6 maart 2019 door Michiel in Alpenweer | 0 Reactie(s)

Storingen komen en gaan in Europa, ook in de Alpen. Daardoor is het vrij wisselvallig in de wintersportgebieden. Bijna overal wordt een verse laag sneeuw verwacht. De verwachte neerslaghoeveelheden lopen sterk uiteen, op sommige plaatsen wordt tot en met maandag ruim een meter sneeuw berekend. 

Meeste sneeuw in Zwitserland

Donderdag valt er vooral aan de zuidkant van de Alpen (Franse, Zwitserse en in Italiaanse bergen) een sneeuwlaag van 10 tot 55 cm. De meeste sneeuw wordt in Wallis verwacht, mogelijk valt in de omgeving van Zermatt ruim een halve meter sneeuw. Vooral in de ochtend en begin van de middag is het vaak bewolkt en sneeuwt het enige tijd. Ook waait het stevig uit het zuidwesten. De wind is behoorlijk vlagerig, door zeer zware windstoten blijven in de ochtenduren mogelijk enkele skiliften dicht. In de loop van de dag neemt de wind af en klaart het vanuit het westen op. In Oostenrijk betrekt het juist later op de dag. In Oostenrijk is de lucht eerst nog vrij mild met 5 graden op 1500 meter. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de donderdag van het westen uit naar 800 tot 100 meter.  

Vrijdag rustige skidag

De wind houdt het vrij kalm op de vrijdag onder invloed van een zwakke rug van hogedruk. Wel is de atmosfeer onstabiel van opbouw. Daardoor is er een mix van zon en wolken. In de loop van de dag ontstaan enkele buien. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1200 meter. In de lager gelegen skigebieden valt overdag een mix van regen, hagel en sneeuw. Boven de 1200 meter komen vrijdag verspreid enkele sneeuwbuien voor, vooral aan de loefzijde van de bergen. 

Momenteel is het op veel plekken, zoals hier in Mayrhofen, nog prachtig wintersportweer

Mild en wisselvallig weekend

In het tweede weekend van maart wordt het weerbeeld opnieuw bepaald door verschillende storingen. De wind trekt aan en waait veelal uit westelijke richting, met name op zondag schiet de wind vanuit het noordwesten soms flink uit. Uit voorzorg zouden hoger gelegen stoeltjesliften gesloten kunnen worden. De sneeuwvalgrens gaat op zaterdag omhoog. Op 1500 meter stijgt de temperatuur naar 1 tot 4 graden. In de loop van de zaterdag betrekt het vanuit het westen. In de Frankrijk en Zwitserland wordt boven de 1600 meter 2 tot 12 cm sneeuw verwacht. In Oostenrijk en Italië blijft het het zaterdag nagenoeg droog. Zondag krijgen opnieuw de Franse en Zwitserse wintersportgebieden een verse sneeuwlaag van 5 tot 15 cm. In de avond gaat van het westen uit de sneeuwvalgrens omlaag. 

Na het weekend kouder

Vanaf maandag wordt het gevoelig kouder met op 1500 meter overdag 1 tot 6 graden vorst. Ook waait het krachtig uit noordelijke richtingen met opnieuw grote kans op enkele gesloten liften. Bovendien valt er vooral aan de noordzijde van de Alpen geruime tijd sneeuw. Dit keer wordt ook veel sneeuw voor Tirol en de Voralberg verwacht. Ook in het Duitse middelgebergte, bijvoorbeeld in Willingen en Skiliftkarussell Winterberg, valt maandag 2 tot 8 cm sneeuw. 
De computermodellen berekenen tot en met maandag 20 cm in Salzburgerland, 50 tot 70 in Tirol en Vorarlberg, 30 tot 100 cm in de Zwitserse Alpen, 20 tot 30 cm voor de Italiaanse bergen en 15 tot 75 cm voor de Franse skioorden. Kortom, genoeg sneeuw de komende dagen!

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Willingen kan wel weer wat verse sneeuw gebruiken
Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen