13 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

Het belooft een prachtige periode te worden in de Alpen. 'Kaiserwetter' noemen ze dat daar, waarbij we wel rekening moeten houden met oplopende temperaturen. Omdat de lucht erg droog is, heeft dit echter weinig invloed op de kwaliteit van de sneeuw. Overigens start Oostenrijk vandaag op veel plaatse nog met wolken, hier klaart het later pas op. Verder komt in de Alpendalen soms Hochnebel voor, maar boven de 1000m is het veelal zonnig.

Zon neemt het over

Een hogedrukgebied zorgt vanaf woensdag voor heel rustig weer. De zon schijnt vaak volop en vooral in het westen van het Alpengebied begint het kwik al wat op te lopen. In Frankrijk vriest het pas boven de 2000m, terwijl het 0-graden-niveau in Oostenrijk meestal zo rond de 1500m ligt. Zwitserland en Italië zitten er een beetje tussenin. Het gaat samen met volop zon in Frankrijk, Zwitserland en grote delen van Italië. In Oostenrijk komt eerst nog wat meer bewolking voor, maar die wolken lossen geleidelijk meer en meer op. Het wordt dus volop genieten van de sneeuw die er (vaak in overvloed) ligt.

Zonnige skidag in Warth - Schröcken

Hier wil je nu toch op de piste staan!? (Warth - Schröcken)

Zachter en zachter

De komende dagen loopt de temperatuur nog verder op. Vrijdag en zaterdag ligt het 0-graden-niveau in de Franse Alpen dicht bij 3000m en in het oostelijk deel van het Alpengebied tegen de 2500m. Dat betekent dat er in de lager gelegen delen wel wat sneeuw gaat verdwijnen. Maar omdat de lucht droog blijft, zal de kwaliteit van de sneeuw op de pistes redelijk in orde blijven. Het weerbeeld wordt overal in de Alpen zonnig, met dien verstande dat er in sommige dalen, vooral aan de noordkant van de Alpen nog nevelvelden kunnen hangen. Boven de 1000m heb je daar echter geen last meer van.

Volgende week wat sneeuw

Het prachtige en zonovergoten weer houdt stand tot na het weekeinde. Maar dan, als de eerste stroom landgenoten genieten van de voorjaarsvakantie, gaat er tijdelijk toch iets veranderen. Voor veel mensen maakt het echter weinig uit, want een beetje sneeuw op je wintersportvakantie kan natuurlijk geen kwaad. Een zwakke storing trekt vanaf dinsdag van west naar oost over de Alpen. Voor Frankrijk betekent dat dinsdag een paar centimeter verse sneeuw, gevolgd door Zwitserland. Op woensdag zijn Oostenrijk en Italië aan de beurt. Het wordt overigens echt geen enorme dump. Op de meeste plaatsen blijft het bij zo’n 5cm. De sneeuwgrens ligt dan rond de 1500m, met in de dalen dus een beetje regen. Na de storing herstelt het weer zich snel.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Daken sneeuwvrij maken Oberlech

De daken moeten nog altijd sneeuwvrij gemaakt worden in Oberlech

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.