Skip to navigation Skip to main content
Blij Wintersport

Ski-jas: informatie, kooptips en meer

Een goede ski-jas is een onmisbaar onderdeel van de wintersportoutfit. Je ski-jas houdt je droog en warm, maar moet ook comfortabel zijn om je goed te kunnen bewegen. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende soorten ski-jassen en lopen de prijzen zeer uiteen. Dit maak het kopen van een nieuwe ski-jas niet gemakkelijk. Op deze pagina lees je meer over de ski-jas en aan welke eigenschappen deze moet voldoen.

Bij het kopen van een ski-jas moet je je afvragen hoe vaak en in welke omstandigheden je deze gaat gebruiken. Wintersporters die vaak in wisselende weercondities skiën hebben belang bij een ander type ski jas, dan mensen die een weekje per seizoen in de sneeuw staan. Tussen een hardshell, softshell en gevoerde ski-jas zitten grote verschillen in eigenschappen en prijs. Populaire merken voor een ski-jas zijn onder andere Protest, IcePeak en The North Face.

Ga direct naar:

1000047 -

Eigenschappen ski-jas

Een ski-jas moet comfortabel zijn en bescherming bieden tegen sneeuw en kou. De mate van waterdichtheid wordt weergegeven in de waterkolom, waarbij minimaal 5000 millimeter wordt aangeraden. Zo kun je een regen- of sneeuwbui goed doorstaan en krijg je in de stoeltjeslift geen natte rug. Voering of bepaalde membranen zoals Gore Tex kunnen een ski-jas winddicht maken, waardoor je lichaam niet afkoelt. In een gevoerde jas krijg je het bij hogere temperaturen echter snel warm, omdat deze minder ademt. Membranen hebben een groot ademend vermogen, waardoor het transpiratievocht kan ontsnappen. Een ski-jas waarin je het niet koud krijg en niet nat wordt, is alleen fijn wanneer je er goed in kunt bewegen. De ski-jas moet een comfortabel gevoel geven, waarbij de mouwen over de skihandschoenen vallen en de achterkant over de skibroek.

Ski-jas: welke soorten zijn er?

Bij het kopen van een ski-jas kun je kiezen uit drie verschillende types: softshell, hardshell en gevoerd. Ieder heeft z’n eigen voor- en nadelen en afhankelijk en van hoe intensief en onder welke omstandigheden je de ski-jas gaat gebruiken, kun je je keuze maken.

 • Hardshell: Een hardshell ski-jas is waterdicht en heeft een groot ademend vermogen. Aangezien een hardshell ski-jas niet is gevoerd, dien je er diverse (isolerende) lagen onder te dragen, zoals een donsjas. Een hard shell is gemaakt voor wisselende weersomstandigheden en maakt gebruik van een waterdicht membraan (2L of 3L) of een coating
 • Softshell: Een softshell ski jas is flexibeler en warmer, maar heeft een lagere waterdichtheid. Wel is de softshell ski-jas windwerend en bestand tegen lichte neerslag. Tevens is het ademend vermogen hoog, waardoor je zowel van binnen als van buiten beschermd bent tegen warmte en kou. Een softhshell is ideaal tijdens mooie wintersportdagen.
 • Gevoerde ski-jas: De gevoerde ski-jas is een uitstekende keus voor wintersporters die een jas willen dragen die breed inzetbaar is. Een klassieke ski jas houdt je warm door de voering en droog door de stevige, waterdichte buitenlaag. Een gevoerde ski-jas is warm en wind- en waterdicht. Ideaal voor de meeste dagen op de pistes. Bij warmere omstandigheden zal je snel beginnen te zweten in een gevoerde ski-jas, aangezien het ademend vermogen minder is.
1000047 - (1)

Ski-jas voor dames

Een ski-jas voor dames is er in diverse uitvoeringen. Nadat je de keuze hebt gemaakt voor een softshell, hardshell of gevoerde ski jas kun je op zoek gaan naar de jas die bij jou past. Er zijn sportievere modellen met felle kleuren, maar ook trendy, getailleerde varianten met prints. Voor welk type ski jas voor dames je kiest, is afhankelijk van je smaak en waar je deze voor gaat gebruiken. Wie in wisselende omstandigheden skiet is gebaat bij een technische ski-jas voor dames. Ski je veelal in mooi weer, dan kun je lagere eisen stellen aan de eigenschappen van de ski jas. Ook zien we tegenwoordig de anorak, die over het hoofd dient aangetrokken te worden, weer steeds vaker op de pistes. Een ski-jas voor dames is onder andere verkrijgbaar van de merken Nikkie, Luhta, IcePeak en Peak Performance.

1000047 - (2)

Ski-jas voor heren

Een ski-jas voor heren is verkrijgbaar als softshell, hardshell en gevoerde variant. Voor welk type ski-jas je kiest, kun je laten afhangen van in welke omstandigheden en hoe vaak je de ski-jas denk te gaan gebruiken. Een ski-jas voor heren is verkrijgbaar in diverse pasvormen en in diverse uitvoeringen. Tegenwoordig zien we op de piste veel stoere, sportieve ski-jassen voor heren die zijn uitgevoerd in één of twee kleuren. Ook zijn er varianten met (camouflage) prints of modellen die meer klassiek ogen. Check of er handige vakjes voor je skipas in zitten en of de ski-jas goed aansluit op je lichaam. Je wilt niet dat er sneeuw naar binnen kan kruipen of dat de ski jas niet over je skihandschoenen valt. Een ski-jas voor heren is onder andere verkrijgbaar van de merken The North Face, Protest, Napapijri en Brunotti.

1000047 - (3)

Ski-jas kopen: merken & winkels

Van plan om een nieuwe ski-jas te kopen? Het aanbod van ski-jassen is enorm en er zijn zeer veel merken om uit te kiezen. Bedenk goed waar je de ski-jas voor gaat gebruiken, hoe vaak je deze gaat dragen en welk bedrag je uit wilt geven. Verwacht je veel op wintersport te gaan en met wisselende condities te maken te krijgen, kies dan voor een technisch, hoogwaardige jas. Wintersporters die minder veeleisend zijn kunnen prima voor een goedkope ski-jas van de Lidl kiezen, die voldoet bij de meest voorkomende omstandigheden. De prijzen voor een ski-jas lopen zeer uiteen en zijn afhankelijk van de eigenschappen, het merk en de winkel.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >