Skip to navigation Skip to main content
Saslong

In de Italiaanse provincie Zuid-Tirol vind je niet alleen de imposante Dolomieten, maar ook een aantal hele steile pistes. Verscholen tussen de machtige toppen liggen een aantal pareltjes waar het hart van gevorderde skiërs en snowboarders direct sneller van gaat kloppen. Zwarte hellingen die voldoende adrenaline, maar ook schitterende uitzichten garanderen. In dit artikel een overzicht met de steilste pistes in Zuid-Tirol.

1. Holzriese I&II in 3 Zinnen Dolomites

Voor een van de steilste piste van Zuid-Tirol én Italië reizen we af naar het skigebied dat haar naam te danken heeft aan de drie meest karakteristieke toppen van de Dolomieten. De Holzrieze I&II in 3 Zinnen Dolomites, te herkennen aan de pistenummers 3a en 3b, ligt bij Sexten en is geen afdaling voor minder gevorderde skiërs. De piste heeft een maximale helling van 77% en 1457 meter lang.

Holzriese een van de steilste pistes Zuid-Tirol
© 3 Zinnen Dolomites - Christian Tschurtschenthaler

2. Falk in Val Gardena

In Val Gardena vind je meerdere legendarische pistes onder de noemer ‘The Legendary 8’. Een van deze afdalingen is de Falk van 1900 meter lang. Een zonnige piste, maar met een ontzettend steil stuk. Met een maximale helling van 74% behoort de Falk tot de drie steilste pistes in de Dolomieten.

3. Piculin in Kronplatz

De ‘big five’ van Kronplatz horen op het lijstje van elke gevorderde skiër. De Sylvester, Herrnegg, Pre da Peres, Erta en Piculin bieden stuk voor stuk een leuke uitdaging, maar die laatste verdient ook een plaats in deze lijst met steilste pistes in Zuid-Tirol. Met een maximale helling van 72% en een lengte van 2 km is dit geen gemakkelijke afdaling. Het eerste gedeelte lijkt eenvoudig, maar vergis je niet. Al snel wordt het moeilijker…

Piculin Kronplatz steile piste
© TG San Vigilio San Martin

4. Gran Risa in Alta Badia

Nog een World Cup piste in deze lijst! Ook op de Gran Risa in Alta Badia wordt jaarlijks gestreden om de titel. Geen wonder als je kijkt naar de cijfers. De zwarte afdaling is technisch uitdagend, heeft een lengte van 1255 meter en een maximale helling van 69%. Zelfs voor de beste skiërs ter wereld is het een uitdaging.

5. Trametsch in Plose

De Trametsch in Plose is niet alleen een van de steilste pistes in Zuid-Tirol, maar ook de langste afdalingen van de provincie. Wanneer je start op 2446 meter hoogte en het eerste blauwe stuk erbij optelt, heb je eenmaal beneden 9 km en 1400 hoogtemeters in de benen. Vergis je niet in het steile zwarte gedeelte van de Trametsch, met een maximale helling van 62% is de piste vrij pittig.

Trametsch langste piste Zuid-Tirol
© IDM Südtirol Alto Adige - Manuel Kottersteger

6. Saslong in Val Gardena

Ook onderdeel van de legendarische 8 van Val Gardena is de Saslong, waarop wedstrijdskiërs het jaarlijks tegen elkaar opnemen tijdens de World Cup. De afdaling is 3750 meter lang en heeft een maximale helling van 56,9%. Minder geoefende skiërs kunnen voor de rode variant kiezen die vrijwel parallel naast de Saslong loopt.

Saslong Val Gardena

7. Leo Gurschler in Schnalstal

De Leo Gurschler in Schnalstal verdient ook zeker een plaats in deze lijst met steilste pistes in Zuid-Tirol. De 550 meter lange zwarte piste heeft een maximale helling van bijna 60% en overbrugt in korte tijd 200 hoogtemeters. Geen wonder dat wedstrijdskiërs hier graag op komen trainen. De piste is vernoemd naar de man die zo’n 40 jaar geleden het enige gletsjerskigebied van Zuid-Tirol in Val Senales oprichtte.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.