Skip to navigation Skip to main content
Skiërs rode jassen

Skibroek: informatie, kooptips en meer

Een skibroek is een onmisbaar onderdeel van de wintersportoutfit. Met een skibroek blijf je lekker warm en droog in alle weersomstandigen, maar deze moet ook voldoende comfortabel zijn en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Skibroeken zijn er in alle soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Op zoek naar een nieuwe skibroek voor je volgende wintersport? Lees snel verder voor meer informatie en handige kooptips.

Een nieuwe skibroek kopen

Ga je voor het eerst op wintersport en wil je een skibroek kopen? Of ga je al jaren, maar is die van jou nou echt wel toe aan vervanging en ben je op zoek naar handige kooptips? Deze pagina staat bomvol informatie over skibroeken, inclusief verschillende merken, handige kooptips en winkels waar je terecht kunt voor het kopen van een nieuwe skibroek. Belangrijk is om jezelf vooraf een paar vragen te stellen. Waar ga je de broek bijvoorbeeld voor gebruiken? Ski je vooral op de piste of daarnaast? Ben je iemand die alleen met mooi weer de piste op gaat of juist tijdens alle weersomstandigheden? En hoe vaak ga je op wintersport? Wintersporters die meerdere weken per seizoen gaan skiën, hebben belang bij een ander type skibroek dan wintersporters die slechts één week per jaar naar de sneeuw reizen. Populaire skibroek merken zijn onder andere: Peak Performance, IcePeak, Protest, The North Face en Helly Hansen.

Eigenschappen skibroek

Op wintersport draag je, net zoals een ski-jas, het grootste gedeelte van de dag een skibroek. Een skibroek moet comfortabel zijn en je voldoende bewegingsvrijheid bieden, maar je ook beschermen tegen kou, wind, sneeuw en andere vormen van neerslag. Hoe waterdicht een skibroek is, hangt af van de waterkolom. Wat dit precies inhoudt, leggen we verderop deze pagina aan je uit. Naast kleuren, prints en modellen heb je ook de keuze tussen een softshell en een hardshell skibroek. Een softshell is gevoerd, een hardshell is dat niet. Bij die laatste variant heb je dus een thermobroek nodig om je warm te houden. Op koude dagen biedt een thermobroek met dons uitkomst. Een goede pasvorm en voldoende bewegingsvrijheid zorgen ervoor dat je prettig kunt skiën in de skibroek.

Nieuwe skibroek wintersport kopen

Soorten skibroeken: hardshell, softshell en gevoerd

Bij het kopen van een skibroek kun je kiezen tussen verschillende kleuren, prints en modellen, maar ook uit verschillende types: softshell, hardshell en gevoerd. We lichten ze hieronder alledrie aan je uit en benoemen de voor- en nadelen per type skibroek.

Hardshell

Een hardshell skibroek is water- en winddicht, maar niet gevoerd. Op dagen met veel neerslag of wind functioneert deze broek als een soort schild om je lichaam. Veel beschikken over een speciaal membraan dat niet alleen waterdicht is, maar ook ademend vermogen heeft. Qua bewegingsvrijheid is de stof vaak iets stugger, maar wel is deze lichtgewicht, water- en winddicht. Vanwege de kwalitatief hoogwaardige materialen ligt de prijs vaak wel wat hoger.

Softshell

Warmte, flexibiliteit én comfort? Dat zijn eigenschappen van een softshell skibroek. Deze beweegt soepel mee met je bewegingen én houdt je lekker warm. Bovendien heeft dit type skibroek een hoog ademend vermogen, waardoor je lichaamswarmte en transpiratievocht goed kunt afvoeren. Klein nadeel is wel dat de meeste softshells waterafstotend zijn en dus prima op mooie dagen of dagen met lichte sneeuwval, maar niet als het met bakken uit de hemel komt.

