Skip to navigation Skip to main content
Skikleding Wassen
© Spalder Media Group

Skikleding wassen: informatie en tips

Skikleding wassen is prima mogelijk en absoluut aan te raden. Wanneer je je goed aan het wasvoorschrift houd, speciaal wasmiddel gebruikt en voorzichtig bent met centrifugeren blijft je wintersportkleding fris, mooi en technisch in orde. Omdat je je skibroek en ski jas alleen op een lage temperatuur kunt wassen is het belangrijk om vuil niet te lang op de skikleding te laten zitten. Was je skikleding daarom na iedere wintersport en maak gebruik van een speciaal wasmiddel.

Het wassen van skikleding vraagt om de nodige extra aandacht. De wasmachine moet helemaal schoon te zijn, de zakken van je skikleding dienen leeg te zijn en het valt aan te raden om de skikleding binnenste buiten te wassen. Wees voorzichtig met het drogen en hang bij voorkeur de diverse kledingstukken buiten aan de waslijn. Impregneren is pas na een aantal wasbeurten nodig en is nodig om de ski jas of skibroek opnieuw waterdicht te maken. Alles over skikleding wassen vind je op deze pagina.

Ga direct naar:

1000052 -

Skikleding wassen: waarom?

Skikleding wassen zorgt voor een langere levensduur en behoud van de technische eigenschappen. Wanneer je het wassen van je skibroek en ski jas zorgvuldig aanpakt, zal dit de kleding niet schaden. Door het wassen van de skikleding krijgt vuil geen kans om de technische eigenschappen (ademend vermogen) aan te tasten. Vlekken dien je bovendien zo snel mogelijk te verwijderen, aangezien je deze anders nooit meer uit je skikleding krijgt. Ook van binnenuit wordt je skikleding ‘vies’. Tijdens het skiën werk je je flink in het zweet en via het thermo ondergoed wordt dit vocht naar de volgende kledinglagen getransporteerd. Om nare geurtjes te voorkomen en de kwaliteit van de kleding te behouden, is het ook voor de binnenzijde belangrijk dat de skikleding gewassen wordt.

Skikleding wassen: hoe vaak?

Was je skikleding na iedere wintersport. Ook als je denkt dat de wintersportkleding niet vies is geworden, is het belangrijk om deze te wassen. Zo krijgt (onzichtbaar) vuil zowel aan de binnen- als buitenzijde geen kans om in de structuur van de skikleding te dringen. Hiermee heb je langer plezier van je skikleding en blijven de technische eigenschappen behouden.

1000052 - (1)

Skikleding wassen in 5 stappen

 • Lees het wasvoorschrift
 • Zorg dat de wasmachine schoon is
 • Gebruik speciaal wasmiddel
 • Was de kleding binnenstebuiten
 • Laat de skikleding voorzichtig drogen

Skikleding wassen volgens het wasvoorschrift

Zorg voordat je je skikleding in de wasmachine stopt dat deze schoon is. Er mag geen overtollige wasmiddel in de trommel zijn achtergebleven. Om hier zeker van te zijn kun je de wasmachine op een hoge temperatuur laten draaien zonder inhoud. Volg de adviezen op het wasvoorschrift (Meestal 30C°- 40C°) strikt op. Houd je aan de voorgeschreven temperatuur en kies voor een lage centrifugesnelheid. Wees er zeker van dat er geen snoeppapiertjes of skipassen in de zakken zijn achtergebleven, sluit alle ritsen/klittenbanden en keer de skikleding binnenstebuiten. Hardnekkige vlekken dien je voor te behandelen met een spons en wasmiddel.

Skikleding wassen: speciaal wasmiddel én geen wasverzachter

Voor een optimaal resultaat was je skikleding met kleine hoeveelheden tegelijk en maak je uitsluitend gebruik van speciaal wasmiddel. Een speciaal wasmiddel voor outdoor- en wintersportkleding zorgt dat de technische eigenschappen van de skikleding behouden blijven. Gebruik geen wasverzachter, dit kan het ademend vermogen van de stof verminderen.

Wasmiddel geschikt voor skikleding

Skikleding impregneren en waterdicht maken

Na het wassen van de skikleding stop je deze niet in de wasdroger, maar hang je deze het beste buiten, in de schaduw te drogen. Zo behoud je ski jas en skibroek de juiste vorm en heeft direct zonlicht geen invloed. Het wassen van skikleding kan tot gevolg hebben dat het waterafstotende vermogen wordt aangetast. Wanneer waterdruppels worden opgenomen in plaats van afgestoten, is het tijd om de kledingstukken opnieuw waterdicht te maken. Door skikleding nogmaals te wassen met een speciaal impregneermiddel, wordt de waterdichtheid weer verhoogt. Ook zijn er speciale sprays verkrijgbaar om skikleding te impregneren.

Impregneermiddel voor skikleding

1000052 - (2)

Wanten en skihandschoenen wassen

Skihandschoenen wassen vraagt om een specifieke behandeling. Was ski handschoenen niet binnenstebuiten en alleen met een speciaal wasmiddel. Na het wassen goed laten drogen (pas op met uitwringen!) en vervolgens opnieuw waterafstotend maken door ze te her impregneren. Hiervoor behandel je de buitenzijde van de skihandschoen met een speciale impregneerspray. Liever op de hand wassen? Doe in een bak met lauw water het speciale wasmiddel, trek een skihandschoen aan en boen met je andere hand de ski handschoen schoon. Spoel je skihandschoenen na het op de hand wassen goed na met schoon water Leren ski handschoenen zijn niet geschikt voor de wasmachine en kunnen alleen met de hand schoongemaakt worden (met een speciaal leer schoonmaakmiddel), om ze vervolgens in te vetten. Zo voor kom je scheuren en blijft het leer langer mooi.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >