Skip to navigation Skip to main content
snowboard
© Spalder Media Group

Snowboarden voor beginners staat gelijk aan dikke knieën en blauwe billen van het vallen, ruzie met de sleeplift en erg veel contact met de koude sneeuw. Het klopt dat je als beginnende snowboarder echt even doorzetten. Het is letterlijk vallen en weer opstaan. Maar, met de juiste spullen en goede training kom je na een paar dagen prima de piste af. Ook zonder dat je helemaal bont en blauw bent! Er wordt zelfs gezegd dat de meeste mensen snowboarden sneller onder de knie hebben dan skiën. In dit artikel een aantal tips voor wintersporters die beginnen met snowboarden.

Snowboarden voor beginners

Als beginnende snowboarder moet je beschikken over het nodige doorzettingsvermogen. Beginnen met snowboarden gaat zeker niet eenvoudig. Je staat schuin, hebt één plank onder je voeten en geen stokken om je balans mee te bewaren. De eerste paar dagen zal je denken dat je het nooit zal leren, maar vervolgens ga je snel progressie maken en krijg je er plezier in! Beginners die voor het eerst gaan snowboarden kunnen met een goede voorbereiding alvast voor de optimale voorwaarden zorgen.

Opstaan na een val met snowboard
© Spalder Media Group
Leren snowboarden gaat met vallen en opstaan!

1. Je outfit: kies voor warme, waterdichte kleding en denk aan bescherming

Als beginner is het belangrijk dat je kleding hebt die je goed droog en warm houdt. Kies voor een snowboardbroek en -jas die lekker warm en goed waterdicht zijn, want of je wilt of niet; je zit toch heel wat keren in de sneeuw. Skibroeken hebben tegenwoordig een goede waterdichtheid, dus als je die al hebt kan dat natuurlijk ook. Wil je blauwe billen voorkomen? Draag dan een crash pant, dit is een broekje met pads die je beschermen bij het vallen en die je onder je snowboardkleding draagt. Daarnaast is het ook aan te raden kniebeschermers om te doen. Er zijn speciale snowboard-kniebeschermers, maar misschien heb je ze nog liggen van skaten of volleybal; deze voldoen ook prima! Ook polsbeschermers en een helm zijn absolute aanraders.

Waterdichte kleding kopen als je gaat beginnen met snowboarden
Waterdichte kleding is een must!

2. Ontdek of je goofy of regular bent: met welke voet sta je voor?

Op een snowboard sta je altijd met één voet voor. In snowboardtermen spreek je dan over goofy (rechts voor) of regular (links voor). Er zijn wat trucjes om uit te vinden wat jouw voorkeurshouding is. Doe alsof je een stukje over het ijs wilt glijden, of laat iemand je van achteren een duwtje geven; welke voet heb je nu voor? Kies dan ook deze voet voor om te beginnen met snowboarden. Maak je geen zorgen als je je in het begin hebt vergist; een goede snowboardleraar zal zien dat je beter met je andere voet voor kunt staan. Heel soms zijn er mensen die net zo gemakkelijk de ene als de andere kant uit glijden, maar over het algemeen zal je zien dat de je een duidelijke voorkeur hebt.

3. Huur je materiaal de eerste keer

Huur de eerste keer je materiaal als je gaat snowboarden. Zo kun je eerst kijken of je het boardvirus te pakken krijgt, en je loop je niet het risico dat je je beginnersboard snel ontgroeid bent. Als beginner kies je een board dat redelijk flexibel is. Deze snowboards laten zich makkelijk sturen. Laat je niet verleiden tot een mooi (en stijf!) board voor gevorderden, het zal veel langer duren voor je bochten draait. Een goede snowboardshop kan je natuurlijk helpen met het kiezen van het juiste snowboard en boots. Toch liever kopen?

4. Kies de juiste maat schoenen en snowboard

Het is belangrijk dat je snowboardschoenen goed passen en zeker niet te groot zijn. Je hiel dient goed gefixeerd te zijn in de schoen, zodat deze niet omhoog komt als je op je ‘tooside’ staat. Verder dien je de schoen goed te sluiten met de veters of het sluitsysteem, zodat je bewegingen goed overgebracht worden op je snowboard. Twijfel je aan de maat: neem je schoen altijd liever iets te klein, dan iets te groot. De lengte van je snowboard hangt onder andere af van je lengte en je gewicht. Zet je snowboard rechtop; als beginner dient deze dan tussen je borst en neus te komen. Heb je grotere (vanaf maat 44) voeten? Vraag dan in de snowboardshop om een extra breed board, anders ga je met je tenen door de sneeuw!

Snowboarden op de piste

5. Neem altijd snowboardles

Bij veel mensen leeft het idee dat snowboarden moeilijk zou zijn. Niets is minder waar! De eerste dag(en) is het even lastig en zal je meer vallen dan een beginnende skiër, maar snowboarden is in principe snel te leren. Na de eerste week komen veel mensen al goed van een middelzware (rode) piste af. De belangrijkste tip is eigenlijk: neem les! Ik heb vaak mensen gezien die een middagje een board huren en het zelf gaan uitproberen op een oefenpiste. Naast het risico van blessures heb je ook grote kans dat je jezelf een verkeerde (val)techniek aanleert. Over het algemeen is het makkelijker iets aan te leren dan weer af te leren. Investeer dus in les en je zult zien dat je het veel sneller onder de knie hebt. Zeker als je kiest voor een paar uur privéles. Maar misschien vind je lessen in een groep gezelliger, dan kan natuurlijk ook! Ook is het een goede tip om alvast snowboardles in Nederland te nemen op een indoor (sneeuw)baan. Hierdoor hoef je in de Alpen minder tijd op de oefenpiste door te brengen.

6. Online techniek leren? Nee, maar het is wel een leuke voorbereiding!

Snowboardles nemen van een gediplomeerde snowboardleraar of -lerares is de beste manier om de juiste techniek aan te leren. Je zal merken dat je met een betere techniek ook steeds meer lol in het snowboarden krijgt. Persoonlijk ben ik dus geen voorstander van ‘doe-het-zelf-cursussen’ op internet. Maar je alvast een beetje voorbereiden kan natuurlijk nooit kwaad. Op deze website vind je veel interessante snowboard techniek tips. Maar laat deze tips geen vervanging zijn van snowboardles in de sneeuw. Het is natuurlijk ook altijd een goed idee om eens een middagje te gaan lessen op een indoor skibaan!

Leren snowboarden tips voor beginners op een snowboard

7. Waar naartoe op snowboardvakantie?

Net als ski-debutanten heb je als beginnende snowboarder niet een enorm groot skigebied nodig. Enkele blauwe pistes, misschien een rode en je hebt de hele week plezier! Hoeveel kilometer? Ik denk dat je als beginner aan 20/30 km piste genoeg hebt. Verder is het fijn als er stoeltjesliften in het gebied zijn. Sleepliften zijn vaak vermoeiend voor (beginnende) snowboarders, maar het is wel goed voor je balans ;-). Onderstaande bestemmingen zijn perfect voor beginners op het snowboard:

  • Ehrwald: een overzichtelijk skigebied met brede, blauwe afdalingen voor beginnende snowboarders
  • Breuil-Cervinia: ideaal gebied om in te leren snowboarden
  • Lofer: klein, maar fijn skigebied om je eerste bochten te leren draaien
  • Les Menuires: direct vanaf je voordeur op je snowboard
  • Winterberg: dichtbij en zeer geschikt voor de eerste meters op het snowboard
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.