Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel sneeuw vandaag en mogelijk ook in het weekend

Image

Na een paar echte lentedagen is de winter weer teruggekeerd naar de Alpen. Gisteren viel plaatselijk al een flinke laag verse sneeuw, maar dat is nog niks vergeleken met vandaag. De sneeuwgrens is inmiddels gedaald tot ruim onder de 1000 meter, waardoor ook enkele dorpen wit kleuren. Het lijkt meer winter, dan lente! Lang blijft het overigens niet dumpen. Morgen klaart het grotendeels op en wordt het volop genieten van Kaiserwetter. In dit weerbericht praten we je bij.

Sneeuwrijke start van de week

Een koufront trekt van west naar oost over de Alpen en brengt vooral vandaag veel verse sneeuw. Met de aanvoer van koude, polaire lucht daalt de sneeuwgrens tot ruim onder de 1000 meter hoogte en tegen de avond komt deze zelfs op 400 meter uit. Overdag is het op 2000 meter hoogte tussen -11 °C en -6 °C. Op de toppen waait de wind krachtig tot stormachtig vanuit het noordwesten. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam zijn de bergen de hele dag gehuld in een dik wolkendek en daaruit valt regelmatig sneeuw. In Frankrijk zo’n 20 tot 40 cm, in Oostenrijk en Zwitserland 30 tot 60 cm. Een ander verhaal is dat in Noord-Italië, hier valt weinig tot geen neerslag.

Webcams 27 maart

Fieberbrunn
Schlappin, Klosters
Faschingalm Lienz
Tignes

Morgen nog wat sneeuw, maar ook Kaiserwetter

Bij noordwestelijke stromingen op grote hoogte is er morgen aan de noord- en oostkant van de Alpenhoofdkam eerst nog veel restbewolking. Hieruit kan nog wat sneeuw vallen, maar niet meer dan enkele centimeters. Richting het middaguur klaart het op en wordt het zonnig met alleen nog wat stapelwolken. De wind blijft krachtig tot stormachtig waaien vanuit het noordwesten en op 2000 meter hoogte blijft het met temperaturen tussen -10 °C en -4 °C vrij koud. Aan de zuid- en westkant van de Alpenhoofdkam is het veel zonniger. Hier is het volop genieten van Kaiserwetter. Dinsdag en woensdag lijken de twee mooiste dagen van de week te worden. Alleen in Oostenrijk en Zwitserland blijft de kans op bewolking met winterse neerslag ook dan aanwezig.

Vanaf donderdag wisselvalliger

Zachtere lucht stroomt al snel het Alpengebied binnen en vanaf donderdag wordt het een stuk wisselvalliger. De sneeuwgrens stijgt naar 2000 meter hoogte, waardoor de voorspelde neerslag ook in de vorm van regen valt. In het weekend stroomt opnieuw koude lucht het Alpengebied binnen en komt de sneeuwgrens rond 1000 meter hoogte te liggen. Zoals het er nu uitziet op de weerkaarten, is een nieuwe lentedump niet uitgesloten. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Verhoogd lawinegevaar

De sneeuw komt op dit moment met bakken uit de hemel, maar valt op een nogal nat en typisch lenteachtig sneeuwdek. Die combinatie zorgt in veel Franse en Zwitserse skigebieden voor een verhoogd lawinegevaar van niveau 3 of 4 op de schaal van 5. Dit betekent dat de kans op lawines aanzienlijk tot groot is. Bij lawinegevaar niveau 4 is de situatie kritiek en de kans dat een lawine spontaan ontstaat groot. In veel skigebieden brandt de oranje waarschuwingslamp en het is niet verstandig om off-piste te gaan skiën. Bekijk hier de actuele waarschuwingen per gebied ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.