Skip to navigation Skip to main content
Skischoenen
© Spalder Media Group

Skisokken: handige informatie en kooptips

Skisokken, het belang ervan wordt nog wel eens onderschat. Skisokken houden je voeten warm en droog, bieden op de juiste plekken ondersteuning en voorkomen drukpunten en irritaties. Skisokken zijn er in diverse varianten en de prijsverschillen lopen zeer uiteen. Ieder type wintersporter is gebaat bij een andere skisok. Draag bij het skiën echter te allen tijde skisokken en stap niet met gewone sportsokken in je skischoenen.

Skisokken zijn een onmisbaar onderdeel van de wintersportoutfit. Eenvoudige skisokken zijn verkrijgbaar voor weinig geld, maar hoogwaardige, technische skisokken kunnen flink wat kosten. Een ervaren wintersporter is gebaat bij een ander type skisok dan een beginner of minder veeleisende skiër. Skisokken van Falke zijn alom bekend, maar ook merken als X-Socks, Falcon en Salomon zijn breed verkrijgbaar. Op deze pagina lees je alles over skisokken en het belang ervan.

Ga direct naar:

Eigenschappen skisokken

Skisokken zijn langer dan gewone sokken en houden je voeten warm en droog. Ze bieden ondersteuning in de skischoenen en zorgen dat je geen last krijgt van irritaties en vervelende drukpunten. Skisokken worden gemaakt van technische materialen en zijn ontworpen om optimaal comfort te bieden tijdens het skiën. Synthetische materialen als acryl, nylon en lycra worden gecombineerd om van alle eigenschappen (o.a. elasticiteit, duurzaamheid) te profiteren. Bij duurdere skisokken wordt veelal ook gebruik gemaakt van merinowol, dat langer fris blijft en niet kriebelt. Kies in ieder geval nooit voor katoenen skisokken. Deze worden naar verloop van tijd nat, met koude voeten tot gevolg.

Dikke of dunne skisokken?

Dikke skisokken betekent niet automatisch warme voeten. Koude voeten tijdens het skiën heeft vrijwel altijd te maken met niet goed passende skischoenen. Skischoenen die te groot of te klein zijn, zorgen voor een verstoorde bloedsomloop met wintertenen tot gevolg. Dunnere, strakke skisokken sluiten beter aan op je voeten en zorgen door de anatomische vormgeving voor minder drukpunten. Zo heb je meer gevoel in je skischoenen en kun je bewegingen beter overbrengen. Beginnende skiërs dragen hun skischoenen vaak net wat minder strak, waardoor net iets dikkere modellen de betere keus zijn. Te veel ruimte tussen het scheenbeen en de skischoen komt de skitechniek echter niet ten goede.

1000050 -

Pasvorm skisokken

Skisokken moeten goed passen. Zijn de skisokken te ruim, dan ga je schuiven in je skischoenen met blaren tot gevolg. Zitten de skisokken te krap, dan wordt je bloedsomloop afgekneld, waardoor je koude voeten krijgt. Besteed daarom veel aandacht aan het vinden van skisokken die bij jouw voeten passen. Passen en vergelijken is het devies. De maatvoering van skisokken is doorgaans gelijk aan die van je schoenen.
Zorg bij het aantrekken van de skisokken dat deze niet op je thermobroek vallen. Zo kan er, in je skischoen, een vervelende drukplek ontstaan. Trek het thermo ondergoed bij de kuiten een stukje omhoog, zodat skisokken en skibroek niet over elkaar vallen. Twee paar skisokken over elkaar dragen is uit den boze. Ook dit heeft zeer snel drukplekken, pijnlijke schenen en blaren tot gevolg.

Skisokken dames

Skisokken voor dames zijn er in tal van verschillende varianten. Van hoogwaardige, anatomisch gevormde skisokken tot eenvoudige modellen met een vriendelijke prijs. Nadat je er zeker van bent dat het type skisok goed bij jouw wensen en voeten aansluiten, kun je ook nog kijken naar de looks. Er zijn skisokken voor dames met opvallende prints en felle kleuren, maar ook minder opvallende modellen. Skisokken voor dames worden onder andere gemaakt door Falke en Falcon.

1000050 - (1)

Skisokken heren

Skisokken voor heren kom je overal tegen, bij gerenommeerde wintersportwinkels, maar ook in warenhuizen en bij supermarkten. Kies voor skisokken die goed aansluiten bij je wensen, maar nog belangrijker is dat ze goed aansluiten op je voeten. Slecht zittende skisokken kunnen het plezier in het skiën bederven! Goedkope skisokken zijn gemaakt van mindere materialen, gaan minder lang mee en zorgen voor minder ondersteuning. Wie een weekje per jaar op wintersport gaat, kan hier vaak prima mee uit de voeten. Sta je veel op de ski’s en hecht je veel waarde aan een goede techniek, kies dan voor technische, dunne skisokken. Skisokken voor heren zijn er in talloze varianten, kleuren en designs. Skisokken voor heren worden onder andere gemaakt door Falke, Falcon en X-Socks.

Skisokken kinderen

Ook voor kinderen zijn skisokken van belang. Ze zorgen voor een comfortabel gevoel in de skischoenen en dat de voeten warm en droog blijven. Besteed daarom bij kinderen net zo veel aandacht aan de skisokken, als aan de rest van de outfit. Kinderen die voor het eerst gaan skiën dragen vaak flexibele skischoenen, die prima te combineren zijn met net iets dikkere skisokken. Bij jonge kinderen kun je ook kiezen voor een maillot waar de skisokken al aan vast zitten. Zo hoeven er geen verschillende lagen over elkaar gedragen te worden, wat kinderen vaak niet prettig vinden. Kies hoe dan ook voor synthetische materialen en bij de jongste kinderen net voor wat dikkere, warmere sokken. Zijn de kinderen de babyweide ontgroeid, dan is een hoogwaardigere, dunnere skisok al de betere keus.

Skisokken kopen: merken & winkels

Nieuwe skisokken kopen? Het aanbod van skisokken is enorm en er zijn zeer veel merken om uit te kiezen. Bedenk goed wat je van de skisokken verwacht, hoe vaak je ze gaat dragen en wat je er voor uit wilt geven. Wie vaak gaat skiën en dus vaak van de skisokken gebruikt denkt te maken kiest beter voor een duurzame, technische skisok. Ski je maar een weekje per jaar, dan kun je ook voor goedkope skisokken kiezen. De prijzen voor skisokken lopen zeer uiteen en zijn afhankelijk van de materialen, de eigenschappen en het merk.

Ook interessant:

 • Skikleding voor dames

  Skikleding dames

  Aan dames skikleding is ontzettend veel keus. Wat je smaak ook is en hoeveel geld je ook uit wilt geven, er is altijd geschikte dames skikleding verkrijgbaar.

  Lees verder >

 • Skikleding voor heren

  Skikleding The North Face heren

  Het aanbod van heren skikleding is enorm. Zowel op het gebied van skibroeken, ski jassen als thermo onderkleding valt er veel te kiezen.

  Lees verder >