12 december 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië voert momenteel koude lucht vanuit het oosten naar het centrale deel van Europa en geleidelijk ook tot in het westen. Donderdag trekt er een zwak lagedrukgebied naar de Golf van Genua. Er schuift daardoor bewolking over de Franse en Italiaanse Alpen en de Dolomieten, ook valt daar misschien wat lichte sneeuw. Vrijdag klaart het breed op. Zaterdag verloopt eveneens heel aardig, maar zondag komt er zachtere lucht vanuit het westen. Dat gaat geleidelijk ook gepaard met sneeuw en regen.

Vandaag verse sneeuw in Oostenrijk

De zon schijnt woensdag behoorlijk in een flink deel van de Alpen. In Frankrijk en Zwitserland is de meeste zon, over Oostenrijk trekken meer wolken. Vooral in het Salzburgerland en Tirol kan sneeuw vallen, tot in de dalen. De neerslag neemt wel geleidelijk af, in de avond is het overal weer droog. Morgen begint de dag met vrij veel zon, later neemt de bewolking in het westelijk deel van het Alpengebied toe. De middagtemperatuur ligt vandaag en morgen rond -10 graden op 2000 meter, op de hogere pistes is het enkele graden kouder.

Verse sneeuw in Schladming

In het oosten van Oostenrijk, zoals hier in Schladming, valt vandaag nog verse sneeuw

Twee zonnige dagen

Vrijdag en zaterdag bevindt er zich tijdelijk een hogedrukgebied boven Frankrijk, dat storingen vanaf de oceaan nog even tegenhoudt. In de Alpen wordt het daardoor behoorlijk zonnig en blijft het droog. De aanwezige lucht is nog steeds koud. In de meeste resorts blijft het flink vriezen overdag, op de hogere pistes staat er -10 of lager op de thermometer. Gelukkig staat er daarbij niet veel wind, dus de condities zijn uitstekend om in dit voorseizoen al een paar mooie afdalingen te maken!

Koude lucht wordt verdreven

Zondag neemt de bewolking al geleidelijk toe, vanaf de avond bereikt zachtere lucht als eerste de Franse Alpen. Er gaat vervolgens ook neerslag vallen, de hoger gelegen pistes kunnen weer verse sneeuw verwachten, maar in de lager gelegen gebieden zal het voornamelijk toch 'warm water' regenen. De sneeuwvalgrens stijgt maandag al vlot naar 1500 tot 2000 meter. Vervolgens komt overdag de vorstgrens weer boven 2000 meter te liggen. Op de langere termijn ligt er ook geen nieuwe winterse periode in het vooruitzicht.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

Silvretta Montafon zon

In het westen van Oostenrijk, zoals hier in Silvretta Montafon, schijnt de zon volop

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.