Skip to navigation Skip to main content
Ski-jas en ski's

Ski-jas: informatie, kooptips en meer

Een goede ski-jas is een onmisbaar onderdeel van de wintersportoutfit. De jas houdt je warm en droog, maar moet ook voldoende comfortabel zijn om goed te kunnen bewegen. Ski-jassen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Bovendien lopen de prijzen zeer uiteen, wat de aanschaf niet altijd even makkelijk maakt. Ben jij op zoek naar een nieuwe ski-jas? Op deze pagina vind je handige kooptips en aan welke eigenschappen deze moet voldoen.

Een nieuwe ski-jas kopen

Bij het kopen van een nieuwe ski-jas zijn er verschillende factoren om mee rekening te houden. Waar ga je de jas bijvoorbeeld voor gebruiken? Ski je het liefst op de piste of daarbuiten? Hoe vaak ga je per jaar op wintersport? En ben je een koukleum of heb je het snel 'te warm'? Wintersporters die meerdere weken per jaar gaan skiën, in wisselende weercondities, hebben belang bij een ander type ski jas, dan mensen die een weekje per seizoen in de sneeuw staan. Tussen een hardshell, softshell en gevoerde ski-jas zitten grote verschillen qua eigenschappen en prijs. Populaire merken voor een ski-jas zijn onder andere Protest, IcePeak, Peak Performance en The North Face.

Eigenschappen ski-jas

Een belangrijk onderdeel van de wintersportoutfit is de ski-jas. De jas moet niet alleen comfortabel zijn, maar je ook beschermen tegen kou, wind en neerslag. Hoe waterdicht een ski-jas is hangt af van de waterkolom. Hierbij is 0 laag en 30.000 hoog. Minimaal 5000 millimeter wordt aangeraden. Zo kun je een regen- of sneeuwbui goed doorstaan en krijg je in de stoeltjeslift geen natte rug. Voering en bepaalde membranen zoals Gore Tex kunnen een ski-jas winddicht maken. In een gevoerde jas krijg je het bij hogere temperaturen wel sneller warm, omdat deze minder ademt. Membranen hebben een groot ademend vermogen, waardoor het transpiratievocht kan ontsnappen. Verder moet de ski-jas een comfortabel gevoel geven, waarbij de mouwen over de skihandschoenen vallen en de achterkant over de skibroek.

Met een goede ski-jas op wintersport

Soorten ski-jassen: hardshell, softshell en gevoerd

Bij het kopen van een ski-jas kun je kiezen uit drie verschillende types: softshell, hardshell en gevoerd. Ieder heeft z’n eigen voor- en nadelen en afhankelijk en van hoe intensief en onder welke omstandigheden je de ski-jas gaat gebruiken, kun je je keuze maken.

Hardshell

Een hardshell ski-jas is water- en winddicht, maar niet gevoerd. De jas heeft een groot ademend vermogen, maar heeft wel een extra isolerende laag nodig om je lichaam warm te houden. Bijvoorbeeld een donsjasje of fleecevest. Dit type jas is duurder dan een softshell en gevoerde jas, daartegenover staat dat je je goed kunt aanpassen aan het weer.

Softshell

Een van de grootste voordelen van een softshell ski-jas is de bewegingsvrijheid. Deze jassen zijn veelal elastisch en beschermen goed tegen de wind. Ook hebben softshells vaak een isolatielaag om je warm te houden. Nadeel is dat deze ski-jassen vaak niet voldoende waterdicht zijn. Een kleine sneeuwbui kom je droog door, een volledige sneeuwdag niet.

Gevoerde jas

De meeste wintersporters kiezen voor een gevoerde ski-jas en voor de meesten is dit een uitstekende keuze. Gevoerde jassen hebben een buitenlaag die beschermd tegen neerslag en wind, maar ook een warme isolerende laag. Eigenlijk een twee in één jas dus. Is het koud dan trek je extra thermo ondergoed aan, anders volstaat ook alleen een skipully.

Poseren in felgekleurde ski-jas en skibroek op ribbelpiste

Waterdicht & waterkolom

Op wintersport kan de zon niet alleen maar schijnen. We hebben natuurlijk ook verse sneeuw nodig om lekker te kunnen skiën! Ga jij ook de piste op met winterse neerslag? Dan wil je wel dat je ski-jas voldoende waterdicht is. Hoe waterdicht een ski-jas is, hangt af van de waterkolom. Dit geeft aan hoeveel druk water kan uitoefenen, voordat het door het materiaal dringt. Deze waardes worden uitgedrukt in millimeters en gemeten in een laboratorium. Men spreekt al van waterdicht bij een waterkolom van 1500, maar in de praktijk is dit geval te laag. Zeker bij ellebogen, knieën en oksels. Wij adviseren daarom een waterkolom van minimaal 5000, daaronder is het materiaal meer 'waterafstotend'. Ga jij ongeacht de weersomstandigheden de hele dag de piste op, dus ook bij flinke sneeuw- of regenbuien? Ga dan voor een waterkolom van minimaal 10.000, bij voorkeur nog hoger. 

Hier kun je een ski-jas kopen:

Toe aan een nieuwe ski-jas? Onder andere bij de volgende skikleding winkels kun je terecht voor een nieuwe ski-jas. 

Merken waar je uit kunt kiezen zijn onder andere Protest, Brunotti, Peak Performance, The North Face en Helly Hansen

Ski jas mannen kopen

Ski-jas voor heren

Een ski-jas voor heren is verkrijgbaar als softshell, hardshell en gevoerde variant. Voor welk type ski-jas je kiest, kun je laten afhangen van in welke omstandigheden en hoe vaak je de ski-jas denk te gaan gebruiken. Een ski-jas voor heren is verkrijgbaar in diverse pasvormen en in diverse uitvoeringen. Tegenwoordig zien we op de piste veel stoere, sportieve ski-jassen voor heren die zijn uitgevoerd in één of twee kleuren. Ook zijn er varianten met (camouflage) prints of modellen die meer klassiek ogen. Check of er handige vakjes voor je skipas in zitten en of de ski-jas goed aansluit op je lichaam. Je wilt niet dat er sneeuw naar binnen kan kruipen of dat de ski jas niet over je skihandschoenen valt. Een ski-jas voor heren is onder andere verkrijgbaar van de merken The North Face, Protest en Brunotti.

Ski jas vrouwen kopen

Ski-jas voor dames

Een ski-jas voor dames is er in diverse uitvoeringen. Nadat je de keuze hebt gemaakt voor een softshell, hardshell of gevoerde ski jas kun je op zoek gaan naar de jas die bij jou past. Er zijn sportievere modellen met felle kleuren, maar ook trendy, getailleerde varianten met prints. Voor welk type ski jas voor dames je kiest, is afhankelijk van je smaak en waar je deze voor gaat gebruiken. Wie in wisselende omstandigheden skiet is gebaat bij een technische ski-jas voor dames. Ski je veelal in mooi weer, dan kun je lagere eisen stellen aan de eigenschappen van de ski jas. Ook zien we tegenwoordig de anorak, die over het hoofd dient aangetrokken te worden, weer steeds vaker op de pistes. Een ski-jas voor dames is onder andere verkrijgbaar van de merken Nikkie, IcePeak en Peak Performance.