het vandaag rustig weer. Op de meeste plaatsen is het droog en ook de zon is af en toe zichtbaar. In de Italiaanse Dolomieten en in de Zwitserse Alpen is het bewolkt en valt er af en toe wat neerslag. Dit levert boven de 1500 meter wat sneeuw op. Deze sneeuwval trekt langzaam naar het Oosten weg, maar verminderd ook in kracht. Morgen ontstaat er een Südstau, hierdoor zullen vooral de Dolomieten, Tirol en de Zwitserse Alpen te maken krijgen met bewolking en sneeuwval. Deze sneeuwval kan oplopen tot ongeveer 20 centimeter sneeuw.

Lage temperaturen op komst

Ook vrijdag en deels ook zaterdag hebben we met een flinke Südstau te maken. Dit keer zal vooral het zuiden van Tirol, de Dolomieten en het zuiden van Zwitserland hiervan profiteren. Op meerdere plaatsen wordt er 50 tot 60 centimeter verse sneeuw verwacht. Dit lagedrukgebied zal in de loop van de zaterdag richting het noordoosten wegtrekken. Op zondag zal er naar verwachting alleen boven de 1200 meter in Steiermark sneeuw vallen. Op andere plaatsen zal het vrijwel droog zijn en zal de zon zich laten zien. Na het weekend keert de sneeuw terug en kan er lokaal opnieuw een flinke hoeveelheid vallen. Dit gaat gepaard met koude temperaturen voor de tijd van het jaar.

Op dit moment valt er nog verse sneeuw in La Clusaz

Sneeuw in Duitsland

De komende dagen is het vrij rustig weer in Duitsland. Er valt af en toe een bui of het regent enige tijd licht, maar dit zal weinig hinder op de weg veroorzaken. Dit verandert in de loop van de vrijdag en zaterdagochtend, dan sneeuwt het op de meeste plaatsen in het zuiden van Duitsland. In de namiddag van zaterdag wordt het op de meeste plaatsen wel weer droog, maar door de lage temperaturen is er wel kans op gladheid. In Frankrijk zijn de wegcondities beter.

Zauchensee

Zauchensee
Zauchensee

Patscherkofel

https://www.snowplaza.nl/oostenrijk/olympia-skiworld-innsbruck/patscherkofel/
Patscherkofel

Mayrhofen

https://www.snowplaza.nl/oostenrijk/ski-zillertal-3000/mayrhofen/
Mayrhofen

Gurgl

gurgl
Kom jij ook naar de Snowplaza Ski Opening Gurgl? Boek nu en win je verblijf en skipas >

Tignes

Tignes

Val d'Isère

Val d'Isère

Savognin

Savognin
Savognin

Oeschinensee

Oeschinensee
Oeschinensee

Livigno

Livigno
Livigno

Stelvio

Passo dello Stelvio
Passo dello StelvioAls kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.