Skip to navigation Skip to main content

Voor iedereen die wel houdt van een spannende uitdaging, is er de Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher. Een pittige zwarte afdaling die met een hellingsgraad van maar liefst 87,85% de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk is. Vooral dat laatste is uniek. Het prepareren van zulke steile pistes is een gevaarlijke en behoorlijk uitdagende klus, aangezien pistenbully's zich aan speciale stalen kabels moeten verankeren om niet naar beneden te glijden. De Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher is sinds februari 2020 geopend voor wintersporters, hoog tijd om deze spectaculaire zwarte piste eens onder de loep te nemen!

De Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher: bloedstollend steil

Steil, bloedstollend steil, zo kan de Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher het best omschreven worden. Het is absoluut geen afdaling voor beginners en zelfs gevorderden zullen met een kloppend hart boven staan. Met een helling van 41,3°, oftewel een hellingsgraad van ongeveer 87,85%, is dit de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk. Nog niet zo lang geleden behoorde die titel nog toe aan de Harakiri in Mayrhofen, maar iets meer dan twee jaar geleden heeft de Black Ibex de beruchte afdaling van de troon gestoten. De Black Ibex, ook wel zwarte steenbok en piste 1D, is ontstaan nadat de Falginjochbahn in 2020 in gebruik werd genomen. De afdaling start vlak naast het bergstation van de Falginjoch op 3113 meter hoogte en heeft een lengte van 3 km. Vrees niet, het steilste stuk is 'slechts' 500 meter lang. Denk nu ook niet meteen 'eitje!', dat is de Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher zeker niet!

Fijn om te weten: mocht je toch met knikkende knieën boven staan, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de blauwe 1C of rode 1A naar beneden te nemen. Scheelt weer een ritje terug met de lift! ;-)

Uitdagende klus voor pistenbully's

Je kunt je vast voorstellen dat het prepareren van zo'n piste een flinke klus is. Een pistenbully kan namelijk niet zomaar even omhoog en naar beneden rijden als een helling zo steil is. Bovendien kan de Black Ibex niet eens geprepareerd worden als er niet voldoende sneeuw ligt. Pas als de sneeuwhoogte het toelaat, waagt een pistenbully met een kracht van meer dan 500 PK zich aan de klus. De bully rijdt daarvoor eerst rustig omhoog via de rode Weißsee Abfahrt naar de Falginjoch, om zich vervolgens op de top te verankeren aan sterke stalen kabels. Zonder dat is prepareren hier onmogelijk! Een spannende klus, zo lieten de bestuurders al eerder weten. Maar wel eentje met spectaculaire uitzichten onderweg. Want eerlijk is eerlijk, alleen daarom al wil je eens op de top van de Falginjoch staan!

Wintersport op de Kaunertaler Gletscher

De Kaunertaler Gletscher ligt aan het eind van het Tiroolse Kaunertal, te midden van een prachtig en ongerept berglandschap. Groot voordeel is dat de grote massa hier nog niet is neergestreken en daarom is het er zelfs tijdens het hoogseizoen nooit echt druk. Uniek is dat je met de auto tot onderaan de gletsjer kunt komen. Vanuit het dorpje Feichten, het laatste dorp in het dal, rijd je in ongeveer een half uur omhoog via een schitterende bergweg. Na een paar scherpe haarspeldbochten en schitterende uitzichten onderweg, kun je onderaan de Ochsenalm parkeren of nog hoger bij restaurant Weißsee. Het gletsjerskigebied beschikt over iets meer dan 20 km aan pistes en die zijn veelal blauw van kleur. De Black Ibex kun je dus makkelijk vermijden als je al de kriebels krijgt bij het idee! ;-) Het skigebied is lekker overzichtelijk en staat garant voor hele mooie uitzichten onderweg.

Nog meer steile pistes in de Alpen

De Black Ibex op de Kaunertaler Gletscher is uiteraard niet de enige steile piste in de Alpen. Wie wil, kan nog veel meer extreem steile pistes op de wintersport bucket list zetten! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.