Skip to navigation Skip to main content

Winterrecept: Spinatknödels (spinazie Knödels)

53531 - Winterrecept: Spinatknödels (spinazie Knödels) (2)

Op ieder terras zie je ze voorbij komen: Knödels. Van zoet tot hartig, de keuze is enorm. Toch is niet iedereen fan van deze wintersportspecialiteit. Wij gelukkig wel en dan vooral van de Spinatknödels, ook wel spinazie Knödels genoemd. Dit hartige gerecht vormt een ideale lunch tijdens je skivakantie: het is lekker en je krijgt er weer genoeg energie van om nog een middagje door te kunnen skiën. En bij deze vast een kleine tip: vooral met gesmolten boter en parmezaanse kaas zijn ze erg lekker. Knödels zijn thuis eenvoudig zelf te maken. Volg de stappen van het recept voor Spinatknödels in dit artikel en smullen maar!

Ingrediënten Spinatknödels

Je hoeft echt niet naar de Alpen om de lokale gerechten te eten. Ook thuis kun je ze gemakkelijk maken. Met dit recept voor Spinatknödels haal je de bergen gewoon in huis! Het recept is gebaseerd op 6 tot 8 middelgrote Knödels, maar je kunt ze natuurlijk ook groter of kleiner maken. Houd er dan wel rekening mee dat je de kooktijd dan ook verlengt of juist verkort. Over het algemeen ben je ongeveer een uurtje bezig. Ter voorbereiding zet je de volgende ingrediënten klaar:

  • 250 gram spinazie
  • 125 milliliter melk
  • 100 gram roomboter
  • +/- 100 gram paneermeel
  • 75 gram pittige bergkaas, geraspt (Gruyère of Emmentaler)
  • 50 gram parmezaanse kaas (geraspt)
  • 5 kaiserbroodjes (afgebakken)
  • 2 eieren
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olie
  • Klein bosje peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak


Bereiding Spinatknödels

Stap 1: Zet een grote koekenpan op het vuur en verhit 1 eetlepel olie. Vervolgens bak je hierin de spinazie en breng je deze op smaak met zout en peper. Schep de spinazie weer uit de pan en laat uitlekken in een vergiet boven de gootsteen.

Stap 2: Snijd de kaiserbroodjes in stukjes en hak ze daarna nog fijner met een groot mes. Het is niet erg als de broodjes al een dag oud zijn, dat is juist perfect. Hierna kluts je de eieren in een grote kom en voeg je de melk en het brood eraan toe. Ook dit breng je op smaak met peper en zout. Roer het geheel goed door en zet het voor minimaal 15 minuten apart.

Stap 3: Pak een schone koekenpan, zet deze op laag tot middelhoog vuur en verhit 40 gram boter. Bak hierin de ui glazig en voeg voor de laatste twee minuten de knoflook toe. Als alles glazig is gebakken, laat je het iets afkoelen.

Stap 4: Voeg het ui/knoflook-mengsel, de bergkaas en de spinazie toe aan het broodmengsel en kneed het geheel goed door. Tip: als de spinazie nog te grof is, kun je deze fijner hakken met een mes of keukenmachine.

Stap 5: Wanneer je het mengsel goed gekneed hebt, voeg je in kleine beetjes het paneermeel toe. Het is belangrijk dat je niet alles in één keer erbij doet! Uiteindelijk wil je er ballen van kunnen draaien en daarvoor moet je mengsel niet te nat en niet te droog zijn. Het kan dus zijn dat je iets meer paneermeel nodig hebt.

Stap 6: Tijd om ballen te maken! Wij maken ze ter grote van een gehaktbal, maar dat is helemaal hoe je het zelf wilt. Let wel op dat je het deeg van de Spinatknödels goed aandrukt, anders vallen ze uit elkaar in de pan.

Stap 7: Als je alle Knödels gemaakt hebt, is het tijd om ze te koken. Kook ze in 5 tot 7 minuten gaar in een grote pan met water en een beetje zout. Zodra ze gaan drijven, zijn ze gaar.

Stap 8: Smelt de resterende boter in een pannetje. Leg de Spinatknödels op een groot bord en giet de gesmolten boter eroverheen. Strooi er wat verse kruiden en geraspte parmezaanse kaas overheen en genieten maar!

Guten Apetit!

53531 -  (2)

Meer lekkere skivakantie gerechten

Heb je na het maken van de Spinatknödels de smaak te pakken en wil je nog meer gerechten van de skivakantie maken? Ook daarvoor hebben we recepten uitgewerkt! Zo kun je bijvoorbeeld thuis Tiroler Gröstl en Kaiserschmarrn maken. Daarnaast hebben we hier nog verschillende andere lunchgerechten uit de Alpen voor je op een rijtje gezet die je zelf kunt maken. Welke staat bij jou op het menu vanavond?

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.