Skip to navigation Skip to main content
Zwarte Piste Expert
© Spalder Media Group

Brrrrr, spannend en steil! Dat zijn de steilste en meest extreme afdalingen in de Alpen. Duizelingwekkende dieptes, metershoge buckels, afmattende World Cup afdalingen en de steilste geprepareerde pistes zorgen voor een flinke dosis adrenaline. In dit blog een overzicht met de steilste afdalingen in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. Iedere wintersporter die wel houdt van een beetje uitdaging, moet deze pistes gedaan hebben. Wees gewaarschuwd, de nodige moed en techniek is vereist om deze afdalingen tot een goed einde te brengen!

1. De Zwitserse Muur: 2 meter hoge buckels

De Muur of Le Mur Suisse, een naam die precies zegt waar deze piste voor staat. Wanneer je bovenaan de rand staat, gaat het letterlijk loodrecht naar beneden. Deze afdaling aan de oostzijde van de ‘Pas de Chavanette’ is zo steil, dat geen enkele pistebully 'm kan prepareren. Wanneer je de Muur wilt aanvallen, moet je enigszins geluk hebben met de omstandigheden. Soms is het er vreselijk ijzig en zijn de buckels wel twee meter hoog. De Zwitserse Muur ligt in Les Portes du Soleil, met 600 km aan pistes een van de grootste skigebieden ter wereld.

 • Hellingspercenage: 76%
 • Lengte: 1300 meter
 • Hoogteverschil: 331 meter
Le Mur Suisse een van de steilste pistes
© Spalder Media Group

2. Streif: de gevaarlijkste afdaling van de World Cup

De Streif, in het skigebied van Kitzbühel en Kirchberg, is de gevaarlijkste afdaling van het Wereldbekercircuit. De profs bereiken snelheden van wel 140 km/u en maken gigantische sprongen. Een bezoek aan de prestigieuze Hahnenkamm-Rennen is een onvergetelijke belevenis. Maar ook voor jou en mij is de Streif begaanbaar! Een deel van de piste staat aangeduid als skiroute en een ander deel is gewoon geprepareerd. Zo kun je zelf ervaren hoe steil de beroemde ‘Mausefalle’ wel niet is. Voor wie het allemaal te steil is, is er een makkelijkere variant: de Familien Streif.

 • Hellingspercentage: 85% (Mausefalle)
 • Lengte: 3312 meter
 • Hoogteverschil: 860 meter

3. Harakiri: beroemd en berucht

Als er één piste berucht is in het skigebied Ski Zillertal 3000, dan is het wel de Harakiri. Zelf moet ik toegeven dat ik het wel mee vindt vallen, maar er zit een stuk in dat behoorlijk steil is. Bovendien is de afdaling vaak flink ijzig, wat 'm nog iets moeilijker maakt. Kom je ten val, dan kun je zomaar meters naar beneden glijden. Zie dan je ski's nog maar eens terug te vinden! Na afloop kun je in de après-ski van Mayrhofen opscheppen over je dappere prestatie.

 • Hellingspercentage: 78%
 • Lengte: 1500 meter
 • Hoogteverschil: 376 meter
Harakiri een van de steilste afdalingen in de Alpen
© Spalder Media Group

4. Kandahar: vrije val in Duitsland

De Kandahar afdaling ligt in het skigebied Garmisch-Classic en hoort bij de langste en steilste pistes in het World Cup circuiit. De ‘Freie Fall’ heeft een hellingspercentage van wel 92%! Snelheden van 130 km/h zijn mogelijk maar heelhuids beneden komen is al een uitdaging op zich. Wil je zelf afdalen van piste nummer 5 (5a/5b), dan dien je niet alleen te beschikken over moed, maar ook over een goed conditie én skitechniek. De piste heeft een lengte van meer dan 3 kilometer en is een echte kuitenbrander.

 • Hellingspercentage: 92%
 • Lengte: 3300 meter
 • Hoogteverschil: 1800 meter

5. Piculin: veel steiler wordt het niet in Italië

De Piculin in het skigebied Kronplatz behoort tot de steilste pistes van Italië. Een leuke uitdaging voor op je lijstje! De afdaling heeft een maximaal hellingspercentage van 72% en is daarmee verre van gemakkelijk. Het eerste gedeelte lijkt nog eenvoudig, maar vergis je niet! Snel wordt het moeilijker. De Picolin is samen met de Sylvester, Herrnegg, Pre da Peres en Erta onderdeel van de 'Black Five' van Kronplatz.

 • Hellingspercentage: 72%
 • Lengte: 2000 meter
 • Hoogteverschil: 530 meter

6. Gamsleiten 2: hellingspercentage tot 100%

De Gamsleiten 2 staat ook wel bekend als ‘de Muur’ van Oostenrijk. Alleen van de aanblik begin je al te huiveren. De piste is zo steil, dat de buckels soms imposante formaten aannemen. De hellingsgraad is op sommige gedeeltes maar liefst 100% (45°). Gelukkig liggen er in het skigebied van Obertauern nog tal van andere pistes die stukken vriendelijker ogen. Van de ruim 100 km aan pistes is maar liefst 61 km blauw van kleur.

 • Hellingspercentage: 100%
 • Lengte: 1300 meter
 • Hoogteverschil: 362 meter
Gamsleiten II in Obertauern een van de steilste afdalingen in de Alpen
© TVB Obertauern

7. Black Ibex: steilste geprepareerde piste van Oostenrijk

De Black Ibex behoort met een hellingspercentage van 87,85% tot de steilste geprepareerde pistes van Oostenrijk. Dat is best uniek, aangezien het prepareren van dit soort pistes een behoorlijk uitdagende klus is. Pistenbully's moeten zich aan speciale stalen kabels verankeren om niet naar beneden te glijden. De Black Ibex vind je op de Kaunertaler Gletscher en is een van de jongste steile afdalingen in dit rijtje. De piste is sinds 2020 geopend voor wintersporters. De lengte van 3 km schrikt misschien af, maar vrees niet. Het steilste gedeelte is 500 meter lang.

 • Hellingspercentage: 87,85%
 • Lengte: 3000 meter
 • Hoogteverschil: 363 meter

Andere uitdagende zwarte afdalingen in de Alpen:

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.