1 mei 2018 door Miranda in 'Alpenweer''

Blije snowboarder

Wat een geweldig wintersportseizoen hebben we erop zitten! Het is jaren geleden dat we ons geen zorgen hoefden te maken over de sneeuwhoogte tijdens de kerstvakantie. Gedurende de voorjaarsvakantie hadden we te maken met een ander uiterste qua weer, het was Siberisch koud met temperaturen die ver - heel ver - onder het vriespunt lagen. En ondertussen bleef het maar sneeuwen. De Alpen werden bedolven onder de ene na de andere sneeuwdump. Wintersporters hebben diverse malen hun auto moeten uitgraven, omdat er zo'n enorme hoeveelheid sneeuw was gevallen. In dit artikel blikken we terug op het Alpenweer tijdens wintersportseizoen 2017/2018.

Vroege start van de winter

Al in september kregen we te maken met de eerste sneeuw van het nieuwe wintersportseizoen. Dit was echter niet direct een voorteken van een sneeuwrijke winter, eigenlijk komt het ieder jaar wel voor dat er in augustus en september sneeuw valt op de hoogste toppen. Dit jaar zette de sneeuwval echter direct door en bleef de neerslag in september en oktober naar beneden komen. In november kwam hier doodleuk nog een meter bij, waardoor diverse skigebieden besloten eerder aan het wintersportseizoen te beginnen.

Verse sneeuw op de Kristberg in het Montafon

Half november in Montafon: het leek al volop winter

Witte feestdagen met sneeuw in overvloed

De afgelopen seizoenen hebben we steeds moeten duimen of er genoeg sneeuw zou liggen tijdens de kerstvakantie. Afgelopen jaar niets van dit alles, er heeft sinds tijden niet zoveel sneeuw gelegen in de dalen en dorpen. Nadat er voor aanvang van december al een prachtige basislaag was gevormd, volgden in de eerste week van de kerstvakantie meerdere storingen elkaar op. Een witte kerst met verse sneeuw dus! Ook na de feestdagen zette deze trend zich voor, met bijvoorbeeld 2 meter verse sneeuw in de Zuid-Alpen. Tijdens vrijwel ieder Alpenweer dat we afgelopen winter publiceerden konden we melding maken van verse sneeuw.

Beste sneeuwcondities sinds jaren

Snowplaza was in januari onderweg in de Alpen en tijdens deze roadtrip viel er dag na dag verse sneeuw. We hebben tijdens onze bezoekjes aan diverse skigebieden de auto meerdere keren moeten uitgraven. Er was geen ijsplaat op de pistes te bekennen en iedere ochtend kraakte de sneeuw weer heerlijke onder de voeten. Tijdens de wisseldagen heeft het ook veelvuldig gesneeuwd wat zo nu en dan voor problemen op de weg zorgden. Bestemmingen als Val Thorens en La Plagne zijn zelfs enige tijd ingesneeuwd geweest. Na de plaats van bestemming eenmaal bereikt te hebben zal er echter niemand meer geklaagd hebben over de hoeveelheid sneeuw.

Skiër op piste met verse sneeuw

Verse sneeuw was in januari eerder regel dan uitzondering

Tussen de -20 en -30 met de krokusvakantie

Al snel werd duidelijk dat we ons over het verloop van het wintersportseizoen geen zorgen meer hoefden te maken. Er was sneeuw in overvloed! Tijdens het voorjaar zette de winter gewoon door en was er geen sprake van vriendelijke temperaturen. Het kwik zakte tot ver onder het vriespunt en op de berg werden temperaturen tussen de -20 en -30 gemeten. Gelukkig liet de zon zich wel regelmatig zien, maar extra skipully's, truien en thermokleding waren meer dan nodig. De sneeuwmuren langs de kant van de weg zorgden voor indrukwekkende plaatjes. Zelden heb ik in maar zoveel sneeuw zien liggen!

Waarom eindigt het skiseizoen nu al?

Na Pasen was het in veel skigebieden gedaan met het wintersportseizoen. Met een gebrek aan sneeuw had dit echter niet te maken. De Paasdagen verliepen net als de rest van de winter, sneeuwrijk en koud. Waarom de liften dan toch sluiten? Blijkbaar is er na Pasen geen interesse meer in wintersport en is het voor veel skigebieden niet rendabel om open te blijven. Jammer, want de hoeveelheid sneeuw maakte dit wel mogelijk. Het is nog even geduld hebben voor het zomerseizoen losbarst. Deze enorme hoeveelheid sneeuw is voorlopig nog niet weggesmolten.

Sneeuw op een dak in een skigebied

Aan sneeuw geen gebrek

Tijd voor de zomer

Tijdens de zomermaanden publiceren wij op Snowplaza geen Alpenweer. Wel kun je op de hoogte blijven van het weer in jouw favoriete dorp door op dorpsniveau op 'weer' in het menu te klikken. Hier vind je altijd het actuele weerbericht. Zodra de winter weer van zich laat horen melden wij ons weer met het eerste Alpenweer van het nieuwe seizoen. Vanaf november zal dit weer wekelijk het geval zijn. Succes met het aftellen tot volgende winter en een fijne zomer!

Hopelijk wordt de winter van 2018/2019 net zo onvergetelijk als afgelopen winterseizoen!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.