Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winters koud met zo nu en dan verse sneeuw

Sneeuw op hekje
© Spalder Media Group

Nu december en de start van de meteorologische winter in de startblokken staan, is er van zacht herfstweer geen sprake meer. Daar komt voorlopig ook nog geen verandering in en dat is allemaal te danken aan een krachtig hogedrukgebied dat zich boven Rusland ontwikkelt. In veel skigebieden ligt de temperatuur de komende dagen ruim onder het vriespunt en ook valt er van tijd tot tijd verse sneeuw. De voorspellingen voor de komende dagen lees je in dit Alpenweer.

Koude week

Een krachtig hogedrukgebied boven Rusland gaat de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen. De wind gaat waaien vanuit oostelijke richting, waardoor het een stuk kouder wordt in de skigebieden. In de dalen komt de temperatuur overdag net boven nul te liggen en ’s nachts vriest het een paar graden. De gevoelstemperatuur is guur en echt winters. Op de berg is het al snel zo’n 10 graden onder nul. Vandaag ligt de sneeuwgrens in de meeste gebieden tussen de 1000 en 1300 meter hoogte, maar richting het eind van de week komt deze met name aan de noordkant van de Alpen tussen de 200 en 500 meter hoogte te liggen.  

Regelmatig verse sneeuw

Net zoals afgelopen week en die ervoor, valt er de komende dagen regelmatig verse sneeuw. Geen grote hoeveelheden, maar enkele tientallen centimeters. Omdat de temperaturen laag zijn, kan er de komende dagen volop kunstsneeuw geproduceerd worden. Ideaal nu de officiële start van het skiseizoen steeds dichterbij komt. Komend weekend openen heel wat skigebieden hun eerste liften en pistes. Zo kan er onder andere weer geskied worden in de Zillertal Arena, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Kühtai en l’Alpe d’Huez.

Vanaf vrijdag kans op verse sneeuw in Winterberg

Vorige week kleurde Winterberg voor het eerst dit jaar winters wit. Van die sneeuwval is nu bijna niks meer over. Op wat hopen kunstsneeuw na is Winterberg weer helemaal bruin. De komende dagen komt daar nog geen verandering in. De temperatuur ligt zowel overdag als 's nachts net boven het vriespunt. Mogelijk volgt er op vrijdag een omslag. Zoals de weerberichten er nu uitzien, duikt de temperatuur dan ook in het Sauerland omlaag en neemt de kans op verse sneeuw toe. Het skigebied heeft vooralsnog geen voorspellingen gedaan over wanneer het skiseizoen van start gaat.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.