2 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

Een hogedrukgebied houdt zich de komende dagen op boven de Britse Eilanden, Noordwest-Frankrijk en delen van de Benelux. Daardoor trekken lagedrukgebieden veelal vanaf de Baltische Staten richting het zuidoosten van Europa, waardoor vooral de oostelijke helft van de Alpen nu en dan met sneeuwval te maken krijgt. Veruit de meeste sneeuw valt in Tirol en in het Salzburgerland, soms kan het tijdens sneeuwval ook even onstuimig zijn. Met een aanhoudende noordstroming wordt steeds koudere lucht aangevoerd, waardoor in vrijwel heel het Alpengebied de vorstgrens daalt tot hoogstens enkele honderden meters.

Meer dan een meter sneeuw in Oostenrijk

Op diverse plaatsen in Oostenrijk, in het speciaal in Nordtirol en in het Salzburgerland, is in de afgelopen dagen 80cm tot een meter sneeuw gevallen. Vandaag passeert een koufront het Alpengebied, waardoor opnieuw op veel plaatsen verse sneeuw valt. Omdat het stromingspatroon de komende periode zit 'vastgeroest', zullen diverse sneeuwstoringen in dit gebied elkaar opvolgen. Tot en met het weekend valt er op meerdere plaatsen in het noordelijk Oostenrijks Alpengebied 70cm tot ruim een meter sneeuw. Momenteel is in deze gebieden lawinegevaar niveau 3 geldig, maar dat zal de komende dagen gaan stijgen. Ook terugkerend vakantieverkeer krijgt komend weekend te maken met sneeuw en neerslag.

Verse sneeuw in Filzmoos

In Filzmoos komt de nodige verse sneeuw naar beneden

IJskoude lucht

Met de aanhoudende noordelijke stroming wordt de komende dagen ijskoude lucht aangevoerd. In het begin van de week werd het door föhnwinden nog 17 graden in enkele Zuid-Oostenrijkse en Noord-Italiaanse dalen, de komende dagen komt het kwik amper boven het vriespunt uit. Op de hogere pistes in Oostenrijk kan de temperatuur 's nachts dalen tot -25 graden, overdag wordt het niet warmer dan -10 tot -15 graden! Gelukkig neemt de wind vandaag en morgen wel steeds meer in kracht af, waardoor het wintersporten in deze temperaturen wat aangenamer wordt. Toch is het belangrijk om jezelf voor dit soort temperaturen goed te kleden. In Zwitserland en Frankrijk is het wat minder koud, maar ook in deze gebieden daalt de vorstgrens tot diep in de meeste dalen.

Zon voor Franse en Zwitserse Alpen

Dankzij het hogedrukgebied boven het uiterste westen van Europa is het zeer rustig weer in een groot deel van de Franse, maar ook in het westelijk deel van de Zwitserse Alpen. Door de noordnoordooststroming lost de meeste bewolking op, waardoor deze gebieden de komende dagen veelvuldig de zon zullen zien. Ook in de Noord-Italiaanse Alpen zal door de aanhoudende 'Nordstau' de zon vaak te zien zijn. Vaak zon, dat betekent dat het in deze gebieden ook droog zal zijn. Op diverse plaatsen heerst zeker op de lagere pistes nog altijd een sneeuwtekort. Maar door de inval van koude en ook drogere lucht kunnen sneeuwkanonnen goed hun werk doen. Ook zal sneeuw, ondanks het schijnen van de zon, in de koude en droge lucht zeker niet smelten.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Verse sneeuw Zauchensee

Het is witter dan wit in Zauchensee

Verse sneeu Gasthof & Berghof Pension Wildau in Lungötz

Gasthof & Berghof Pension Wildau in Lungötz is bedolven onder de sneeuw

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.