Skip to navigation Skip to main content
Skiën Leogang Skicircus

In de meeste skigebieden begint het seizoen in december, maar dat wil niet zeggen dat er dan al veel sneeuw ligt en alle pistes open zijn. Ondanks dat de winter in die maand officieel van start gaat, is het nog niet altijd overal echt winters. Wil jij verzekerd zijn van voldoende sneeuw en heerlijke pistes? In dit artikel een overzicht met skigebieden waar je in december sneeuwzeker kunt skiën. 

Sneeuwzeker skiën in december

In december gaat de winter officieel van start, maar dat is nog geen garantie dat er ook al voldoende sneeuw ligt en alle pistes van een skigebied geopend zijn. Wie sneeuwzeker wil skiën in december, bijvoorbeeld in de kerstvakantie, kan het best kiezen voor een gletsjerskigebied, een skigebied met veel pistes boven de 2000 meter hoogte of een skigebied dat dankzij de natuurlijke ligging sneeuwzeker is. Met een gletsjer zit je sowieso goed, maar er zijn dus ook andere opties. Benieuwd waar je tijdens je wintersport in december sneeuwzeker kunt skiën? Lees snel verder!

Sneeuwzekere skigebieden in december met voldoende sneeuw

Gurgl (Oostenrijk)

Aan het eind van het Oostenrijkse Ötztal liggen de dorpjes Hochgurgl en Obergurgl, die samen een skigebied met ruim 110 km aan pistes delen. Door de hoge ligging van de dorpen en het skigebied dat tot ruim 3000 hoogte reikt, opent Gurgl als een van de eerste niet-gletsjerskigebieden al in november de eerste liften en pistes. In december ben je hier verzekerd van voldoende sneeuw om lekker te kunnen skiën.

Sneeuwzeker skiën in december in Gurgl
© Spalder Media Group

Val Thorens (Frankrijk)

Het bekende en populaire skidorp Val Thorens ligt op 2300 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen wintersportdorp van Europa. Dankzij de hoge ligging van het dorp (boven de boomgrens) en het skigebied, is het wintersportseizoen hier lang. De sneeuw is van het begin van het seizoen in november tot begin mei bovengemiddeld goed. Het eigen skigebied van ‘Valtho’ telt zo’n 150 km aan pistes, maar is onderdeel van het 600 km grote gebied Les Trois Vallées.

Piste in Val Thorens

Zermatt (Zwitserland)

Zermatt is zeker niet de voordeligste bestemming in dit rijtje met sneeuwzekere skigebieden voor een wintersport in december, maar bijzonder is het autovrije Zwitserse dorp zeker. Je kunt alleen met een trein in de sneeuwrijke plaats komen. dat aan de voet van Zwitsers beroemdste berg, de Matterhorn, ligt. Wanneer alle pistes geopend zijn, ski je op ruim 350 pistekilometers.

Sneeuwzekere skigebieden in december in Zwitserland: Zermatt

Obertauern (Oostenrijk)

Het op ruim 1600 meter hoogte gelegen Obertauern opent elk jaar al in november de eerste liften en pistes. Dankzij de hoge, maar ook natuurlijke ligging behoort dit skigebied tot een van de meest sneeuwzekere van de Alpen. Daarom is rond Kerst en oud en nieuw vaak al 90% van het totale gebied geopend. In Obertauern kun je je vermaken op ruim 100 km aan pistes, die veelal direct voor de deur van je accommodatie beginnen.

Sneeuwzeker skiën in Obertauern in december

Silvretta Arena Ischgl - Samnaun (Oostenrijk én Zwitserland)

Eind november gaat het skiseizoen van het grensoverschrijdende skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun van start. Dit skigebied heeft pistes in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland. 90% daarvan ligt boven de 2000 meter en dat maakt dit een van de skigebieden waar je in december sneeuwzeker kunt skiën. Vanuit Ischgl en Samnaun kun je de mooiste tochten skiën, zoals de Schmuggler Runde.

Veel pistes boven de 2000 meter in Ischgl
© Spalder Media Group

Livigno (Italië)

Livigno ligt in een breed dal, op ruim 1800 meter hoogte. Het kan in Livigno flink sneeuwen en behoorlijk koud zijn. Ideale omstandigheden voor een sneeuwrijke wintersportvakantie in december dus! Op de ruim 115 km pistes ligt aan het begin van het seizoen vaak al meer dan 50 cm sneeuw. Het levendige Italiaanse dorp is bovendien belastingvrij en je kunt er goed shoppen in de ruim 200 winkels.

Skidorp Livigno in Italië

Serfaus-Fiss-Ladis (Oostenrijk)

Ook Serfaus-Fiss-Ladis is een sneeuwzekere bestemming voor een wintersport in december en dat heeft dit gebied te danken aan de pistes die tot een hoogte van 2820 meter reiken. Serfaus-Fiss-Ladis behoort tot de beste kindvriendelijke skigebieden van de Alpen. Ideaal voor een wintersport met kinderen in de kerstvakantie! Je vindt hier onder andere twee uitgebreide kinderlanden, leuke funpistes en spannende activiteiten. Skiles volgen kids vaak gewoon in eigen taal.

Kindvriendelijk skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Ski Arlberg (Oostenrijk)

We sluiten deze lijst met skigebieden waar je in december sneeuwzeker kunt skiën af met Ski Arlberg. Met ruim 300 km aan pistes is dit een van de grootste aaneengesloten skigebieden in Oostenrijk. Dankzij de natuurlijke ligging en pistes die tot 2811 meter hoogte reiken, zit je hier wat sneeuw betreft helemaal goed. Ski Arlberg krijgt elk jaar een meer dan gemiddelde hoeveelheid sneeuw te verstouwen, waardoor ook de start van het seizoen meestal wit verloopt. Plaatsen als St. Anton am Arlberg en Lech am Arlberg zijn niet voor niets zo populair.

Wintersport in Ski Arlberg in december

Nog enkele sneeuwfeiten

  • Half december zijn bijna alle skigebieden in de Alpen geopend, dat wil zeggen dat er minimaal een gedeelte van de pistes en liften geopend zijn.
  • Engelberg in Zwitserland is vaak koploper in de ranglijst van sneeuwhoogtes.
  • Enkele skigebieden, waaronder Winterberg, Pitztal en Zermatt kunnen ook kunstsneeuw produceren bij temperaturen boven nul.
  • Uiteraard zijn er nog meer skigebieden waar je in december kunt skiën. In deze lijst hebben we een selectie gemaakt.
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.