23 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

Er trekt een lagedrukgebied vanuit Zuidoost-Frankrijk naar Sardinië. Woensdag wordt hierdoor vochtige lucht tegen de zuidzijde van de Alpen gestuwd, zodat er wat sneeuw kan vallen. Vrijdag wordt het rustiger en is er ruimte voor zon. In de loop van het weekend staat er weer sneeuw op het programma voor de noordalpen, maar de meeste neerslag wordt ditmaal in Frankrijk verwacht. Het gevaar op lawines is duidelijk afgenomen in Oostenrijk en Zwitserland, maar nog zeker niet verdwenen. Blijf daarom de adviezen op de pistes goed opvolgen.

Beetje sneeuw op woensdag

Vandaag is het weerbeeld nogal wisselend in het Alpengebied. In Zwitserland schijnt vooral in Tessin en Graubünden de zon behoorlijk. In Oostenrijk en de Dolomieten is het bewolkt. Er valt daar ook wat lichte sneeuw. Er worden geen grote hoeveelheden verwacht, een paar centimeter hooguit. Voor Zuid-Tirol geldt dat elke vlok zeer welkom is. De afgelopen weken was het overwegend droog in Zuid-Tirol en werden veel pistes met de sneeuwkanonnen van poeder voorzien. Over Frankrijk trekken ook veel wolken en er valt een beetje sneeuw.

Webcam Plan de Gralba

Op Plan de Gralba, in Val Gardena, is een klein laagje verse sneeuw gevallen

Meer zon op donderdag en vrijdag

Het lagedrukgebied bij Sardinië trekt donderdag en vrijdag naar het oosten van de Middellandse Zee. Boven het Alpengebied bouwt zich tijdelijk een hogedrukgebied op. Dat betekent een rustiger weerbeeld. Op donderdag hebben wolken in Oostenrijk eerst nog wel de overhand en er kan een beetje sneeuw vallen in het Salzburgerland, Karinthië en Steiermark. Later komt de zon er vaker bij. Vrijdag trekken mogelijk enkele sneeuwbuien over het Salzburgerland. Verder is regionaal kans op 'Hochnebel' (bewolking in de dalen). Op de hogere pistes kijk je daar natuurlijk prachtig over uit.

Weekend opnieuw (veel) sneeuwval

Zaterdag ziet het weerbeeld er nog redelijk uit in de Alpen en de Duitse middelgebergten. De zon krijgt flink de ruimte en er staat weinig wind. In de loop van de dag wordt het hogedrukgebied steeds zwakker en zondag komen lagedrukgebied vanuit het noordwesten naar de Alpen toe. Dit betekent een snel toenemende kans op neerslag. Vanaf ongeveer 800 meter valt er hoofdzakelijk sneeuw, dus veel pistes krijgen wel een mooie laag erbij. Er kan gemakkelijk 20 tot 40 cm vallen, regionaal nog meer. Opnieuw behoorlijke hoeveelheden, wat voor problemen kan gaan zorgen.

(Beweeg met je vinger of muis over de kaart om de juiste regio te zien)Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Uitzicht op Füssen

Fraai uitzicht op het begin van de Alpen bij Füssen, Zuid-Duitsland.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.