2 december 2018 door Gastredacteur in 'Algemeen''

Door: Lies De Sutter. Hoeveel sneeuw mogen we verwachten tijdens de winter van 2018 / 2019? Op Snowplaza ontdek je op welke bergtoppen het meeste sneeuw ligt, wanneer die sneeuw precies valt en hoeveel. De sneeuwcondities in de Alpen kennen binnenkort geen geheimen meer voor jou en je kan het laatste weerbericht voor Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië op de voet volgen. In dit blogartikel krijg je alvast de sneeuwverwachtingen voor 2018 / 2019 mee. Zo weet je precies wanneer je het komende skiseizoen de beste pistecondities kunt verwachten. De actuele sneeuwhoogtes vind je hier >

Weer en sneeuw het hele jaar door

Jammer genoeg kunnen we niet op voorhand voorspellen hoeveel sneeuw het nieuwe seizoen zal brengen. De eerste sneeuw is al gevallen, dat is een feit. Op alle gletsjers zijn de liften geopend en de komende dagen gaat het skiseizoen 2018 / 2019 in veel skigebieden officieel van start. Vorig jaar vielen de eerste grote pakken sneeuw al in november, waardoor veel gebieden vroeger konden openen. De meeste sneeuwzekerheid in de Alpen hebben we in januari en februari. Dan is het genieten geblazen, want in maart begint de sneeuw alweer te smelten. Tijdens de paasvakantie kan je dan wel vaak skiën in het zonnetje en genieten van iets warmere temperaturen. In dit artikel nemen we je mee doorheen een jaar in de Alpen. Maar zoals je wel weet, niets is zo onvoorspelbaar als het weer, zeker in de bergen. Dus ook in 2018 / 2019 kunnen we alleen maar hopen op een heel mooie winter!

Verse sneeuw in het centrum van Maria Alm

Verse sneeuw in Maria Alm (december 2017)

Januari: een van de koudste maanden

Januari is een van de koudste maanden en biedt de allerbeste garanties op sneeuw in de Alpen. Zelfs in het dal meten we deze maand sneeuwhoogtes van wel tientallen centimeters. De gemiddelde temperatuur in de skigebieden ligt in januari onder nul, dus de sneeuw is van topkwaliteit. Ook in Winterberg kan je in januari vaak nog goed skiën. Al kunnen de pistes wel ijzig zijn, doordat de zon deze maand maar weinig tevoorschijn komt.

Februari: perfecte maand om te skiën

Een populaire maand om op skivakantie te gaan, is zeker februari! Statistisch gezien ligt er deze maand het meeste sneeuw en eind februari laat de zon laat zich al iets vaker zien. Hierdoor kan je dus rekenen op perfecte pistecondities. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw kunnen de dalafdalingen wel al eens lijden onder de grote drukte in februari. De temperaturen blijven niet meer voortdurend onder het vriespunt, maar over het algemeen is de pistekwaliteit heel goed om te skiën.

Maart: langere dagen en volop zon

In de maand maart komt de gemiddelde temperatuur weer boven het vriespunt te liggen. Dankzij de hoge stand van de zon kunnen we deze maand genieten van extra lange en zonnige dagen op de latten. Een klein minpuntje: in het dal begint de sneeuw al flink te smelten. Dalafdalingen zijn vaak niet meer aan te raden, zeker niet na de middag. Kies je voor een skigebied boven de 2000 meter, dan kan je deze maand nog altijd op verse sneeuw rekenen. Avonturiers: maart is de ideale maand om off-piste te skiën.

Winterlandschap Palinkopf in Ischgl

Op 22 maart 2018 lagen de pistes op de Palinkopf (2864 m) in Ischgl er prachtig bij

April: einde van het skiseizoen komt in zicht

Na de paasvakantie sluiten de meeste gebieden de liften en zit het skiseizoen erop. Nu, niet helemaal, want boven de 2000 meter ligt er vaak nog voldoende sneeuw om te skiën. Op de gletsjers kun je dus vaak nog wel terecht. Door de hogere temperaturen kan de sneeuw wel papperig worden. Om nog optimaal te kunnen genieten moet je dus vroeg opstaan! Het voordeel van skiën in april is natuurlijk het heerlijke warme zonnetje.