Gevoerd

Voor de meeste wintersporters is een gevoerde skibroek de beste optie. Deze broeken beschikken over een buitenlaag die beschermd tegen wind en neerslag, maar hebben ook een warme, isolerende laag. Je hoeft dus niet na te denken over extra laagjes, je kunt gelijk de piste op. Een twee-in-één broek dus. Is het heel koud dan kun je eventueel nog thermo ondergoed aantrekken. Nadeel is dat deze broeken op warme dagen snel te warm zijn.

Begrippen skibroek

Wanneer er wordt gesproken over eigenschappen van een skibroek, komen er nogal wat begrippen voorbij. Die leggen we hieronder verder aan je uit.

  • Waterkolom: geeft aan in welke mate de skibroek waterdicht is. Hoe hoger het getal, hoe beter de skibroek bestand is tegen water.
  • Ademend vermogen: in hoeverre de skibroek in staat is om vocht en lichaamswarmte van binnen naar buiten te transporteren. Hoe hoger het getal, hoe beter de skibroek ademt.
  • Sneeuwvanger: elastische stuk aan de onderzijde van de broek. De sneeuwvanger trek je over de skischoen, zodat hier geen sneeuw in kan komen.
  • 2L/3L: het aantal laminaten in de stof. In skibroeken worden membramen gebruik die wel zweet doorlaten, maar geen water van buitenaf. Een membraan zit vaak vastgelijmd aan de buitenstof, wat een laminaat wordt genoemd. Zit het laminaat alleen aan de buitenstof, dan heet dit 2L. Zit het laminaat ook aan de binnen- en buitenstof, dat is dit 3L.
  • Getapede naden: voor een waterdichte skibroek is het belangrijk dat de naden getaped zijn. Hierbij zit er een flap onder en boven de rits, wat de meeste regen tegenhoudt.
Skibroek met felle print

Waterdicht & waterkolom

Helaas schijnt de zon niet elke dag op wintersport. We hebben immers ook flink wat verse sneeuw nodig om van de pistes te kunnen genieten! Ga jij ook de piste op als de zon niet schijnt en de sneeuw met bakken uit de hemel komt? Dan wil je natuurlijk wel een waterdichte skibroek. Hoe je dit zeker weet bij de aanschaf? Check de waterkolom. Dit geeft aan hoeveel druk water kan uitoefenen, voordat het door het materiaal dringt. Deze waardes worden uitgedrukt in millimeters en gemeten in een laboratorium. Al bij een waterkolom van 1500 wordt gesproken van waterdichtheid, maar in de praktijk is dit getal veel te laag. Kies voor een waterkolom van minimaal 5000, daaronder spreken we van waterafstotend. Ga jij ook bij flinke sneeuw- of zelfs regenbuien de piste op? Dan is een waterkolom van minimaal 10.000 en bij voorkeur nog hoger aan te raden. Hoe hoger, hoe meer waterdicht de skibroek is!

Hier kun je een nieuwe skibroek kopen:

Toe aan een nieuwe skibroek? Onder andere bij de volgende skikleding winkels en supermarkten kun je terecht voor een nieuwe wintersportbroek (online en fysiek). 

Skibroek dames kopen

Skibroek voor dames kopen

Op zoek naar een skibroek voor dames? Je hebt een ruime keuze aan modellen, kleuren en prints. Wordt het een hadshell, softshell of gevoerde skibroek? En kies je voor een getailleerd model of juist een iets sportiever? Met een ruim aanbod met skibroeken voor dames is er altijd wel een model dat bij je past. Afhankelijk van je eigen portemonnee kun je de prijsklasse bepalen. Populaire merken dames skibroeken zijn onder andere: Protest, Goldbergh, Peak Performance en O'Neill.

Skibroek man kopen

Skibroek voor heren kopen

Op zoek naar een skibroek voor heren? Je hebt een ruime keuze aan prints, kleuren en modellen. Wordt het een softshell, hadshell of gevoerde skibroek? De meeste modellen voor heren zijn lekker sportief en soms een beetje baggy. Met een ruim aanbod met skibroeken voor heren is er altijd wel een geschikt model te vinden Afhankelijk van je eigen portemonnee kun je de prijsklasse bepalen. Populaire merken heren skibroeken zijn onder andere: The North Face, Peak Performance en Brunotti.