14 mei 2019 door Miranda in Alpenweer

Wat een ongekende hoeveelheid sneeuw hebben we afgelopen winter gehad. In het begin van 2019 sneuvelde het ene na het andere sneeuwrecord. Zo viel er op de Nordkette bij Innsbruck in een week tijd maar liefst zeven meter sneeuw. Iedereen die tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport is geweest had geluk. De zon scheen volop en de temperaturen waren aangenaam. Over de complete winter kunnen we zeggen dat deze niet echt koud was. In dit weblog kijken we terug naar het Alpenweer tijdens de winter van 2018/2019. 

Eerste sneeuw in augustus

Terwijl veel mensen nog op zomervakantie waren, viel in de Alpen alweer de eerste sneeuw. In augustus en september sneeuwde het al regelmatig op de hoogste toppen. Boven de 2500 meter bleef de sneeuw al aardig liggen, maar in de dalen bleef het nog wel even zomer. Daar zou echter snel verandering in komen. Eind oktober moest er tijdens de eerste World Cup wedstrijd in Sölden zelfs een wedstrijddag afgelast worden wegens een sneeuwdump van 50 cm. Terwijl het in het dal nog herfst was, waren de omstandigheden op de gletsjer perfect. In november en december bleef het regelmatig sneeuwen, wat voor een prima onderlaag zorgde voor de rest van het seizoen. Van 'sneeuwstress' voor de kerstvakantie was geen enkele sprake. De skigebieden lagen er al vroeg in het seizoen prima bij.

Pistes Sölden
Begin november in Sölden: topcondities op de pistes 

Geslaagde kerstvakantie 

De week voor de kerstvakantie waren we voor 24 UUR IN in de Kitzbüheler Alpen en de pistes lagen er uitstekend bij voor de tijd van het jaar. Er viel zelfs wat verse sneeuw. Tijdens de eerste week van de kerstvakantie was er sprake van rustig weer. Pas in de week van Oud & Nieuw begon het harder te sneeuwen en op 31 december nam de sneeuwval in hoeveelheid toe. Na deze sneeuwdump zouden er nog velen volgen in januari. 

Januari = sneeuw!

Januari stond in het teken van sneeuw. We rekenden niet in centimeters sneeuw, maar in meters. Met name in Oostenrijk waren de hoeveelheden extreem. De sneeuwval zorgde voor flink wat overlast op de wegen en sommige dorpen raakten zelfs afgesloten van de buitenwereld. Diverse sneeuwrecords sneuvelden en locals gaven aan in jaren nog nooit zo veel sneeuw te hebben gezien. In Hochfilzen in het Pillerseetal viel van 1 t/m 15 januari 451 cm sneeuw, iets wat in 100 jaar nog nooit was voorgekomen. Gevolg was dat veel skigebieden pistes moesten sluiten vanwege lawinegevaar. De sneeuwval bleef maar aanhouden en ook in Zwitserland en Frankrijk waren de hoeveelheden enorm. 

Sneeuw op een chalet
Het bleef maar sneeuwen in januari...

Genieten tijdens de voorjaarsvakantie

Tijdens de voorjaarsvakantie was het genieten geblazen. Het was de eerste week prachtig weer en naar aanloop van de krokusvakantie viel er nog een laagje verse sneeuw. Koud was het zeker niet, waardoor de neerslag op vrijdag op veel plekken in de vorm van regen viel. Voor de wintersporters die de tweede voorjaarsweek op wintersport gingen, sloeg het weer gelukkig om. De zon scheen volop, maar eigenlijk was het wel net iets te warm. Dit resulteerde in papsneeuw op de lage pistes én bruinverbrande gezichten. Wintersporters die in de voorjaarsvakantie in de Alpen waren, hadden weinig reden tot klagen.

wintersportterras
Zonder jas op het terras in de krokusvakantie

Prachtig einde van het seizoen

In maart hield de winter (gelukkig) nog altijd aan. Er viel regelmatig sneeuw en tussendoor waren er dagen met veel zon. De temperaturen liepen flink uiteen, van ver onder nul op de pistes tot +20 graden in de dalen. De ene dag kon je na het skiën op je slippers en in je korte broek buiten lopen, terwijl je de dag erna liever bij de open haard ging zitten. Begin april sloeg het weer nog een keer flink om en was het wederom volop winter. Er viel een sneeuwdump die in 24 uur voor meer dan een meter sneeuw zorgde (bijvoorbeeld in Livigno). Het leek het slotstuk van deze winter te worden, totdat de winter begin mei gewoon nog een keer van zich liet horen, met sneeuw tot in de dalen. 

Livigno 4 april 2019: bakken verse sneeuw

Zomerstop voor het Alpenweer

Helaas zit het wintersportseizoen er nu toch écht op. Dit betekent ook dat we de komende maanden geen Alpenweer publiceren. Om toch op de hoogte te blijven van het weer in de Alpen kun je naar de weersverwachting op dorspniveau kijken: surf naar jouw favoriete dorp en klik op 'weer' in het menu. Hier zie je altijd het actuele weerbericht. Zodra aan het eind van de zomer de eerste sneeuw weer naar beneden valt melden wij ons weer met het actuele Alpenweer. En vanaf november kun je weer wekelijks een update verwachten van de weercondities in de Alpen. Tot dan, en een hele mooie zomer gewenst!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen