14 maart 2016 door Ben in 'Alpenweer''

Zauchensee

De week start fraai in de Alpen en eindigt ook op die manier. Maar er zitten twee minder mooie dagen tussen. Dinsdag en woensdag overheerst bewolking en valt er sneeuw; dit gebied met neerslag trekt van oost naar west over de Alpen. En neemt vrijwel elk uithoekje mee. Maar later in de week pakt de zon het stokje weer over en volgen nog een paar prima skidagen. Daarbij ligt het nul-graden-niveau tegen de 2000m aan, maar tijdens de neerslag rond 1000m. Het sneeuwt dus tot op 500-800m, in de diepste dalen regent het.

Hochnebel in de dalen

In de dalen komt vandaag op uitgebreide schaal “Hochnebel” voor en op sommige plaatsen blijft die ook de hele dag hangen. Maar boven de 1500m hoogte is het vaak ronduit zonnig. Het blijft droog en op 1500m hoogte vriest het net aan. Onder de wolken in de dalen loopt het kwik maar amper op. In de skigebieden met zon is het een prima skidag. Maar door de wolken kan de dag vooral in Oostenrijk aan de noordflank van de Alpen grijs beginnen. In de loop van de dag lossen de wolken op en breekt de zon veelvuldig door.

Wolken en sneeuw

Dinsdag begint in Frankrijk, Zwitserland en het noordwesten van Italië nog met volop zon. In Oostenrijk en Beieren neemt als eerste vroeg in de ochtend de bewolking toe en gaat het wat sneeuwen. De sneeuwgrens ligt rond 800m. Het gebied met wolken breidt zich in de loop van de dag over het hele Alpengebied (inclusief de Dolomieten in Italië) uit en ook valt er op veel plaatsen wat sneeuw. Woensdag sneeuwt het vooral nog in de Zuid-Franse Alpen en in het noordwesten van Italië. Op andere plaatsten wordt het al weer een stuk droger, met voorzichtig de eerste opklaringen.

Sneeuw de komende drie dagen

Sneeuwval de komende drie dagen

De zon keert terug

Later in de week herstelt het weer zich prima. De zon keert volop terug in het weerbeeld en van sneeuw is geen sprake meer. Ja, natuurlijk wel op de pistes, en dat is maar goed ook, maar niet uit de lucht. De temperatuur loopt langzaam wel op, tussen de 1500 en 1800m begint het pas te vriezen. Vooral de lagere pistes krijgen met lentetaferelen te maken. De sneeuw wordt in de loop van de dag zachter. Omdat de lucht droog is, wordt de sneeuw niet meteen kleddernat, dus zal er nog prima te skiën zijn. Hogerop is het sowieso top. De week wordt op deze manier heerlijk afgesloten.

Het origineel van dit weerbericht staat op snowplaza.nl >

Salober-Jet Berg, Warth Schröcken

Salober-Jet Berg, Warth Schröcken

Lauberhorn, Wengen

Lauberhorn, Wengen

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.