Mei: het landschap wordt langzaam weer groen

In de maand mei is in het dal bijna alle sneeuw verdwenen en ook de pistes worden langzaamaan weer groen. De omstandigheden in de gletsjerskigebieden zijn natuurlijk beter. Op grote hoogte liggen de temperaturen nog altijd onder nul, waardoor je deze maand nog volop kan skiën in verschillende gebieden. In het dal kan het al 15 graden worden en is het echt lente, maar bovenop de gletsjers is het nog behoorlijk koud.

Juni: alleen nog sneeuw boven de 3000 m

1 juni is het begin van de meteorologische zomer. Toch ligt de gemiddelde temperatuur op 3000 meter nog altijd rond het vriespunt. Soms valt er dus zelfs nog verse sneeuw op deze hoogte! In 2018 kon je in juni nog skiën in verschillende gebieden. Je kon onder andere terecht op de Stubaier Gletscher, Stilfser Joch en in Zermatt. Laat ons hopen dat dat in 2019 weer het geval is!

Dachstein Gletscher in juni

Zo lag de Dachstein Gletscher (2700 m) er bij op 3 juni 2018

Juli: zomerskiën in de Alpen

Juli, volop zomer, maar in de Alpen is dat vaak ook een natte maand. In het dal schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 18 graden en ook op de allerhoogste toppen stijgt het kwik deze maand boven nul. In juli is er ook veel risico op onweer. Toch waren in 2018 de pistes van de Hintertuxer Gletscher en Saas-Fee Saastal geopend. Eigenlijk stopt het skiseizoen dus nooit…

Augustus: voor vroege vogels

In augustus is het nog hoogzomer in de Alpen. De zon staat hoog aan de hemel en bergwandelaars leven zich helemaal uit. In veel skigebieden die open zijn in de zomer, kan je deze maand enkel tot de middag skiën. Later op de dag is de kwaliteit van de pistes niet meer voldoende. Uitkijken naar betere tijden dus.

September: de eerste voortekenen van de winter

En met een beetje geluk hoeven we niet erg lang te wachten. De eerste tekenen van de winter zien we vaak al tegen eind september. Soms kan er zelfs al een flinke sneeuwbui vallen. Toch moeten we elk jaar weer afwachten wat het wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw openen de eerste gletsjerskigebieden deze maand al enkele liften. Het nieuwe skiseizoen kan weer beginnen.

Laagje verse sneeuw op de Golm in het Montafon

De Golm in het Montafon werd op 24 september 2018 getrakteerd op een laagje sneeuw

Oktober: verse sneeuw op de gletsjers

Al kan het in uitzonderlijke gevallen in september al eens flink sneeuwen, in oktober valt hoe dan ook de eerste noemenswaardige sneeuw in de Alpen. In het dal zakt de gemiddelde temperatuur weer richting de 10 graden en op de hoogste toppen kan het al vriezen. In oktober 2018 gingen de pistes van het populaire Sölden weer open, hopelijk is dat in 2019 weer het geval. Oktober is ook de start van het nieuwe Worldcupseizoen.

November: het skiseizoen komt op gang

In november valt er sneeuw in het hele alpengebied. Soms kunnen ook de pistes van het Duitse Winterberg of Feldberg alweer open, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er al gevallen is. De sneeuwvalgrens ligt in november doorgaans rond de 1500 meter, waardoor eind deze maand al een groot aantal skigebieden geopend zijn. Sta jij ook al te popelen om te vertrekken?

December: sneeuw op Kerstmis?

Vanaf december schommelt de gemiddelde temperatuur in het dal weer rond het vriespunt. Een witte kerst is nooit gegarandeerd, maar vorig jaar hadden we wel geluk. Als je zeker wil zijn van voldoende sneeuw, dan moet je in ieder geval boven de 2000 meter zijn. Deze maand valt alleszins verse sneeuw, dat staat vast!

Sneeuw in Ischgl in september

Vorig jaar lag het centrum van Ischg er in december al wit bij

Wist je dat?

Wist je dat een sneeuwvlok 4 milligram weegt, op de piste terechtkomt met een snelheid van 4 km/u en de grootste gemeten sneeuwvlok ooit maar liefst 38 centimeter groot was? Meer informatie over de sneeuw in 2018 / 2019 vind je via de volgende links:

Zin gekregen in sneeuw? Plan nu je volgende skivakantie >

Laat een reactie achter

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen