Skip to navigation Skip to main content

Sonnkogelbahn op Schmittenhöhe in skigebied Zell am See-Kaprun wordt vernieuwd

Sonnkogel Tal Neu Visualisierung ©️Schmittenhöhebahn AG
© Schmittenhöhebahn

Wie komende winter gaat skiën in Zell am See-Kaprun, kan op de Schmittenhöhe gebruikmaken van een nieuwe lift. De 3-persoons stoeltjeslift Sonnkogelbahn uit 1984 is niet meer van deze tijd en wordt daarom deze zomer vervangen door een moderne combinatielift met zowel gondels als stoeltjes. Dit betekent meer snelheid, meer comfort en een verhoogde capaciteit. Alles over de nieuwe lift op de Schmittenhöhe in Zell am See lees je in dit artikel.

Nieuwe combinatielift op de Schmittenhöhe in Zell am See

De Schmittenhöhenbahn AG exploiteert in totaal 28 liften in het skigebied Zell am See-Kaprun. Om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar ook om wintersporters de hoogst mogelijke veiligheid en comfort te bieden, is besloten de 3-persoons Sonnkogelbahn komende zomer te compleet te ontmantelen en vervangen door een nieuwe lift. Na bijna 40 jaar trouwe dienst is het pensioen van de Sonnkogelbahn op de Schmittenhöhe in Zell am See officieel ingeluid. De nieuwe lift is er niet zomaar eentje. De nieuwe Sonnkogelbahn op de Schmittenhöhe wordt een afneembare combinatielift met stoeltjes en gondels, ontwikkeld met de nieuwste technologieën.  

Schmittenhöhe pistekaart met nieuwe lift Sonnkogelbahn Zell am See-Kaprun
© Schmittenhöhe
De pijl geeft de locatie aan van de nieuwe lift

Een lift voor zomer én winter

Belangrijk bij het ontwikkelen van de nieuwe lift op de Schmittenhöhe in Zell am See was dat deze bruikbaar moet zijn in winter én zomer. Daarom is ervoor gekozen om de huidige Sonnkogelbahn te vervangen door een combinatielift. In de wintermaanden zal de lift uitsluitend draaien met 6-persoons stoeltjes en in de zomermaanden alleen met 8-persoons gondels. De stoeltjes worden bovendien voorzien van stoelverwarming en een weerkap voor extra comfort.

Locatie bergstation iets verder oostelijk

De locatie van het dalstation op 1385 meter hoogte blijft gelijk. Men vervangt alleen het bestaande gebouw, waar nu ook sanitaire voorzieningen in komen. Omdat de nieuwe lift meer ruimte inneemt, komt het bergstation - dat nu op 1835 meter hoogte ligt - zo’n 20 meter verder naar het oosten te liggen. Dit is het gebouw waar ook de aandrijving van de lift in wordt geplaatst. Het huidige bergstation wordt overigens niet gesloopt, maar gebruikt om bergrestaurant Sonnkogel mee uit te breiden. Hieronder een overzicht met alle cijfers van de nieuwe lift in Zell am See.

  • Soort lift: combinatielift
  • Hoogte dalstation: 1385 meter
  • Hoogte bergstation: 1835 meter
  • Lengte traject: 1200 meter
  • Hoogteverschil: 450 meter
  • Aantal liftpalen: 12
  • Capaciteit winter: 2500 personen per uur
  • Capaciteit zomer: 1200 personen per uur
  • Snelheid: 5 meter per seconde
  • Duur rit: 4:60 minuten
Nieuwe Sonnkogelbahn op Schmittenhöhe in Zell am See-Kaprun
© Schmittenhöhebahn

Wintersport in Zell am See-Kaprun

De Schmittenhöhe in Zell am See en Maiskogel en Kitzsteinhorn in Kaprun vormen samen een skigebied met ruim 135 km aan pistes. Het skigebied reikt tot maximaal 3029 meter hoogte en garandeert daarmee een lang en sneeuwzeker skiseizoen. Dankzij de Ski ALPIN CARD en zellamseeXspress zijn ook de pistes van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn toegankelijk, waardoor je hier meer dan 400 km aan pistes kunt skiën met dezelfde skipas. Wintersporters van alle leeftijden en niveaus vinden hier genoeg mogelijkheden voor een fijne wintersport. Er zijn goede skischolen, kinderen kunnen terecht in uitgebreide kinderlanden en ook zijn er allerlei leuke funslopes. Aan knusse hutten geen gebrek, maar voor een unieke ervaring moet je echt eens naar de Maiskogel Alm Ranch op de Maiskogel. Hier kun je niet alleen lunchen, maar ook knuffelen met alpaca’s.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.