Skip to navigation Skip to main content

Het is officieel herfst, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Tot nu toe is oktober een zeer warme maand. Rond het middaguur is het nog steeds warmer dan 22 °C, zowel bij ons als in de Alpenlanden. Met temperaturen tussen 10 °C en 15 °C op 2000 meter hoogte, is van een naderende winter nog geen sprake. Of dit snel gaat veranderen? In dit Alpenweer een update.

Zeer warme herfst

Tot nu toe is het een vrij warme herfst. Volgens GeoSphere Austria (ZAMG) is september 2023 zelfs de boeken in gegaan als de warmste in de geschiedenis. Weerplaza meldt dat de gehele meteorologische herfst warm is, met een gemiddelde van 17,3 °C tot en met 9 oktober. Normaal is het van 1 september t/m 9 oktober 14,1 °C gemiddeld. Het is inmiddels 11 oktober en nog steeds tikt de temperatuur ’s middags 20 °C of hoger aan. Als je de weerberichten bekijkt, hebben sommige voorspellingen meer iets weg van de lente of zelfs zomer. Niet waar we op zitten te wachten nu het skiseizoen dichterbij komt en de eerste gletsjers eigenlijk zouden willen openen.

Sölden optimistisch voor World Cup 2023

Op 28 en 29 oktober gaat het World Cup seizoen van start in Sölden. Helaas ligt de World Cup afdaling er op dit moment vrij somber bij. Het is slechts een smalle witte strook in een grijs/groen landschap. Toch blijft het skigebied optimistisch. Wat niet is kan immers nog komen. Bovendien is de vele sneeuw die in het voorjaar viel, opgeslagen in sneeuwdepots en deze kan straks gebruikt worden voor de wedstrijden. Toch zou het fijn zijn als er ook nog wat natuursneeuw valt, het koud genoeg is om de sneeuwkanonnen te laten draaien en het landschap boven op de berg een meer winters tintje krijgt.

Eindelijk kouder met komend weekend kans op verse sneeuw

Hoewel het best genieten is zonder kou en regen, mag de winter nu weleens echt beginnen. Het lijkt erop dat de hogedrukgebieden die nu overheersen vanaf het weekend wat meer worden verdreven. Daar waar de nulgradengrens nu nog rond 3600 - 4000 meter ligt, komt daar vanaf het weekend verandering in. Een koufront trekt dan over en dankzij polaire lucht voelt het meteen frisser aan. In een aantal dalen waait op zaterdag nog wel een föhnwind, waardoor het daar langer warm blijft. Op zaterdag komt de sneeuwgrens rond 2000 meter hoogte te liggen en op zondag kan deze zelfs op 1700 meter hoogte uitkomen. In de dalen wordt het niet warmer dan 11 - 15 °C. Veel sneeuw valt er komend weekend nog niet, zo’n 10 cm. Onder andere in Sölden, op de Kitzsteinhorn, in Saas-Fee, Tignes, Zermatt, Les Trois Vallées en op de Stubaier Gletscher.

Tot wel 60 cm sneeuw sneeuw vandaag in Noorwegen

Toe aan winter en benieuwd waar je wel naartoe kunt voor flink wat verse sneeuw? Noorwegen! Meteorologen voorspellen voor vandaag 25 tot  60 cm sneeuw in de bergen in Zuid-Noorwegen. Er is zelfs een waarschuwing afgegeven voor gevaarlijke situaties op de wegen en rijden op winterbanden. Volgens een meteoroloog van het Noorse Meteorologisch Instituut aan Fri Flyt begint de dag met veel regen, maar omdat het steeds kouder wordt, gaat dit al snel over op sneeuw. Vanaf 800 meter hoogte kan het flink wit worden.

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.