23 februari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Webcambeeld Livigno met uitzicht op dorp en bergen

Livigno

Koning winter verovert een groot deel van Europa. Vanaf zondag stroomt continentaal arctische lucht uit over Centraal- en West-Europa. Deze lucht is van origine ijskoud en zal ook voor zeer lage gevoelstemperaturen kunnen zorgen. Door lagedruk invloeden boven het zuiden van Europa, blijft het wel licht wisselvallig in het Alpengebied. In de Centraal-Duitse skigebieden lijkt het volgende week wel droog te blijven. Als er sneeuw valt, zal het vooral zijn weggelegd voor de Zuidalpen, maar tegen het einde van volgende week neemt ook elders de kans op sneeuw toe.

Continentaal arctische lucht

Een hogedrukgebied boven Scandinavië strekt zich uit tot diep in Rusland. Langs de zuidflank van het hogedrukgebied wordt zeer koude lucht vanuit Rusland en Siberië naar Centraal- en West-Europa getransporteerd. In de loop van zondag bereikt de arctische lucht vanaf het continent het Alpengebied en later in de week daalt de temperatuur op ongeveer 1500 meter naar een ijzingwekkende -20 tot -22 graden. Op sommige plaatsen zelfs nog lager! In het Alpengebied kan het in enkele nachten op veel plaatsen meer dan 20 graden gaan vriezen. Ook overdag blijft het kwik ruim onder het vriespunt.

Webcambeeld Val Gardena met uitzicht op de Dolomieten

Val Gardena

Weer blijft licht wisselvallig

Boven Zuid-Europa heeft lagedruk de overhand. De lucht rond de Middellandse Zee is relatief warm en bevat vrij veel vocht. Storingen die het Alpengebied bereiken zullen vooral in de zuidelijke helft van de Alpen voor sneeuw kunnen zorgen. Tot en met woensdag blijven de hoeveelheden sneeuw beperkt. Dinsdag kan er wel wat vallen, maar het is niet schokkend veel met 5 tot 15 centimeter. In de tweede helft van de week neemt de kans op veel sneeuwval wel toe als lagedruk vanaf de Atlantische Oceaan het weerbeeld rond de Middellandse Zee gaat bepalen

Webcambeeld Ski Arlberg met uitzicht op de pistes en bergen

Ski Arlberg

Regionaal veel zon

Regionaal zal het prachtig weer zijn in het Alpengebied met de komende dagen veel ruimte voor de zon. Vooral in de Franse- en Noord-Zwitserse Alpen en in het noorden van Tirol zal de zon met grote regelmaat te zien zijn. Door de ijskoude lucht blijft het zowel overdag als 's nachts ruim onder nul. De lucht is ook zeer droog. De kwaliteit van de aanwezige sneeuw blijft dus optimaal op de meeste plaatsen. In de tweede helft van de komende week neemt de kans op meer bewolking en neerslag toe, maar tot die tijd is het nog genieten, al is het wel met extra dikke winterkleding!

Tabel met temperatuuroverzicht in Mayrhofen

Brrrrr.... Wat wordt het koud in Mayrhofen!

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.