Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vandaag veel ruimte voor de zon, morgen weer verse sneeuw

De afgelopen dagen is er een flinke laag sneeuw gevallen in de Alpen. Lokaal viel er in korte tijd meer dan een halve meter, vooral in de Arlberg-regio. In veel skigebieden ziet het er heerlijk winters uit en het is een feest om naar de webcams te kijken. Vandaag is er veel ruimte voor de zon, met alleen in het noorden en oosten een paar lichte sneeuwbuien. Morgen nemen de sneeuwkansen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam weer toe, terwijl het in het zuiden juist grotendeels zonnig blijft. In dit weerbericht praten we je bij.

Maandag: veel ruimte voor de zon

Vandaag is er veel ruimte voor de zon in het Alpengebied, al is het zonnige weerbeeld niet van lange duur. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig. Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam krijgt de zon vandaag de meeste ruimte, in het noorden en oosten wisselen zon en wolken elkaar af. Met name ’s ochtends kan er uit het wolkendek nog een vlok sneeuw vallen, ook in de Pyreneeën, met een sneeuwgrens tussen 1200 en 1500 meter hoogte. Op de toppen waait een krachtige tot stormachtige wind vanuit het westen/noordwesten.

’s Middags trekt er meer bewolking binnen. Vochtige, koelere lucht bereikt de Alpen en met name aan de noordkant valt er meer winterse neerslag. De sneeuwgrens blijft hetzelfde.

Tot woensdagochtend zo’n 40 cm verse sneeuw

Op dinsdag komt er aan de noordkant van de Alpenhoofdkam veel bewolking voor en uit die bewolking valt zo nu en dan verse sneeuw. De sneeuwgrens wisselt tussen 900 en 1300 meter hoogte en op 2000 meter hoogte is het tussen +1 °C en -4 °C. Tot en met woensdag kan er in Zwitserland en Oostenrijk tot wel 40 cm sneeuw vallen, elders schommelen de hoeveelheden tussen 5 en 15 cm. Woensdag verloopt grotendeels bewolkt en op donderdag is het vrijwel overal zonnig en droog.

Nog meer sneeuw vanaf het weekend

In het weekend nemen de sneeuwkansen toe. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam kan een flink pak sneeuw vallen, maar het is nog even afwachten hoe alles zich ontwikkelt. We houden je uiteraard op de hoogte in het Alpenweer.

En dichter bij huis?

In Winterberg wordt inmiddels de eerste hand gelegd aan de start van het skiseizoen. Op de webcams Rauher Busch en Poppenberg zijn meerdere grote hopen kunstsneeuw te zien. Vanaf woensdag wordt het iets kouder in het Sauerland, met ’s nachts temperaturen onder het vriespunt. Op vrijdagavond en op zaterdag kan er zelfs een vlok natuursneeuw vallen. Van een echte winterse inval is helaas nog geen sprake. Wanneer de eerste liften en pistes van Skiliftkarussell Winterberg openen, is nog niet bekendgemaakt.

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.