16 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

De zware sneeuwval is eindelijk achter de rug. Hoewel er nog steeds hard gewerkt wordt in de noordelijke Alpen om wegen begaanbaar te maken en het risico op lawines te verkleinen, kan er nu steeds meer van de verse sneeuw genoten worden. Inmiddels is ook in Zwitserland veel sneeuw gevallen, net als in de Franse Alpen. Daar zijn de condities goed. De zuidelijk flanken van de Alpen komen er bekaaid vanaf. Daar maken op veel pistes de sneeuwkanonnen overuren.

Zon én optimale sneeuwcondities

In de noordelijke Alpen is dus een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen. Op sommige plekken ligt hogerop meer dan 3 meter sneeuw. Veel stations geven twee tot driemaal zoveel sneeuw in vergelijking met wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Als dan de zon gaat schijnen bij zoveel sneeuw dan mag je natuurlijk ook spreken van een winterwonderland, een sprookjeswereld. En dat zal het zijn de komende dagen. De verwachte neerslaghoeveelheden zijn klein en in de gebieden waar de afgelopen tijd zoveel sneeuw is gevallen blijft het zo goed als droog. De pistes komen of zijn al in perfecte staat en in vrijwel in heel het Alpengebied zijn de condities optimaal. Blijf wel op de pistes! De afgelopen dagen zijn er meerdere doden gevallen door lawines. Vrijwel alle slachtoffers waren buiten de pistes aan het skiën en negeerden de aanwijzingen van lokale autoriteiten. De komende dagen is het risico op lawines nog steeds groot!

Prachtige omstandigheden in Seefeld

Een heerlijke dag om op de pistes te staan in Seefeld

Richting het weekend weer wat sneeuw

Vrijdag en in het weekend kan er hier en daar wat lichte sneeuw vallen op de hoogste toppen en in de zuidelijke Alpen. Ook in de Dolomieten kan wat sneeuw gaan vallen. We hebben het niet over grote hoeveelheden. Meestal gaat het om een paar centimeter. Elders zijn flinke perioden met zon. De temperatuur ligt overdag iets boven nul, ’s nachts vriest het matig tot streng. Volgende week wordt het waarschijnlijk nog kouder als zeer koude lucht vanuit het noorden steeds verder richting het zuiden zakt. In de nachten kan het dan flink gaan vriezen met temperaturen in de bergen tussen de -15 en -20 graden. Overdag komt de temperatuur dan ook niet meer boven 0. Waarschijnlijk blijft het wel droog, de kans op sneeuw is begin volgende week klein.

Steeds betere condities in het Sauerland

In het Duitse middelgebergte wordt het de komende dagen ook kouder. De temperatuur ligt overdag rond het vriespunt en in de nachten vriest het een paar graden. Veel verse sneeuw wordt er niet verwacht in Willingen en Winterberg, maar de omstandigheden zijn wel goed om de sneeuwkanonnen in te zetten. De condities zullen de komende dagen daar verbeteren en de verwachting is dat er richting het weekend wat meer liften en pistes op kunnen. Ook wordt er wat meer zon verwacht, vandaag is het daar vrij grijs.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Grijze dag in Winterberg

In Winterberg is het vandaag behoorlijk grijs

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.