24 april 2022 door Miranda in Tips

Ook in de zomer kun je skiën. En nee, daarvoor hoef je echt niet een of ander exotisch skigebied te bezoeken. Wanneer je de wekker vroeg zet, kun je in juni, juli, augustus en september op meerdere plaatsen in de Alpen zomerskiën. In dit weblog geven wij je een overzicht van alle geopende skigebieden in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Inclusief een korte beschrijving en de openingstijden. Zo kun je je thuis alvast voorbereiden op zomerskiën op een van de gletsjers! En juist omdat zomerskiën zo anders is dan in de winter, geven we je ook nog een aantal praktische tips.

Zomerskiën in de Alpen

Een skivakantie in de zomer? Ja, dat is mogelijk! Er zijn in de zomer van 2022 meerdere skigebieden geopend in de Alpen. Zermatt en de Hintertuxer Gletscher zijn de enige gebieden die 365 dagen per jaar open zijn. Skigebieden zoals de Stilfser Joch en Les 2 Alpes zijn daarentegen slechts een bepaalde periode geopend. In het overzicht hieronder kun je alle skigebieden bekijken waar je in de zomer kunt skiën.

1. De Hintertuxer Gletscher: 365 dagen per jaar

Vind jij het ook verschrikkelijk als het skivakantieseizoen weer ten einde komt? Wees niet getreurd, want op de Hintertuxer Gletscher kun je 365 dagen per jaar op de latten staan. De gletsjer ligt op een sneeuwzekere hoogte van 3000 meter. 's Zomers is er 20 kilometer aan pistes geopend, evenals het funpark met de 100 meter lange superpipe. Deze is echter niet het hele jaar lang te gebruiken, 's zomers is het funpark open in de maanden april tot en met juni.

2. Zermatt: meeste pistekilometers

Ook in Zermatt kun je het hele jaar door terecht voor een skivakantie. Zomerskiën kan hier op de Matterhorn Glacier Paradise. Met 21 pistekilometers is dit het grootste zomerskigebied in de Alpen. De afdalingen zijn breed en heerlijk lang. Geen wonder dat ook diverse skiteams dit skigebied 's zomers weten te vinden.

3. Stilfser Joch: alleen 's zomers open

Bijzonder aan skigebied Stilfser Joch, ook wel Passo dello Stelvio in het Italiaans, is dat het alleen in de zomer geopend is. ’s Winters ligt er namelijk zoveel sneeuw op de pas die naar het skigebied leidt, dat je er gewoon niet kunt komen. 's Zomers kun je skiën op 10 kilometer aan pistes die voornamelijk blauw zijn.

4. De Stubaier Gletscher: grootste gletsjerskigebied

Het skivakantieseizoen van de Stubaier Gletscher duurt tot 6 juni 2022. ’s Winters kun je hier skiën op ongeveer 60 kilometer aan pistes. 's Zomers zijn er een aantal afdalingen op het bovenste gedeelte van de Schaufelspitze (3333 meter) open.

Skiën met uitzicht op de Stubaier Gletscher

5. De Mölltaler Gletscher: heel veel sneeuw

Vanaf 16 juni 2022 is het weer mogelijk om op de Mölltaler Gletscher te skiën. De pistes bevinden zich allemaal boven de 2800 meter en dat maakt dat ook deze gletsjer bijna het hele jaar door geopend is. De afdalingen op de 3122 meter hoge Schareck staan zelfs te boek als de meest sneeuwzekere afdalingen van de Alpen! Hier ligt altijd ruim twee meter sneeuw.

6. Saas-Fee: vroeg de piste op

Vanaf 14 juli is zomerskiën mogelijk in Saas-Fee. Afhankelijk van de week openen de pistes tussen 07.00 uur en 8.30 uur. Dat betekent dat je van de beste zomerse pistecondities kunt genieten. Saas-Fee biedt 's zomers 20 kilometer aan pistes en funparks. Tip: drink op 3500 meter een kopje koffie in het hoogstgelegen pisterestaurant (Drehrestaurant Allalin).

De Saas-Fee gletsjer

7. Les 2 Alpes: fun, feest en actie

Mis jij 's zomers niet alleen het skiën, maar ook het après-skiën? Niet getreurd, ga gewoon naar Les Deux Alpes! Hier gaat de après-ski in de zomermaanden gewoon door. Van zaterdag 28 mei tot 15 augustus zijn de afdalingen op de gletsjer geopend, evenals het uitgebreide funpark. Les Deux Alpes organiseert in de zomer ook allerlei leuke activiteiten. Het is het dus echt waard om een kijkje te nemen!

8. Kitzsteinhorn: ideaal voor gevorderden

Ook de Kitzsteinhorn in Kaprun is tot in de zomer geopend voor skiërs en snowboarders. Het voordeel van deze 3029 meter hoge gletsjer is dat ook de moeilijke afdalingen open zijn. Ideaal dus voor meer gevorderde wintersporters! Daarnaast zijn er ook een aantal loipes open en kunnen freestylers terecht in het funpark. Je kunt hier skiën tot en met 19 juli 2022. 

Kitzsteinhorn gletsjer Kaprun

9. Tignes: skiën boven 3000 meter

Tignes-Val d'Isère is onderdeel van het legendarische skigebied Espace Killy. Alle afdalingen liggen boven de 3000 meter, en dankzij de hoge ligging behoren ook zij tot een van de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. 's Zomers kun je hier skiën op de Grand Motte gletsjer. Het zomerskigebied van Tignes is dit jaar geopend van 18 juni t/m 31 juli 2022. 

Tips voor zomerskiën in de Alpen

Zoals je misschien wel verwacht, is skiën in de zomer heel anders dan in de winter. Daarom geven we je een aantal praktische tips om mee rekening te houden.

  • Begin op tijd. Vaak kun je al rond 07.15 met de eerste lift naar boven en het is verstandig om deze ook te nemen. De kracht van de zon is veel hoger en dat maakt skiën in de vroege ochtend veel fijner. Daarna wordt de sneeuw snel papperig.
  • Ski in je ski-outfit. Het is natuurlijk hartstikke verleidelijk om alleen in een t-shirt de piste op te gaan, maar doe dit vooral niet. Draag gewoon je skipak, skihelm en handschoenen. Deze beschermen je niet alleen tegen weersomstandigheden, maar ook tegen blessures.
  • Smeer je goed in met zonnebrandcrème. De zon is 's zomers heel krachtig en dat geldt helemaal op grote hoogte. Kies een zonnebrandcrème met hoge factor en bescherm je ogen met een goggle of zonnebril.
  • Drink voldoende water. Met hoge temperaturen verlies je relatief veel vocht. Blijf dit aanvullen met water, ook omdat je op grote hoogte bent.

Ga jij deze zomer skiën in een van de geopende zomerskigebieden in de Alpen?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen