8 juli 2018 door Miranda in 'Tips'' | 0 Reactie(s)

Zomerskiën op de gletsjer in de Alpen

Ook in de zomer kun je skiën. En nee, daarvoor hoef je echt niet een of ander exotisch skigebied te bezoeken. Wanneer je de wekker vroeg zet, kun je in juni, juli, augustus en september op meerdere plaatsen in de Alpen zomerskiën. In dit weblog geven wij je een overzicht van alle geopende skigebieden in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Inclusief een korte beschrijving en de openingstijden. Zo kun je je thuis alvast voorbereiden op zomerskiën op één van de gletsjers! En juist omdat zomerskiën zo anders is dan in de winter, geven we je ook nog een aantal praktische tips.

Zomerskiën in de Alpen

Een skivakantie in de zomer? Ja dat is mogelijk! Er zijn in de zomer van 2018 meerdere skigebieden geopend in de Alpen. Zermatt en de Hintertuxer Gletscher zijn de enige twee gebieden die 365 dagen per jaar open zijn. Skigebieden zoals de Stilfser Joch, Les Deux Alps en Tignes zijn daarentegen slechts een bepaalde periode geopend. In het overzicht hieronder kun je alle skigebieden bekijken waar je in de zomer kunt skiën.

#1. De Hintertuxer Gletscher: 365 dagen per jaar

Vind jij het ook verschrikkelijk als het skivakantieseizoen weer ten einde komt? Wees niet getreurd, want op de Hintertuxer Gletscher kun je 365 dagen per jaar op de latten staan. De gletsjer ligt op een sneeuwzekere hoogte van 3000 meter. Zomers is 20 kilometer aan pistes geopend, evenals het funpark met de 100 meter lange superpipe. Freestylen is dus ook mogelijk!

Zomerskiën op de Hintertuxer Gletscher in Oostenrijk

(Foto: © Hintertux-gletsjer)

#2. Zermatt: meeste pistekilometers

Ook in Zermatt kun je het hele jaar door terecht voor een skivakantie. Zomers kan dat op het gebied Matterhorn Glacier Paradise. Met 21 pistekilometers is dit het grootste zomerskigebied in de Alpen. De afdalingen zijn breed en heerlijk lang. Geen wonder dat ook diverse skiteams dit skigebied zomers weten te vinden.

#3. Stilfser Joch: alleen open in de zomer

Bijzonder aan skigebied Stilfser Joch, ook wel Passo dello Stelvio, is dat het alleen in de zomer geopend is. ’s Winters ligt er namelijk zoveel sneeuw op de pas die naar het skigebied leidt, dat je er gewoon niet kunt komen. Zomers kun je skiën op 10 kilometer aan pistes die voornamelijk blauw zijn.

#4. De Mölltaler Gletscher: heel veel sneeuw

Vanaf half juni is het weer mogelijk om op de [IL:ATKARN03A] te skiën. De pistes bevinden zich allemaal boven de 2800 meter en dat maakt dat ook deze gletsjer bijna het hele jaar door geopend is. De afdalingen op de 3122 meter hoge Schareck staan zelfs te boek als de meest sneeuwzekere afdalingen van de Alpen! Hier ligt altijd ruim 2 meter sneeuw.

#5. Les Deux Alpes: fun, feest en actie

Mis jij zomers niet alleen het skiën, maar ook het après-skiën? Niet getreurd, ga gewoon naar Les Deux Alpes! Hier gaat de après-ski zomers gewoon door. Van 23 juli tot 26 augustus zijn de afdalingen op de gletsjer geopend, evenals het uitgebreide funpark met kickers tot wel 20 meter hoogte.

#6. Tignes: skiën boven 3000 meter

Tignes-Val d'Isère is onderdeel van het legendarische skigebied Espace Killy. Ook dit skigebied behoort dankzij de hoge ligging tot één van de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen. Zomers kun je hier skiën op de Grand Motte gletsjer. Van 12 juli tot 6 augustus zijn de pistes open van 06.15 tot 15.45 uur en van 7 augustus tot 1 september van 09.15 tot 15.45 uur. Alle afdalingen liggen boven de 3000 meter.

Groepje skiërs in Tignes op de piste

(Foto: © Andyparant.com)

#7. Saas-Fee: vroeg op de piste

Vanaf 14 juli is zomerskiën mogelijk in Saas-Fee. De pistes openen al om 07.00 uur en dat betekent dat je van de beste zomerse pistecondities kunt genieten. Saas-Fee biedt zomers 20 kilometer aan pistes. Tip: drink op 3500 meter een kopje koffie in het hoogstgelegen pisterestaurant (Drehrestaurant Allalin).

#8. De Stubaier Gletscher: grootste gletsjer skigebied

Het skivakantieseizoen van de Stubaier Gletscher duurt tot 3 juni 2018. ’s Winters kun je hier skiën op oneveer 40 kilometer aan pistes. Zomers zijn alleen een aantal eenvoudige afdalingen op het bovenste gedeelte van de Schaufelspitze (3333 meter) open.

#9. Kitzsteinhorn: ideaal voor gevorderden

De Kitzsteinhorn in Kaprun is tot 22 juli geopend. Het voordeel van deze gletsjer is dat ook de moeilijke afdalingen open zijn. Ideaal dus voor gevorderden! Daarnaast zijn er ook een aantal loipes open en kunnen freestylers terecht in het funpark.

Sleeën in de zomer op de Kitzsteinhorn gletsjer

(Foto: © Kitzsteinhorn Ice Arena)

Tips voor zomerskiën in de Alpen

Zoals je misschien wel verwacht, is skiën in de zomer heel anders dan in de winter. Daarom geven we je een aantal praktische tips om mee rekening te houden.

  • Begin op tijd. Vaak kun je al rond 07.15 met de eerste lift naar boven en het is verstandig om deze ook te nemen. De kracht van de zon is veel hoger en dat maakt skiën in de vroege ochtend veel fijner. Daarna wordt de sneeuw snel papperig.
  • Ski in je ski-outfit. Het is natuurlijk hartstikke verleidelijk om alleen in een t-shirt de piste op te gaan, maar doe dit vooral niet. Draag gewoon je skipak, skihelm en handschoenen. Deze beschermen je niet alleen tegen weersomstandigheden, maar ook tegen blessures.
  • Smeer je goed in met zonnebrandcrème. De zon is zomers heel krachtig en dat geldt helemaal op grote hoogte. Kies een zonnebrandcrème met hoge factor en bescherm je ogen met een goggle of zonnebril.
  • Drink voldoende water. Met hoge temperaturen verlies je relatief veel vocht. Blijf dit aanvullen met water, ook omdat je op grote hoogte bent.

Ga jij deze zomer skiën in één van de geopende zomerskigebieden in de Alpen?

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen