Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: volgende week mogelijk heel veel sneeuw

Sneeuw Op Auto
© Spalder Media Group

Van de voorspellingen voor volgende week doen we bijna een vreugdedansje. Op woensdag schreven we er al over en zoals het er nu uitziet kan het op dinsdag flink gaan dumpen. Koning Winter lijkt steeds beter in vorm te komen en dat mag ook wel nu het skiseizoen in de startblokken staat. Als de voorspellingen uitkomen, kan er volgende week lokaal bijna een meter sneeuw naar beneden komen. Je leest er alles over in dit weerbericht.

Regelmatig verse sneeuw deze week

Over deze week hebben we overigens ook niks te klagen. Regelmatig viel er verse sneeuw en elke dag was het een feest om naar de webcams te kijken. De week begon al goed met een heerlijke verse laag en elke dag lag er ergens wel een klein vers laagje bij. Lokaal is er op hoogte al een halve meter sneeuw naar beneden gekomen. Zojuist heb ik weer een snelle blik op de webcams geworpen en ook vandaag is er verse sneeuw te zien. In Obertauern, zoals je hieronder kunt zien, dwarrelen er dikke vlokken naar beneden. Vandaag kan daar zo’n 15 cm sneeuw vallen!

Obertauern
Verse sneeuw in Obertauern op vrijdag 18 november 2022

Sneeuwgrens duikt omlaag

Klein nadeel van afgelopen week is dat de sneeuwgrens steeds vrij hoog lag. Neerslag viel pas vanaf 1800 meter hoogte in de vorm van sneeuw, daaronder heeft het vooral flink geregend. Daar komt de komende dagen verandering in. Vandaag duikt de sneeuwgrens omlaag richting 1200 - 1000 meter hoogte en deze zakt de komende dagen nog verder tot onder de 500 meter hoogte.

Rustig weekend

Het weekend verloopt een stuk rustiger dan de afgelopen dagen. Wolkenvelden trekken weg en maken zelfs weer even plaats voor de zon. Het blijft wel koud en ook in de dalen kan het overdag een paar graden vriezen. Lokaal kan er nog een vlok sneeuw vallen, maar het blijft overwegend droog. Stilte voor de mogelijke storm…

Dump op dinsdag?

En dan na het weekend. Als de voorspellingen toch eens uit gaan komen! Een storing kan op dinsdag ontzettend veel sneeuw brengen in de Zuid-Alpen en ook de noordkant pakt daar iets van mee. De verschillende weermodellen zijn het nog niet helemaal met elkaar eens, maar wij hebben goede hoop. De voorspelde hoeveelheden beloven in ieder geval veel goeds. Meer dan een halve meter sneeuw en lokaal zelfs bijna een meter! Wordt dit de eerste dump van skiseizoen 2022/2023? Wij zijn er helemaal klaar voor.

Sneeuw voor het Sauerland

Niet alleen in de Alpen is sneeuw voorspeld, ook in de skigebieden dichter bij huis kunnen we komend weekend de eerste vlokken verwachten. Zoals je woensdag al kon lezen, kan het dit weekend ook gaan sneeuwen in Winterberg. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië stroomt er koude en droge lucht vanuit Rusland via Polen richting Duitsland. De temperatuur daalt hierdoor tot onder het vriespunt, waardoor de neerslag een winters tintje krijgt. De voorspelde hoeveelheden lijken helaas wel iets verminderd vergeleken met wat er eerder deze week werd voorspeld. Mogelijk geen 10 cm meer op zaterdag, maar eerder een klein suikerlaagje.

Dit hogedrukgebied kan ook op de Ardense hoogten voor winterse neerslag zorgen. Daarmee is de winter dan echt terug bij ons!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.