Skip to navigation Skip to main content
Veel Sneeuw Op Boompje

Eindelijk is er positief weernieuws te melden. Misschien wat laat voor wintersporters die aan de voorjaarsvakantie gebonden zijn, maar voor wie daarna een skivakantie op de planning heeft staan is het ideaal. We moeten nog even geduld hebben en een aantal mindere omstandigheden doorstaan, maar er staat een heuse sneeuwdump in de startblokken. In dit wintersportweerbericht praat ik je bij.

Stilte voor de storm

Afgelopen maandag en in de nacht naar dinsdag is er al een vers laagje sneeuw gevallen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Wel bij een sneeuwgrens die tussen 1000-1700 meter hoogte lag, maar deze kwam in een aantal gebieden iets lager uit. Lokaal is er zo’n 20 tot 30 cm sneeuw gevallen, ideaal voor de hoger gelegen pistes. Inmiddels voert een westelijke stroming opnieuw zachte oceaanlucht aan. Vandaag is de zon op veel plekken te zien, al bewegen er wel enkele hoge tot middelhoge wolkenvelden langs de hemel. Op 2000 meter hoogte is het tussen -1 °C en + 7 °C.

In de loop van de middag trekt er vanuit het westen meer bewolking aan. In de Franse Alpen en in het westen van Zwitserland kan dan al wat neerslag vallen bij een sneeuwgrens die rond 1500-1700 meter ligt. Aan het einde van de middag of in de loop van de avond bereikt dit neerslaggebied ook het Oostenrijkse Vorarlberg.

Leogang
In Leogang is de sneeuwgrens duidelijk zichtbaar
Garmisch Classic
Ook in Garmisch Classic is dat het geval

Stormachtige en regenachtige donderdag

De eerdergenoemde mindere omstandigheden volgen op donderdag aan de voorzijde van een prominent Noord-Atlantisch lagedruksysteem. In de nacht naar donderdag gaat het opnieuw flink regenen in de West-Alpen. Omdat de lucht nog vrij zacht is, komt de sneeuwgrens in Frankrijk en Zwitserland tussen 1700-2200 meter hoogte te liggen. In de bergen trekt een stevige zuidwestelijke wind aan, met windstoten die kunnen oplopen naar ruim 100 km/u. Aan de andere kant ontstaat er in Oostenrijk een föhnwind. Hier blijft het op donderdag grotendeels droog, maar het kwik in de dalen loopt op naar 15 °C of zelfs hoger. Laat dat extra laagje maar lekker in je koffer zitten als je de piste opgaat. Dalen die gevoelig zijn voor föhnwind kunnen zware windstoten verwachten. In Italië ontstaat op dat moment een südstau, welke de inleiding is van de weersomslag waar we op zitten te wachten.

Heel veel sneeuw op vrijdag

Zoals ik maandag al schreef, blijft het gelukkig niet lang warm. In de nacht naar vrijdag dient een actief koufront zich aan. Binnen dit front ontwikkelt het eerdergenoemde lagedruksysteem. De sneeuwgrens daalt al snel naar 1000 meter en komt in de loop van de dag ruim daaronder te liggen. Wintersporters die nu in de Alpen zijn, moeten rekening houden met een sneeuwrijke vrijdag. De voorspelde sneeuwhoeveelheden wisselen sterk. Zo’n 30-40 cm in de West-Alpen, ruim een meter in de Zuid-Alpen en ongeveer een halve meter in de Noord-Alpen. In skigebied Nassfeld (Karinthië) staan de voorspelde hoeveelheden nu op 120 cm.

Kouder weekend met nog meer sneeuw

De koude lucht blijft in het weekend aanwezig, hetzelfde geldt voor het lagedrukgebied met koude, vochtige luchtmassa’s. Op zaterdag volgen er wat opklaringen, maar ook kan er nog wat sneeuw vallen. Zondag en maandag laten de weerkaarten nog meer sneeuw zien. In Les Deux Alpes kan dan bijvoorbeeld zo’n 75 cm sneeuw vallen. Leg dat setje sneeuwkettingen dus maar op een handig te bereiken plek als je naar huis reist of juist richting de Alpenlanden. De sneeuwgrens ligt ruim onder 1000 meter, waardoor er ook een dik pak sneeuw kan vallen in de dalen.

Koufront brengt aan het einde van de week sneeuw in Winterberg

Tot en met donderdag is het zeer mild in het westen van Duitsland. Dankzij een sterke westelijke stroming schommelt het kwik de komende dagen tussen 4 °C en 13 °C. Vandaag valt er zo nu en dan regen, maar af en toe weet ook de zon door het wolkendek heen te dringen. Tegen de avond worden de wolken dikker, neemt de wind toe en begint het opnieuw te regenen. Donderdag trekt een hevig regengebied over de regio, de westenwind waait stormachtig en het belooft een kletsnatte boel te worden. In de nacht naar vrijdag trekt een koufront over het Sauerland. Het kwik daalt en vanaf 600 meter hoogte kan er wat sneeuw/natte sneeuw vallen. De wind neemt af in kracht, maar blijft uit westelijke richting waaien. ’s Nachts daalt het kwik weer tot onder het vriespunt. Zaterdag wordt een wisselvallige dag met zo nu en dan wat sneeuw- of regenbuien en ook op zondag is er kans op een vlok sneeuw.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.