Skip to navigation Skip to main content
Thermo Ondergoed
© Spalder Media Group

Thermo ondergoed: handige informatie en kooptips

Thermo ondergoed vormt de eerste laag van je wintersportoutfit en is bedoeld om je lichaam warm en droog te houden. Thermokleding is in staat om zweet naar de volgende kledinglaag af te voeren, zodat je lichaam op temperatuur blijft en niet afkoelt. Thermo ondergoed vormt je baselayer en bestaat uit een thermoshirt, thermobroek en skisokken. Afhankelijk van je eigen voorkeur en de omstandigheden kies je voor dikkere of dunnere thermokleding. Katoenen ondergoed is tijdens een wintersport uit den boze.

Thermo ondergoed is essentieel om het niet koud te krijgen. Thermokleding vormt de onderste laag bij het 3-lagensysteem, voert je zweet af, waardoor je lichaam na de inspanning niet afkoelt. Voor een optimale werking is het belangrijk dat het thermo ondergoed goed aansluit. Hoewel thermokleding strak moet zitten, heb je toch voldoende bewegingsvrijheid dankzij de rekbare stof. Thermo ondergoed wordt gemaakt van moderne kunststoffen, zoals polyester en lycra. Ook merinowol, een warme, natuurlijke stof die niet kriebelt, is populair voor het gebruik in thermo ondergoed.

Ga direct naar:

1000051 -

Eigenschappen thermo ondergoed

Thermo ondergoed is essentieel om je lichaam warm te houden en zweet af te voeren naar de volgende kledinglaag. Thermokleding is in staat om transpiratievocht af te voeren in plaats van op te nemen. Hierdoor krijg je geen natte rug, koelt je lichaam niet af en wordt je temperatuur gereguleerd. Thermo ondergoed voelt aan als een tweede huid en dient hierdoor goed aan te sluiten op je lijf. Om de eigenschappen van thermokleding optimaal te benutten moet het strak om je lijf zitten. Door de rekzame stof houd je voldoende bewegingsvrijheid om comfortabel te kunnen skiën. Thermo ondergoed vormt de basis van je wintersportoutfit en het belang ervan dient niet onderschat te worden.

Materialen thermo ondergoed

Thermo ondergoed wordt gemaakt van kunststof, merinowol of een combinatie tussen deze twee. Synthetische materialen zoals polyester en lycra nemen nauwelijks vocht op en zijn zeer licht. Synthetisch thermo ondergoed gaat lang mee, droogt snel en is voordelig in de aanschaf. De laatste jaren is er ook steeds meer thermokleding verkrijgbaar dat gemaakt is van merinowol. Merinowol is afkomstig van het merinoschaap uit Nieuw-Zeeland. De wol van deze schapen is erg zacht, waardoor je thermoshirt of thermobroek van merinowol niet kriebelt. Thermo ondergoed van merinowol is in staat om je lichaamstemperatuur perfect te reguleren en gaat niet snel stinken. Zelf als de kleding nat is, houdt het je warmte vast. Hier staat tegenover dat thermo ondergoed van merinowol net wat zwaarder en stugger is. Ook is thermokleding van merinowol duurder dan kunststof varianten.

1000051 - (1)

Thermo ondergoed: thermoshirt, thermobroek en thermosokken

Thermo ondergoed is verkrijgbaar als thermoshirt, thermobroek en thermosokken. Alle drie zijn even belangrijk en vormen de ‘baselayer’ van je wintersportoutfit. Een thermoshirt draag je direct op de huid en is verkrijgbaar in diverse vormen. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je je keuze voor het type stof, met rits/zonder rits, met col/zonder col en de dikte laten afhangen. Belangrijk is dat het thermoshirt goed aansluit op het lichaam en aanvoelt als een tweede huid. Een thermobroek draag je onder je (hardshell) skibroek om je benen warm te houden. Thermobroeken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en je keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur. Er zijn thermo broeken die tot net boven de skischoenen vallen, waardoor je geen last krijgt van nare drukplekken. Is je thermobroek langer, stroop deze dan op geen overlap te hebben. Boven je skischoenen mogen de skisokken op de thermobroek worden gedragen, dit zorgt alleen maar voor extra isolatie.

Thermo ondergoed wassen

Thermo ondergoed kan lang meegaan, maar dit is wel afhankelijk van hoe je het onderhoudt. Volg het wasvoorschrift op het etiket van je thermoshirt en thermobroek. Bij synthetisch thermo ondergoed is het aan te raden om deze zo snel mogelijk te wassen na gebruik. Zo krijgen nare geurtjes geen kans. Doorgaans is wassen op 30 graden voldoende en wasverzachter is niet nodig. Thermokleding laten drogen in de wasdroger wordt afgeraden en is niet nodig, aangezien het zo droog is. Was merinowol met voorkeur met de hand of middels het speciale wolwasprogramma van de wasmachine. Merinowol hoeft minder vaak gewassen te worden dan synthetisch ondergoed, omdat het minder snel gaat stinken en langer frist blijft (na het even buiten te hangen).

1000051 - (2)

Thermo ondergoed dames

Thermo ondergoed voor dames heeft een specifieke pasvorm. Kies daarom altijd voor een thermobroek en thermoshirt dat speciaal voor dames is gemaakt. Het lichaam van een vrouw is anders gevormd dan dat van een man, waardoor de maatvoering niet gelijk is. Thermo ondergoed is verkrijgbaar in verkrijgbaar in vele soorten en de prijzen lopen uiteen. Iemand die actief skiet en met veel verschillende omstandigheden te maken krijgt heeft belang bij ander thermo ondergoed dan dames die een weekje per jaar op de ski’s staan. Populaire merken voor dames thermo ondergoed zijn Craft, Falke en Tenson.

1000051 - (3)

Thermo ondergoed heren

Thermo ondergoed voor heren is breed verkrijgbaar. Wie een weekje per jaar gaat skiën kan prima uit de voeten met goedkoop thermo ondergoed. Dit volstaat prima tijdens milde dagen en voor skiërs die zich gemiddeld inspannen. Ski je echter vaker, sportiever en in wisselende omstandigheden dan is het verstandig om wat meer te investeren in thermo ondergoed. Kies voor technisch thermo ondergoed in verschillende diktes, om op alles voorbereid te zijn. Populaire merken voor heren thermo ondergoed zijn Craft, Falke en Tenson

1000051 - (4)

Thermo ondergoed kinderen

Het belang van thermo ondergoed voor kinderen valt niet te onderschatten. Kinderen spannen zich vaak ontzettend in bij het skiën, waardoor ze behoorlijk kunnen gaan zweten. Met katoenen onderkleding kan dit lijden tot een koud lichaam, met alle gevolgen van dien. Thermo ondergoed voor kinderen houdt het lijf droog en warm. Niet alleen belangrijk tijdens de koude dagen, maar ook tijdens warmere! Thermo ondergoed voor kinderen is verkrijgbaar bij warenhuizen, supermarkt en sportzaken.

Thermo ondergoed kopen: merken & winkels

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >