Skip to navigation Skip to main content

Schnitzel Index: dit kost een Wiener Schnitzel op de piste in Oostenrijk

Schnitzel Umbrella Bar 8746

Wat betaal je voor een lunch op de piste in Oostenrijk? Zijn de prijzen ook dit seizoen gestegen? De Schnitzel Index geeft je meer duidelijkheid. Waar betaal je het meest voor het geliefde gerecht en waar het minst? Dit populaire gerecht staat in bijna alle berghutten en pisterestaurants in het land op het menu en daardoor kunnen we de prijzen goed vergelijken. De Schnitzel Index vergelijkt de prijzen van een Wiener Schnitzel in de hoogst gelegen berghutten van negentien skigebieden in Oostenrijk.

Schnitzel Index 2024

Al een aantal jaar presenteren we je de Schnitzel Index (lees: onderzoek 22/23). Hierbij kijken we naar de prijzen van Wiener Schnitzels in de hoogst gelegen bergrestaurants in negentien populaire Oostenrijkse skigebieden die het gerecht op de kaart hebben staan. Er is in dit onderzoek alleen naar de prijs van een Wiener Schnitzel gekeken. De smaak, het formaat en eventuele bijgerechten zijn in dit onderzoek niet meegenomen. Wel hebben we ervoor gekozen om alleen de prijzen van een Wiener Schnitzel van varkensvlees te vergelijken, op de kaart ook vaak aangeduid als Schnitzel Wiener Art. Een schnitzel van kalfsvlees is een nog duurder gerecht en staat in veel minder berghutten op de kaart. In een aantal hooggelegen hutten kom je alleen kalfsschnitzels tegen, zoals pisterestaurant Pardorama in Ischgl. Een Wiener Schnitzel van kalfsvlees kost hier € 29,-

Schnitzel Index dit kost een Wiener Schnitzel op de piste in Oostenrijk
Krijg jij hier ook spontaan trek van?

Wiener Schnitzel gemiddeld 10,43% duurder dan vorig jaar

De prijzen om ons heen stijgen en inflatie is tegenwoordig een veelgebruikt woord, maar is alles ook dit jaar weer flink duurder geworden? Na het vergelijken van de prijzen van de schnitzels in negentien verschillende berghutten met de prijzen van vorig jaar, kunnen we concluderen dat het populaire Alpengerecht opnieuw flink duurder geworden is. Je betaalt gemiddeld 10,43% meer dan vorig jaar, wat neerkomt op een gemiddelde prijs van € 19,11. Een forse prijsstijging zien we onder andere in het Skicircus. Voor een Wiener Schnitzel bij de Westgipfelhütte betaalde je vorig seizoen € 14,80 en nu € 18,70,- (26,35% duurder). Bij de W5 Ski Lounge op de Wetterstein in Ehrwald betaalde je vorig jaar € 14,40 en nu maar liefst € 18,50 (28,47% duurder).

Dit kost een Wiener Schnitzel in Oostenrijk

De prijsstijgingen zijn niet overal even fors. De duurste Wiener Schnitzel die wij hebben vergeleken bestel je wederom bij Restaurant Rüfikopf in Ski Arlberg, deze kost maar liefst € 24,50 (6,25% duurder dan vorig jaar). Voor de goedkoopste in ons rijtje reis je af naar de Panoramarestaurant Kanzelwand in het Kleinwalsertal. Hier betaal je € 16,50. Bekijk hieronder alle prijsvergelijkingen.

Schnitzel Index 2024
Klik op de tabel om deze te vergroten.

Oorsprong schnitzel

Tot slot nog een leuk weetje over schnitzels. Hoewel je alleen al vanwege de naam ‘Wiener Schnitzel’ verwacht dat dit gerecht haar oorsprong in Oostenrijk vindt, is dat helemaal niet het geval. Schnitzels komen oorspronkelijk uit Italië. Hier bakten chefs rond de 16e eeuw vlees in broodkruimels. Een Oostenrijkse legeraanvoerder zou de schnitzel ruim 100 jaar later in Venetië hebben ontdekt en daarna geïntroduceerd in Wenen. Vandaar dus het stukje Wiener.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.