Skip to navigation Skip to main content

Het maximum uit je skiseizoen halen, hoe doe je het?

Als gepassioneerde wintersporter wil je zo veel mogelijk op de sneeuw staan. Spijtig genoeg hebben we in de lage landen minder kansen om even vlug te gaan skiën of snowboarden. Hoe lossen we dit dan op? Het liefst van alles zou ik al mijn verlofdagen opdoen aan skireisjes. Dat deed ik toen ik nog student was en een sponsor had (mam en pap). Maar aan dat mooie liedje komt een eind en als je op je eigen benen staat, besef je pas hoe graag je ouders je moeten verwend hebben. Het budget krimpt het aantal reisjes in en je zoekt naar oplossingen.

Een extreme oplossing

Ik heb het gedaan, het was zalig, maar het kan niet eeuwig duren. Ik heb er 3 winterseizoenen van kunnen genieten. Jaja, ik ben verhuisd naar de mooie hoge toppen van Sint Moritz in Zwitserland. Natuurlijk was alles in het teken van de sneeuw. Ik heb er in een skiservice gewerkt, lesgegeven, les gevolgd. Snowboarden, skiën in freestyle-freeride-racing, telemark, klassieke langlauf, skating, snowkiting, snowsafari’s, rodelen … van alles heb ik met volle overtuiging geprofiteerd.
Maar dan heb je er 5-6 maanden sneeuw, en nadien? Mja, verhuizen naar de zon en volgend seizoen terug van de partij! Of blijven plakken in de zomer… Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen.

Voor de thuisblijvers

Het andere extreem is dan natuurlijk dat men totaal geen skigebied kan bezoeken. Ja, het is zo, niet iedereen kan zich veroorloven naar de sneeuwbedekte bergtoppen te trekken. Of, het noodlot is toegeslagen en je kan geen vrijaf nemen van de oh zo noodzakelijke job. Er zijn genoeg redenen, maar we hebben toch nog mooie initiatieven.
Indoorpistes, de beste uitvinding voor de thuisblijvers. Het liefst natuurlijk ga ik dan skiën op namaaksneeuw, het komt het dichtst in de buurt van ‘the real thing’. Het is wel geweten dat pistes met borstels best wel ok zijn voor je techniek. Dit zeggen ze ook over skiën op rollen, maar dat spreekt me echt niet aan.

De handen-uit-de-mouwen-optie is super!

Schrik je niet af van een beetje begeleiding? Geen probleem om voor een groep te staan en verantwoordelijkheid te dragen? Er zijn voldoende reisorganisaties die mensen zoeken om de busreis te begeleiden, ter plaatse de lessen te geven en activiteiten te organiseren. Zoek er eentje op die je bevalt en stel je voor. Meestal kan je gratis mee als vrijwilliger in de organisatie. Neem lessen en word initiator of ga verder en word instructeur of trainer. Want voor lesgeven in je favoriete sport is wel een opleiding nodig. Het is niet noodzakelijk zo dat een topsporter ook een toptrainer is. Dit is mij op het lijf geschreven. In het begin van het seizoen volg je een korte herscholing en zorg je dat je kennis over de technieken up to date is. En voor de rest van het seizoen kan je mee als begeleider. Perfect!

125 - Winter - Sarah

Over Sarah

De eerste keer skiën vergeet Sarah nooit meer. Na haar opleiding lichamelijke opvoeding bracht ze enkele seizoenen door als skileraar in het Zwitserse St. Moritz. Inmiddels is ze terug in België, maar de passie voor skiën is er nog steeds.