19 december 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Iedereen die dit weekend op wintersport gaat, kan met een gerust hart naar de Alpen reizen. In veruit de meeste skigebieden ligt voldoende sneeuw om te skiën en te snowboarden. Zit je in een gebied met alleen maar lage pistes, dan wordt het wel behelpen. Onder grofweg 1500 meter zijn de sneeuwhoogtes soms wel erg mager. De komende dagen komt er overigens nog wel sneeuw bij (enkele tientallen centimeters), met name in het westen en zuiden van de Alpen.

Besneeuwde wegen in de bergen

Het weer onderweg naar de bergen ziet er prima uit. Zowel via Frankrijk als via Duitsland is op vrijdag en zaterdag geen sprake van winterweer. In de nacht blijft het kwik ruim boven het vriespunt en als er neerslag valt dan is dat regen. Pas op het laatste stukje, zodra je aan de voet van de bergen bent, kan de situatie lastiger worden op de weg. Vanaf Morzine tot Val Thorens, in de Zwitserse Alpen en in Vorarlberg en Tirol kan de rit naar het skidorp mogelijk vertraging oplopen. Tussen de 1000 en 1500m hoogte kunnen de wegen namelijk glad zijn door bevriezing en sneeuw. We verwachten geen grote hoeveelheden, maar vanwege de drukte is het bestrijden van de gladheid wel lastiger.

Prima wintersportweer

Het weer voor de eerste vakantieweek ziet er verder overigens best oké uit. Misschien valt er halverwege de week nog plaatselijk wat sneeuw, maar op de meeste dagen verwachten we droog weer. Daarbij hebben wolken geregeld de overhand, dus het kan soms mistig zijn op de hoge pistes. De nulgradengrens schommelt in Oostenrijk tussen de 1000 en 1500 meter. Richting de Franse Alpen verwachten we hogere temperaturen. Daar beweegt de nulgradengrens over het algemeen tussen de 1400 en 1800 meter. Al met al dus op de meeste dagen prima weer om te skiën, zeker als je steeds boven de 2000 meter hoogte blijft.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Een grijze dag vandaag in het Montafon

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.