19 januari 2016 door Miranda in 'Recepten''

Kaiserschmarrn, iedereen die in Oostenrijk op wintersport is geweest heeft ze wel eens gegeten. Het gerecht staat op het menu in elk bergrestaurant en elke hut. De geschiedenis van het gerecht gaat terug tot de 14e eeuw. Een vaste receptuur bestaat echter niet en daarom smaken ze niet overal hetzelfde. In Salzburg weken ze de rozijnen bijvoorbeeld in rum, terwijl ze dit op andere plaatsen niet doen. Hierbij ons recept voor heerlijke Kaiserschmarrn.


De lekkerste Kaiserschmarrm van Oostenrijk

Zoals gezegd smaken Kaiserschmarrn niet overal hetzelfde. De receptuur verschilt per regio en restaurant. Als je pech hebt komen ze in sommige buffetrestaurants zelfs uit de vriezer! De lekkerste kaiserschmarnn van Oostenrijk heb ik ooit in het Alpbachtal gegeten. In het boerengasthof "Zottahof" maakt Gitta - de vrouw des huizes - de beste Kaiserschmarrn van het land. Het gasthof ligt een beetje verscholen boven het dorp Alpbach, maar als je het dan gevonden hebt, is het echt genieten!

Ingrediënten voor Kaiserschmarrn (4 personen)

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gram bloem
  • 3 eieren
  • 25 gram suiker
  • 50 gram rozijnen
  • 300 gram melk
  • 40 gram margarine
  • 1 snufje zout
  • 50 gram poedersuiker
  • (50 gram rum)

De bereiding van Kaiserschmarrn

  • Wel de rozijnen een half uur in de rum.
  • Splits de eieren. Dus eiwit en eidooier scheiden.
  • Klop de eidooiers dik en schuimig met de suiker, vanillesuiker en het snufje zout.
  • Het mengsel moet traag van de garde af lopen.
  • Voeg hierna om en om een beetje bloem en een scheutje melk toe.
  • Klop goed door tot een glad beslag is ontstaan.
  • Roer de rozijnen met rum erdoor heen.
  • Sla de eiwitten stijf en spatel het schuim voorzichtig door het beslag.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en voeg een kwart van het beslag toe.
  • Bak de koek op een laag vuur tot de onderkant goudbruin is.
  • Til de koek op, doe nog een beetje boter in de pan en bak de andere kant goudbruin.
  • Leg de koek daarna apart en bak er nog drie met de rest van het beslag.
  • Breek de dikke pannenkoeken met een vork in onregelmatige stukken en bak die, onder voortdurend omscheppen, nog 5 min.
  • Verdeel de Kaiserschmarrn over 4 borden en bestrooi ze rijkelijk met poedersuiker.

  • Tip: Ook heel lekker met appelmoes of jam.

Eet smakelijk!

door Mireille Maris op 5 oktober

Heerlijk jullie recepten



Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen