19 januari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Verse sneeuw

Gisteren heeft het wederom hard gesneeuwd in de Alpen, maar vandaag blijft het rustig. De rust blijft echter van korte duur, want dit weekend wordt er wederom verse sneeuw verwacht in de noordelijke Alpen. In de zuidflanken van de Alpen vind je dit weekend betere weersomstandigheden. Daar ligt een heerlijk pak sneeuw en zal de zon zich ook laten zien. De noordflanken van de Alpen kampen vandaag met veel bewolking en met name de Oostenrijkse Alpen zullen te maken krijgen met sneeuwval. De sneeuwgrens ligt tussen de 500 en 1000 meter. Vanaf het begin van de middag zal het op de meeste plaatsen droog worden.

Lawinegevaar!

Aan de zuidzijde is het weer beter dan in de rest van de Alpen. In de dalen ligt de temperatuur op ongeveer 10 graden en op 2000 meter rond -5 graden. In de hogere gedeeltes waait een flinke west- tot noordwestenwind. In Oostenrijk en Zwitserland is er nog steeds een zeer aannemelijke kans op lawines, en dan met name in de hoger gelegen gebieden. Door de diverse lagen vers gevallen sneeuw en de hevige wind is de betreffende sneeuwmassa niet erg stabiel. Wees daarom alert en bekijk de lawineberichten. Momenteel spreken veel skigebieden van het op een-na-hoogste gevaar (4)!

Het blijft maar sneeuwen

Het lijkt wel op er geen einde aan komt, al die sneeuwval. Zaterdag bereikt met de westelijke stroming een nieuwe storing de Alpen. Aan de west-en noordzijde gaat het erg lang sneeuwen door de aanhoudende stau. De meeste plekken moeten rekening houden met verse tientallen centimeters sneeuw. In de loop van de dag wordt in het westelijke deel van Oostenrijk sneeuw verwacht. De sneeuwgrens ligt daar op ongeveer 500 meter. Aan de zuidkant de Alpenhoofdkam blijft het droog en is het prachtig weer.

Ruim een meter sneeuw

Zondag zal het weer er niet echt anders uitzien. Langs de noordzijde van de hoofdkam blijft het gedurende tijd sneeuwen. De sneeuwgrens stijgt wel, naar ongeveer 1000 meter. Ook zondag geldt dat de zuidelijke Alpen het beste weer krijgen. In Karinthië en West- en Oost-Steiermark kun je genieten van heerlijk weer. Er kan dit weekend zeker een halve tot één meter aan verse sneeuw verwacht worden. Maandag blijft het zeer waarschijnlijk ook nog sneeuwen. Vooral de westelijke Alpen krijgen er een flink pak sneeuw bij van ruim een meter. De pistecondities zullen dit weekend niet ideaal zijn.

Bettmeralp, Aletsch Arena

Bettmeralp, Aletsch Arena

Ook in Winterberg sneeuw

Van plan om dit weekend te skiën? Dankzij de gevallen en verwachte sneeuw zijn de sneeuwcondities in Winterberg prima. Er ligt momenteel zo ongeveer 40 cm, wat dit weekend hoogst waarschijnlijk nog wordt aangevuld. Door de bewolking boven het Sauerland zal de zon zich naar alle waarschijnlijkheid niet laten zien, behalve zondag dan. Zondag is de kans op zon groter. Dit weekend liggen de temperaturen in Winterberg rond het vriespunt. Na het weekend stijgt de temperatuur en wordt de kans op regen groter. De sneeuwcondities zullen dan aanzienlijk verslechteren.

Postwiese, Sauerland

Postwiese, Sauerland

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen