24 september 2017 door Joris in 'Materiaal''

waar is een skihelm verplicht

In welke landen is de skihelm verplicht? Dat is een discussie die al jarenlang wordt gevoerd in de Alpenlanden. Steeds meer wintersporters dragen een skihelm op de piste. Het aantal ongelukken met blijvend letsel is hierdoor flink afgenomen. Kinderen dragen eigenlijk bijna allemaal een helm en ook het aantal volwassenen met helm blijft toenemen. Wel verschilt het aantal helmdragers flink per land en staan er nog steeds (te veel) mensen zonder helm op de piste. Ga jij dit jaar op wintersport en ben je benieuwd of je verplicht een helm moet dragen? In dit blog lees je in welke landen is de skihelm verplicht is.

In welke landen is de skihelm verplicht?

  • Oostenrijk: kinderen tot en met 15 jaar zijn verplicht om een skihelm te dragen. Dat geldt echter alleen voor de deelstaten Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Wenen en Burgerland. De helm is nog niet verplicht in Tirol en Vorarlberg. Het kan wel zijn dat, wanneer de kids skiles nemen, ze door de skischool verplicht worden tot het dragen van een helm.
  • Duitsland: kinderen en volwassenen zijn niet verplicht een helm te dragen. Wel is het zo dat de Duitse vereniging voor skileraren en de Duitse skivereniging adviseren om een helm te dragen.
  • Frankrijk: kinderen en volwassenen zijn niet verplicht een helm te dragen.
  • Zwitserland: kinderen en volwassenen zijn niet verplicht een helm te dragen.
  • Italië: kinderen tot en met 14 jaar moeten in Italië een helm dragen. Doen ze dit niet, dan riskeren de ouders een boete van 200 euro.
  • Polen: kinderen tot en met 16 jaar zijn verplicht een skihelm te dragen. Ook hier riskeer je fikse boetes als je dit negeert.
  • Noorwegen: er is geen helmplicht, maar kinderen worden wel gestimuleerd om een helm te dragen.
  • Tsjechië: kinderen en volwassenen zijn niet verplicht een skihelm te dragen.
  • Canada: kinderen en volwassenen zijn niet verplicht een skihelm te dragen.
  • USA: kinderen en volwassenen zijn niet verplicht een skihelm te dragen.

Veel discussies over de plicht van de skihelm

Zoals je net hebt kunnen lezen, is de skihelm nog niet overal verplicht. Vooral in Oostenrijk wordt er behoorlijk gediscussieerd waarom de helmplicht niet voor alle deelstaten geldt. Toch verwacht men wel dat ook Tirol en Vorarlberg zich binnenkort zullen aansluiten. Maar discussies of niet, veiligheid staat voorop. Dus heb je nog geen helm? Koop er een en gebruik ‘m tijdens je volgende skivakantie!

skiën met helm

Steeds meer wintersporters dragen een helm

Niet verplicht, toch doen!

De helmplicht geldt niet overal en al zeker niet voor alle leeftijden. Toch willen wij je te allen tijde aanraden om toch een helm te dragen. De skihelm heeft namelijk naast de veiligheid, nog veel meer voordelen! Daarnaast is het zo dat kinderen, of personen die op skiles gaan, door de skischool verplicht kunnen worden tot het dragen van een helm. Informeer dit van tevoren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Heb je geen skihelm, of ben je deze vergeten? Stap gerust binnen bij de skiverhuur, want vaak worden deze gewoon verhuurd.

skiën met helm

Ook de kleintjes dragen een helm

Hoe denk jij over de helmplicht? Laat het ons weten in een reactie.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen